Spring til hovedindhold Gå til sidefod

2025 ser ud til at blive et skelsættende år for butiksejendomme, da nethandlen nærmer sig mætningspunktet

Colliers vurderer, at det vil tage endnu syv år, før der inden for de forskellige detailhandelssegmenter i Europa er genskabt ligevægt mellem handlen i fysiske butikker og på internettet.

Etienne van Unen, Co-Head EMEA Retail i Colliers, formulerer det således: “Vi kan konstatere, at væksten i nethandlen for alvor er begyndt at aftage, og vi vurderer, at den markedsandel, som nethandlen har fået inden for detailhandlen i Storbritannien – nemlig 27% - er enestående i europæisk sammenhæng”.

“På regionalt niveau forventer vi, at 2025 bliver et skelsættende år for de europæiske markeder, da handlen på internettet i alle disse områder vil have nået et mætningspunkt”.
 
Ifølge undersøgelsen forventes fremtidens efterspørgsel efter butikslokaler at komme enten fra nye detailhandlere eller internetgiganterne – fordi ingen af dem slås med ”arven” fra det 20. århundrede i form af en vidt forgrenet afsætningskæde og de ødelæggende omkostninger, der kan være forbundet hermed.

Nethandlen vil blive ved med at udvikle sig i de kommende år og komme tættere på ”ikke-virtuel” shopping.

Amazon er ved at ændre sig fundamentalt fra oprindeligt at sælge varer på nettet til at formidle teknologi og til også at have fysiske butikker til at udstille et let omskifteligt og bredt udvalg af varenavne og produkter. 

Hertil siger van Unen: “Amazon er ved at nytænke det koncept, som supermarkeder og varehuse vil tage til sig i det næste århundrede, og derved er de ved at blive en af verdens største brugere på markedet for butiksejendomme”.

Sideløbende med disse omvæltninger forventes reallønsstigninger at bidrage til at øge forbruget af mere luksusbetonede varer med ca. 3,9% årligt i Europa i de næste 5 år.

Det er dog en ringe trøst for de udlejere, som i dag har svært ved at få lejet deres fysiske butikslejemål ud.

Hertil knytter Paul Souber, også Co-Head EMEA Retail i Colliers, denne kommentar:” Denne stigning i lønningerne og forbrug er ikke nok til at redde det traditionelle marked for butiksejendomme, da den sandsynligvis ikke vil medføre en øget efterspørgsel efter kvadratmeter”.

“Detailhandelssektoren kan ikke bare sætte sig tilbage og vente på, at internethandlen aftager og at internetgiganterne begynder at åbne flere fysiske butikker”.

”Der er brug for en drastisk indsats. Tomme butikslokaler skal elimineres – enten skal de rives ned eller også skal de konverteres til boliger eller anden anvendelse.”

”Alle interessenter i detailhandlen er nødt til at arbejde sammen og tage de nødvendige skridt, ligesom det er op til regeringerne i Europa at gøre noget ved den massive konkurrencefordel, som de meget store nethandelsvirksomheder har i dag.”

”Men når Amazon kan fejre 30-års jubilæum i 2024, tror vi, at vi har et helt nyt detailhandelslandskab, som ikke er tynget af arven fra det 20. århundrede og som kombinerer det bekvemmelige fra nethandlen med helhedsoplevelsen ved at gå i butikker.”

Læs undersøgelsen "The Retail Rollercoaster" her.

 

Kontakt
Peter Winther
CEO
+45 28 19 66 76
peter.winther@colliers.com