Skip to main content Skip to footer

Transformation of in'li's headquarters

Transformation of in'li's headquarters

 

Located in the Ariane Tower in La Défense, in’li revealed this summer its new innovative and collaborative workspaces. Colliers France assisted in'li with the design and implementation of the facilities and with Change Management. The result is an inspiring and friendly workplace for employees.

 

To support its growth, in'li, which already occupied 4,500 m2 on three levels in the Ariane tower, expanded its headquarters by leasing a new floor to house one of its real estate departments and its third-party management subsidiary, in'li Property Management.

 

The challenges for the Colliers teams were multiple: develop the layout while integrating it into the existing building in an eco-responsible manner, allow the customisation of spaces, encourage creativity and conviviality, and transform the user experience by proposing hybrid and flexible work environments that go hand in hand with a new work organisation, all that in a complex health context.

 

Benoist Apparu, Chairman of in'li's Board of Directors, emphasises: « To be attractive and retain talent, it is necessary to adapt. The world is changing, lifestyles are evolving, and our workplace must also respond to the new expectations of employees in order to promote their development. Colliers France has fully responded to this ambitious project, which is now appreciated by all ».

 

Find out more about this project by downloading our Colliers Book #6 

Download our Book

 

Inspired by in'li's univers: a personalised response for each team's space

One of the major challenges for the Colliers teams was to offer flexible and customisable spaces, similar to a residence, thus recalling the core of in'li's mission. Thus, each department has a dedicated territory that is personalised and identifiable by a colour palette and a variety of workstation typologies and collaborative spaces. Each level has 4 distinct territories: « nWe have created a set of territories with a multitude of spaces for different uses, comfortable and easily identifiable. We were keen to encourage the diversity of professions thanks to the different cross-use spaces proposed » explains Zaret Villegas, Project Architect.

inli_bureaux

Each territory is laid out as follows: a "coliving" bench to welcome and enable teamwork, facing outwards, and workstations in the quietest areas.

 

With a view to eco-responsibility, 60% of the existing furniture was recycled and reused, well beyond the initial objective. For the recycling part, Colliers and in'li chose to contact the TRICYCLE company, which will give a second life to the project's non-conserved furniture.

 

Facilitating cross-functionality between teams

The Colliers teams have endeavoured to make collaboration visible in the space by developing exchanges between departments and within teams, both formally and informally. The meeting rooms offer different capacities and different postures to encourage ideation with reconfigurable furniture. All the trays ensure movement's fluidity and intuitive use of the spaces.

inli_Workcafe

A large communal living space is embodied in the "Workcafé", which welcomes both employees and visitors and offers three spaces in one: « We wanted to make the Workcafé an attractive place by taking inspiration from urban codes, with attention paid to the rendering of materials: wood, marble, brass, metal and velvet. The result is a refined, elegant and luminous space with multiple uses: a restaurant, a coffee break with a central bar, but also a space for connected work and internal events, a real living space » adds Zaret Villegas.

 

Designing tomorrow's working environments

Much more than a "simple" fitting out, in'li employees are adopting a new way of working. The challenge for Colliers was to support employees so that they could project themselves into their new work environment and their new ways of working in an open flex-office space that concerns all employees, including management. Particular attention was paid to the diversity of workstations (up to three times as many working positions as before) and to the lighting. The move to a flex office allows to change the workforce. The work environments contribute to employee commitment, mobility and dynamism.

inli_amenagement

 

Find out how Colliers can help you >