Spring til hovedindhold Gå til sidefod

Colliers: Stærkt comeback for ejendomsinvesteringer globalt i andet halvår

Artikel_140420_webstor_1536x1040px_2

På grund af COVID-19 er der sket en global nedgang i ejendomsinvesteringer, men et stærkt comeback forventes i andet halvår. Foreløbige tal viser, at transaktionsvolumenen i marts måned kun var på 48 milliarder US dollars på verdensplan.

Investeringer i fast ejendom verden over forventes at rette sig mere markant og hurtigere efter coronakrisen end efter finanskrisen, vurderer Colliers International.

Selv om der er grund til at forvente en global recession, slår Colliers fast, at der er lyspunkter. Kinas seneste PMI erhvervsindeks havde således i marts måned stabiliseret sig efter rekordlave tal i februar. Ifølge Oxford Economics beregninger, vil det globale bruttonationalprodukt (bnp) efter 1. kvartals fald på 1,8% og et forventet yderligere fald på 0,3% i 2. kvartal stige med ca. 1,5% og 1,8% i henholdsvis 3. og 4. kvartal.

Den øverste chef for Colliers International i Storbritannien og Irland, Tony Horrell, siger: ”Denne grad af chok til de globale økonomier er uden fortilfælde og vi kan se, at effekten er mere eller mindre den samme verden over, også i de lande, som kom relativt godt ud af finanskrisen, f.eks. Kina og Australien. Faldet i den globale vækst falder sammen med andre faktorer, herunder de globale rejserestriktioner, der påvirker både samhandel og turisme, et dyk i oliepriser og store udsving i aktiepriserne. Den gode nyhed er, at den normaliseringsproces vi forventer på hver af disse områder vil være forholdsvist hurtig og markant”.

Colliers bemærker, at den globale omsætning af investeringsejendomme generelt har været stigende siden finanskrisen. I 2018 slog transaktionsvolumenen alle rekorder med 1,8 billioner US dollars, efterfulgt af 1,7 billioner US dollars i 2019. I år er transaktionsvolumenerne blevet ramt og foreløbige tal for marts måned tyder på et fald i den globale omsætning på ca. 70% til 48 milliarder US dollars forhold til de 144 milliarder US dollars, der blev registreret i marts sidste år. Første kvartals 250 milliarder US dollars er den laveste omsætning siden 2. kvartal 2012. 

Der har været positive takter på enkelte markeder i løbet af 1. kvartal. I USA nåede omsætningen op på 113 milliarder US dollars, marginalt lavere end sidste års 116 milliarder US dollars, mens Storbritannien oplevede en stigning på 9% fra 16,9 milliarder US dollars til 18,4 milliarder US dollars i samme periode, især takket være salget af iQ’s portefølje af ungdomsboliger for 6 milliarder US dollars. Første kvartals omsætningstal var især høje i Tyskland (stigning på 35% i forhold til sidste år), Italien (stigning på 43% i forhold til sidste år) og Spanien (stigning på 46% i forhold til sidste år). 

Ifølge Colliers’ økonometriske model ser det ud til, at 2. kvartals investeringsvolumener vil være på samme lave niveau som i 1. kvartal. Selv om der igen er kommet gang i det kinesiske marked, er store dele af verden lukket ned, hvorfor aktivitetsniveauet i erhvervssektoren vil forblive afdæmpet i de kommende uger. Modellen indikerer dog, at der sker en betydelig bedring i 3. og 4. kvartal, hvor de globale transaktionsvolumener forventes at stige til de samme niveauer, som blev registreret før udbruddet af COVID-19.

Oliver Kolodseike, associate director i Colliers Internationals research team, supplerer: “Det er umuligt at forudsige, hvordan omsætningen af investeringsejendomme udvikler sig på kort sigt på grund af den fart, med hvilken coronakrisen breder sig, men jeg er overbevist om, at der er grund til forsigtig optimisme. Nationale regeringer og centralbanker har reageret meget hurtigere, og på en bredere front, end de gjorde under finanskrisen og globalt er der en større finansiel tyngde end for 10 år siden. Investorerne vil fortsat ønske at diversificere deres porteføljer. Vores model viser, at der vil være en betydelig fremgang i 2. halvår efter en kortvarig recession. Dette er dog baseret på de aktuelle prognoser, som forudser et økonomisk opsving i 2. halvår, så det er klart, at det skal tages med et vist forbehold”.Kontakt

Peter Winther

Executive Director | Partner | MRICS

København

Peter er Executive Director og har ansvaret for Colliers’ danske Investment & Capital Markets-teams. Peter bistår med strategisk ejendomsrådgivning samt formidler salg af større erhvervs- og investeringsejendomme, herunder hoteller og butikscentre, samt ejendomsporteføljer og ‑selskaber.

Se profil