Skip to main content Skip to footer

Sustainable offices for Crédit Agricole

Hero_Credit_Agricole

 

Nearly 10,000 m2 of new buildings now house Crédit Agricole Sud Rhône-Alpes head office and its 450 employees. Located in the heart of Grenoble's dynamic Presqu'Île district, this new head office is in line with the company's values: local roots, a digital shift and a genuine environmental approach. The challenges of this project were to provide employees with more modular spaces and the introduction of new and more collaborative ways of working.

« For our clients, the project had to make sense, be sustainable, not give in to fashion, and give priority to use and functionality. The building is therefore part of a true green approach. It has an HQE environmental label, is energy-efficient, equipped with photovoltaic panels, a bicycle park and beehives, among other things. There are also local issues: there is no other bank head office located in the region, which is a strong sign and a real distinctive feature of Crédit Agricole Sud Rhône-Alpes. » Marine Baratin, Interior Architect at Colliers International France

Key informations

  • Delivery: 2019
  • Surface area : 10 000 m2 
  • Location: Grenoble
  • Workstations : 450

Missions

  • Architectural & functional programming
  • Definition of work environments
  • Design of work environments and interior architecture
  • Design of the company restaurant, club areas and lobby
  • MOE Furniture
  • AMO Users
  • Change management

 

Marine Baratin, Interior Architect at Colliers present these dynamic and innovative work spaces in our Book Colliers n°4 (pages 145 à 160) >

 

Discover the new head office of Crédit Agricole Sud Rhône-Alpes !

 

shoootinphoto9 (1)

The interior architect placed nature and the colours of the region at the heart of the development project: claustras made of birch trees to give rhythm to the spaces, meeting rooms named and arranged on the theme of the mountain (climbing, picnic, paragliding...).

shoootinphoto17 (1)

shoootinphoto3

On the ground floor, the 200-seat auditorium with a retractable seating area follows the codes of the facade by offering asymmetrical modules to give dynamics to the space and also to manage the acoustics.

shoootinphoto26