Att tänka på innan du hyr en butikslokal Att tanka på innan du hyr en butikslokal; nar du letar efter kontorslokaler i Stockholm

Hög efterfrågan och stigande priser i Sveriges tre största städer Stockholm, Göteborg och Malmö har lett till att lokaler hyrs ut svart och utan publika visningar. På grund av detta har det blivit svårare att hyra, och som hyresgäst kan man hamna i en tuff position där man måste fatta snabba beslut och har svårt att förhandla.

Att få tag på en passande kommersiell lokal kan vara riktigt knepigt, och för ett otränat öga kan det vara svårt att veta vad man bör titta efter. Du bör dock alltid se till att undersöka lokalen ordentligt och se att den går att anpassa efter din verksamhet innan du skriver på kontraktet. För att undvika oförutsedda kostnader kan du ta hjälp av en fastighetsrådgivare med expertis inom uthyrning av lokaler. Följande är några saker som du själv kan tänka på eller som din rådgivare kan hjälpa dig med när du ska hyra:

Förhandlingen

Fastighetsägare tenderar att börja med högre pris för en lokal eftersom att de förväntar sig att du kommer att förhandla. Du som hyresgäst kan förhandla om allt från uppgraderingar till renovering och avdrag på hyran innan du bestämmer dig för att göra affär. Du behöver såklart inte sköta förhandlingarna på egen hand, utan kan ta hjälp av en fastighetsrådgivare som hjälper dig att förhandla fram en rimlig hyresnivå.

Gör en ordentlig felsökning

Innan du skriver på kontraktet bör du se till att du har sett över lokalen ordentligt och tillsammans med fastighetsägaren komma överens om de justeringar som krävs för er verksamhet. Du vill inte bli överraskad av fel eller skavanker i efterhand. Fastighetsägaren har en skyldighet att berätta om eventuella större fel i fastigheten, men du bör ändå själv gå igenom lokalen och öppna alla skåp och dörrar, undersöka eventuella inventarier samt fråga om nygjorda eller kommande renoveringar i fastigheten.

Kontraktet

Innan du skriver på ett kontrakt bör du läsa igenom det ordentligt, gärna flera gånger, för att se till så att du verkligen vet vad du ger dig in på. Kontraktet ska klart och tydligt redogöra för hyrestid och uppsägning, hyreskostnad och vad som omfattas av den samt eventuella rättigheter och skyldigheter du har som hyresgäst. Det bör också framgå vem du ska kontakta om det uppstår fel i lokalen.

Vare sig du vill hyra butikslokal i Stockholm, Göteborg, någon annan stad i Sverige eller utomlands kan du vända dig till Colliers International. Deras kompetenta fastighetsgivare hjälper dig hela vägen till din nya lokal, med allt från att hitta rätt lokal till att förhandla.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Colliers International”