Ga naar de hoofdinhoud Ga naar voettekst

Case: Grant Thornton

THE CONTEXT

Grant Thornton beschikte na een overname over twee kantoren in Brussel: één in Wemmel en één in Haren. Het bedrijf wilde de beide kantoren integreren om iedereen samen te kunnen laten werken. Dat kon niet in één van deze twee locaties, en dus kozen ze ervoor om een nieuwe kantoorruimte in Vilvoorde (Brussel) te gaan huren. De kantoorbehoeften van de beide bestaande kantoren waren verschillend, gezien ze andere activiteiten hebben. Dus gingen de mensen van Grant Thornton op zoek naar een volledig nieuwe manier van werken. Ze kozen ervoor geen toegewezen werkplekken meer te geven, en dat voor de eerste keer. Grant Thornton wilde met dit nieuwe concept een aangename en moderne werkomgeving aanbieden aan zijn medewerkers.

Voor deze opdracht ging Grant Thornton te rade bij Colliers International die de uitdaging graag aanging.

THE PROJECT

 Grant Thornton sprak met een viertal potentiële partners voor dit project. Colliers International kon de verwachtingen het beste inlossen. In november 2018 vroeg Grant Thornton dan ook aan Colliers International om een moderne kantooroplossing uit te tekenen voor zijn nieuwe kantooromgeving te Vilvoorde.

Alle inrichtingswerken vonden plaats van december 2018 tot maart 2019, wat heel kort is.

Na een gesprek met de mensen van Grant Thornton, kende Colliers de noden van het bedrijf en wisten de experten van Colliers hoe ze dit project moesten aanpakken. De grootste uitdagingen bij dit project waren de lange en smalle ruimtes van het gebouw. Colliers heeft hiervoor een gepaste en mooie oplossing gevonden.

De ruimte moest voornamelijk aangepast zijn aan deze elementen:

  1. ‘Clean desk’-policy met eigen locker voor iedereen;
  2. Verschillende zones in bepaalde kleuren voor andere manieren van werken: open space zonder vaste werkplekken, gescheiden vergaderruimten, aparte ‘bubbels’ om te bellen en voor korte interne meetings;
  3. Alle ruimtes zijn volledig digitaal voorzien om papierverbruik te verminderen en om op een moderne manier te kunnen werken;
  4. Alles werd ingekleurd volgens de huisstijl van Grant Thornton International.

Colliers heeft tijdens het project ook zaken aangeleverd voor het ‘change management’, dus naar begeleiding bij het veranderingsproces bij de medewerkers van Grant Thornton. Zo stelde Colliers een ‘werkplekspel’ voor om de medewerkers sneller te laten integreren in de nieuwe omgeving en toonden ze ook op voorhand een filmpje van hoe het toekomstige kantoor eruit zou zien. Op die manier wisten alle medewerkers van Grant Thornton waar en hoe ze zouden moeten werken in de toekomst. Dit was belangrijk voor het bedrijf, omdat het een volledig nieuwe manier van werken was.

Ondertussen heeft Grant Thornton Colliers al opnieuw ingeschakeld voor een ander project, in hun kantoor in Gent.

  

THE SOLUTION

Dankzij Colliers International kunnen de mensen van Grant Thornton genieten van hun vernieuwde kantoorruimte. Ze krijgen zelfs meer dan ooit tevoren bezoek van hun collega’s uit andere vestigingen, die een dagje in de Brusselse kantoren willen komen werken.

Grant Thornton: “De samenwerking met Colliers is heel vlot verlopen. Al hun medewerkers zijn ontzettend professioneel. Maar wat ons vooral verrast heeft, is de creativiteit van hun binnenhuisarchitecten. Die hadden meteen door waar we heen wilden, en konden dit omzetten in concrete plannen. We zouden Colliers zeker aanraden.”

ADDED BUSINESS VALUE

  • Flexibele en moderne manier van werken dankzij ‘clean desk’ policy;
  • Efficiënter werken dankzij een nieuw kantoor met ingedeelde ruimten;
  • Faciliteiten om volledig digitaal te werken;
  • Veilig opbergen van persoonlijke spullen in daarvoor voorziene kluisjes;
  • Aangenamere werkomgeving die volledig past binnen de huisstijl van Grant Thornton.

TECHNICAL SHEET

  • 904 m² GLA;
  • Totaalproject van 3 maanden, strakke timing dus;
  • 80 medewerkers in totaal vandaag, met het oog op groei op termijn;
  • Bezetting van gemiddeld 60%;
  • Verschillende diensten van Colliers:
    • Intekenen nieuwe kantoorruimte;
    • Projectbeheer: dagelijks ter plaatse;
    • Hulp bij keuze van materialen en meubilair;
    • Opvolging van de renovatiewerken;
    • Opvolging van leveranciers;
    • Interne change communicatie: zaken aanleveren naar hun eigen werknemers toe, zoals een werkplekspel om de integratie te bevorderen. Ze maakten ook een film voor de medewerkers, om te laten zien hoe het kantoor eruit ging zien (https://youtu.be904/PPg25GFdO3w);
    • Organisatie van verhuis.