Skip to main content Skip to footer

Colliers supports DRIEAT in the rehabilitation of its administrative site

As a winner of the Plan de relance, the renovation of the DRIEAT headquarters (Regional and Interdepartmental Environment-Planning-Transport Department) in the heart of the 15th arrondissement of Paris, meets the objectives of rationalising the Government's facilities while at the same time deploying a strong environmental ambition. Within the framework of the UGAP real estate consultancy contract, Colliers is acting as Project Manager.

The administrative site on Miollis street stands as a flagship project for the renovation of public buildings in the Paris region. It is part of this vast public building renovation programme that aimed at supporting the construction sector and reducing the energy footprint of public buildings.

MIOLLIS

View from Miollis Street

 

The Miollis site, which is multi-occupied, hosts the headquarters of the Regional and Interdepartmental Directorate for the Environment, Planning and Transport (DRIEAT) and the Paris General Inspectorate (MIGT), of the Ministries of Ecological Transition (MTE) and of Territorial Cohesion and Relations with Territorial Collectivities (MCTRCT), as well as the Interregional Directorate for the Judicial Protection of Youth (DIRPJJ) of the Ministry of Justice. Following the densification of the existing work spaces, the site will house part of the services of the Departmental Unit of the DRIEETS (Regional and Interdepartmental Directorate for Business, Employment, Labour and Solidarity) of the Ministry of Labour and the Ministry of the Economy and Finance.

This operation is in line with the desire to make the Government exemplary as defined in the roadmap for the energy transition for Public buildings, promoted by the State Property Directorate.

Rehabilitation within the framework of a global energy performance contract

The requirements of the Plan de relance led to the launch of a global energy performance contract (MGPE), awarded to a consortium combining designer-builder and operator. Colliers has accompanied and advised the project owner, in association with Setec Serige (technical assistance) and LWA (Latournerie Wolfrom & Avocats, legal counsel), throughout the competitive dialogue process that led to the selection of the winning consortium. Colliers and its partners will monitor the contract (administrative, technical and financial).

The site consists of four buildings of 13,390m² dating from the 1970s, three of which are contiguous, the two main buildings being connected by a ground floor extension built in 1993. The last one, independent, was renovated in 2014. The two main buildings, which are aging, have only been subject to occasional maintenance and upgrades, which makes a global rehabilitation of the buildings necessary. The site now houses 620 workstations.

A necessary restructuring to provide a better living environment for staff and to accommodate new services

The restructuring involves the rehabilitation of 10,600m² of existing space and the creation of additional space with an extension of 5,730m² within a very dense residential environment involving construction constraints. The creation of connecting buildings and the conservation of the existing R+5 gauge allow the site to be significantly densified without harming the local residents, who are involved in the realisation of this project for which the State has set itself the objective of transparency.

drieat 2

View of the garden

 

The Miollis project is accompanied by a consultation process with the Prefecture, the Paris 15th arrondissement town hall and local residents, a website of which is accessible to all. This working method integrates consultations at different stages of the decision-making process and allows interaction with those affected by or interested in the project through various means: public meetings, participative workshops, site visits, etc. The aim of this large-scale restructuring is to provide staff with a better working environment, to accommodate new services (with a capacity of 1,011 workstations), to guarantee a better reception for visitors and to create a 20-bed crèche.

An exemplary environmental ambition

As part of the Plan de relance and the tertiary sector decree, this restructuring is fully in line with a sustainable development and ecological transition approach, as it aims for double HQE Bâtiment Durable certification at Excellent level and BdF Silver level with a high level of energy performance.

The project owner also wishes to take an exemplary approach to BIM, in line with the ambition of the project and the public administrations affected. In particular, this is for encouraging the skills of all the stakeholders in the project (project owner and building industry players). Thanks to BIM, the project owner wishes to improve the design, by promoting communication around the project, by integrating the constraints of the existing building, by better managing the project's interfaces and by being able to monitor and optimise the building's performance during the operation of the site.

The renovation of the building will be carried out with a constant concern for the environment: greening of the facade, improvement of the place of soft mobility, use of innovative materials, clean building site and insertion in the urban landscape.

Delivery of the site to the DRIEAT is scheduled for the end of January 2025, with a moving-in date at the end of April 2025.