Przejdź do głównej zawartości Przejdź do stopki

Eklektyzm w przestrzeni, spójność w działaniu. Colliers zaprojektował warszawską siedzibę SYZYGY i Ars Thanea

Eklektyzm w przestrzeni, spójność w działaniu. Colliers zaprojektował warszawską siedzibę SYZYGY i Ars Thanea

Połączenie kreacji z technologią, nieformalna przestrzeń jako tło dla nowych pomysłów, eklektyczny design podkreślający energię i innowacyjność działalności – to cechy wspólnego środowiska pracy agencji SYZYGY i Ars Thanea, zaprojektowanego przez ekspertów firmy doradczej Colliers.

Zespół ekspertów Colliers ds. strategii i projektowania przestrzeni pracy zmierzył się z wyzwaniem relokacji dwóch dynamicznie rozwijających się spółek z obszaru nowych technologii i reklamy. SYZYGY i Ars Thanea to bliźniacze agencje digitalowe tworzące marketingowe rozwiązania technologiczne. SYZYGY zajmuje się projektowaniem i programowaniem aplikacji webowych oraz platform e-commerce, a Ars Thanea to studio design&craft, które tworzy materiały wizualne dla globalnych marek, takich jak Nike, Coca-Cola, Huawei, Adidas, HBO czy Ford. Ich nowe środowisko pracy miało podkreślić eklektyzm ich działalności i połączyć kreatywność z innowacją.

- Środowisko pracy organizacji definiujemy jako narzędzie biznesowe, które spełnia określone strategiczne cele firmy. Podobnie, było z projektem SYZYGY i Ars Thanea. Wspólnie z klientami wyznaczyliśmy cel projektu - stworzenie przestrzeni odpowiadającej na potrzeby dynamicznej pracy programistów i działów kreacji. Firmy potrzebowały nowoczesnej i ergonomicznej przestrzeni do rozwoju biznesowego, zachowującej jednocześnie dotychczasowy kameralność i atmosferę miejsc, które dba o potrzeby ludzi, w którym każda osoba czuje się komfortowo i swobodnie – mówi Dorota Osiecka, Dyrektor działu Workplace Innovation w Colliers.

Przemyślany podział stref

Na powierzchni ponad 1300 mkw. zaprojektowano układ przestrzenny, który zapewnia komfort pracy i swobodę przemieszczania się. Strefy pracy podzielono na niewielkie open space’y dla zespołów od 8 do 10 osób, w których poszczególne stanowiska zostały oddzielone od siebie zasłonami akustycznymi. Wysoki standard akustyczny i brak dystrakcji zapewnia także sufit z wełny mineralnej nad stanowiskami pracy. Umożliwia to zaspokojenie aktualnych potrzeb pracowników – pracy w skupieniu lub zespołowej. Aby zapewnić płynność wykonywania obowiązków, także w formie hybrydowej, przestrzeń została wyposażona w wysokiej jakości sprzęt AV.

Strefy pracy indywidualnej przedzielone są stołami projektowymi do pracy kolaboracyjnej, przestrzeniami do odpoczynku – tzw. chillout spaces - i innymi miejscami do użytku wspólnego. Dodatkowo, zaprojektowano dużą liczbę małych i średnich salek spotkań, gdyż to właśnie z ich brakiem ludzie borykali się dotychczas.

- Wspomaganie budowania relacji międzyludzkich i kształtowanie społeczności było jednym z kluczowych zadań nowego biura. W odpowiedzi - oprócz przestrzeni do współpracy nad projektami –zaprojektowaliśmy dużą, socjalną kuchnię, którą połączono ze strefą chillout. To przestrzeń gdzie, pracownicy mogą zjeść lunch lub wypić kawę, ale także zorganizować nieformalne spotkania i celebrować ważne momenty, zarówno osobiste, jak i firmowe sukcesy – mówi Zuzanna Jaszczuk, Senior Architect w Colliers.

Feria kolorów

Zarówno SYZYGY, jak i Ars Thanea bardzo duży nacisk położyły na stworzenie miejsca o unikalnej estetyce, dlatego od samego początku zespół architektów Colliers pracował wspólnie z klientami nad stworzeniem biura wpisującego się w energiczne DNA spółek. Biuro miało mieć industrialny sznyt, lecz zachowywać charakter domowej przestrzeni. Tę atmosferę udało się osiągnąć dzięki wykorzystaniu m.in. drewnianych elementów w kilku kolorach, wysokiego, otwartego sufitu, patchworkowych płytek, cegły i metalowych konstrukcji.

Tłem designu są kolory naturalnego drewna, butelkowa zieleń, odcienie szarości i czerń. Aranżacja została ożywiona meblami o różnobarwnych tapicerkach. Żaden mebel w biurze nie znalazł się tu z przypadku -  część z nich pochodzi z drugiej ręki, co nadaje przestrzeni autentyczności. Domowość wnętrza dopełnia roślinność widoczna w każdej strefie biura, w najróżniejszych formach. Duża część roślin została przeniesiona z poprzedniego biura. Oba te zabiegi mają u podstaw ideę zero waste i podkreślają nieformalny charakter przestrzeni.

Autorami projektu ze strony Colliers są: Aleksandra Adamczyk, Klaudia Janowska, Zuzanna Jaszczuk, Monika Kintzi-Gut, Dorota Osiecka, Grzegorz Rajca.


Related Experts

Dorota Osiecka

Director

Warszawa

Highlights:

  • Workplace Strategy, Research, Space Planning and Change  Management expert
  • 12+ years of strategic consulting, project management and  business development across various sectors and  geographies
  • Ample experience in managing  start-up teams and  new  markets
Pokaż eksperta