Spring til hovedindhold Gå til sidefod

Et eventyrligt ejendomsmarked

Topchef Peter Winther præsenterede i dag Colliers’ nye markedsrapport. Han startede med at konkludere, at markedet udviklede sig bedre end forudset i 2019, og at vi befinder os i et såkaldt Guldlok scenarie. Totalafkastet på ejendomsinvesteringer i Storkøbenhavn i 2019 var 11,8%, og dermed højere end i 2018, hvor det var 8,9%. Således var afkastet på ejendomme langt højere end på obligationer, men lavere end afkastet på aktier, hvor afkastet var historisk højt i 2019. Værditilvæksten var 7,4%, igen et væsentligt hop i forhold til året før. 

Det var en veloplagt Peter Winther, der her til morgen præsenterede rapporten ”Copenhagen property market report 2020” i Tivoli Congress Center. Her lagde han tonen an med at referere til eventyret om Guldlok og de tre bjørne. 
”Det danske ejendomsmarked er lige tilpas i øjeblikket, fordi dansk økonomi er bundsolid. Væksten er der, men den er kontrolleret. Renten er ekstremt lav, der er ingen risiko for deflation, og der er store mængder kapital, der skal placeres,” siger Peter Winther og fortsætter:

”Sidste år stod de udenlandske investorer for 7 ud af 10 af de største transaktioner og 52% af værdien af de samlede transaktioner. Vi nyder godt af Danmarks status af ”sikker havn” og interessen fra de udenlandske investorer fortsætter med uformindsket styrke. Vi tror på, at vi i 2020 vil se flere nye udenlandske investorer på det danske ejendomsmarked”.

Kan de gode tider vare for evigt?
Transaktionsvolumen faldt fra cirka 71 mia. kr. i 2018 til cirka 57 mia. kr. i 2019. Den nedadgående udvikling vil ikke fortsætte, mener Colliers. Det skyldes, at faldet i volumen bl.a. kan tilskrives et begrænset udbud af de ejendomme, som investorerne finder mest attraktive, nemlig ”affordable housing”, kontorejendomme samt industri- og logistikejendomme. Med den kapitalrigelighed, der er i markedet, så skal disse ejendomstyper nok blive afsat, når de kommer på markedet. 

”Populært udtrykt kan man sige, at pengene er tilbage i markedet. Udover de udenlandske investorer, som har søgelyset rettet mod Danmark, så står de danske pensionskasser også på spring til at slå til, når de rigtige produkter kommer på markedet. De har meldt ud, at de ønsker at øge deres investeringer med samlet omkring 60 mia. kr. de kommende år,” siger Peter Winther og fortsætter:

”Investorerne kan stadig regne med at få stabile afkast på boliger, særligt i København, hvor befolkningsprognoserne taler for, at boliger fortsat vil være en mangelvare, særligt mindre boliger til singler, pensionister og studerende. De gode tider vil ikke vare for evigt, men vi tror faktisk på, at 2020 bliver et rigtig godt år”.

Download en udvidet digital udgave af rapporten her.

Kontakt

Peter Winther

Executive Director & Partner | MRICS

København

Peter er Executive Director og har ansvaret for Colliers’ danske Investment & Capital Markets-teams. Peter bistår med strategisk ejendomsrådgivning samt formidler salg af større erhvervs- og investeringsejendomme, herunder hoteller og butikscentre, samt ejendomsporteføljer og ‑selskaber.

Se profil