Spring til hovedindhold Gå til sidefod

Investorernes vilje til at diversificere deres globale porteføljer ved at investere i ejendomme fortsætter

Den korte og lange rente i Europa forventes at forblive lav i nogen tid fremover, og selv om udviklingen i USA indikerer, at perioden med meget lave renter nærmer sig sin afslutning, vil den negative indvirkning på ejendomsmarkedet være begrænset.

En kombination af høj lejerefterspørgsel, lave tomgangsrater og begrænset pipeline for projektudvikling har betydet et gradvist skift i markedet i udlejers favør, med stigende lejeniveauer og stabilitet på tværs af markederne i EMEA-regionen i 2018. Dette har understøttet ejendomsværdierne, og selvom afkastkravene næppe bliver lavere, forventes fortsat stabile ejendomspriser. Dette er konklusionen i Colliers International’s rapport Capital Flows Report, der netop er udkommet i forbindelse med EXPO REAL messen i Tyskland.

High lights fra rapporten:

  • England, Frankrig og Tyskland har størst investeringsaktivitet, I Frankrig er aktiviteten steget med 30% i forhold til 2017. I England har transaktionsvolumen været uændret
  • Transaktionsaktiviteten i Tyskland er meget høj, og foreløbige resultater peger på en stigning i Q3 til trods for høje priser og et lavt udbud på kvalitetsaktiver som følge af begrænset udviklingsaktivitet mellem 2013 og 2015
  • Holland, Benelux, Finland, Irland og Polen har oplevet øget opmærksomhed fra investorer, som jager direkte afkast og diversifikation
  • På de asiatiske markeder fortsætter den ekspansive investeringsaktivitet 2018 år til dato, og den overstiger langt aktiviteten i Nord-, Syd- og Mellemamerika.
  • Der rapporteres om en bedre balance mellem cross-border og hjemlig kapital, som hver især tegner sig for 50% af aktiviteten år til dato
  • Investeringer i boliger udgør nu 16% af al aktivitet de seneste 18 måneder. Til sammenligning var andelen blot 6% for ti år siden

Peter Winther, CEO Colliers International i Danmark har følgende kommentar til rapporten:

“Analysen bekræfter, at ejendomme, ikke bare i Danmark men også globalt, fastholder sin position som en attraktiv aktivklasse. De rentestigninger, vi har set i USA, og som vi på sigt formentlig også vil se i Europa, vil ikke ændre dette billede. I en del markeder er den største udfordring i øjeblikket et lavt udbud af realistisk prisfastsatte kvalitetsejendomme. Det fortsat meget varme investeringsmarked i ikke mindst Tyskland betyder, at flere investorer kigger på de lidt mindre markeder, herunder Danmark, og vi vil se en fortsat god interesse for danske ejendomme fra både nationale og udenlandske investorer,” siger Colliers’ CEO Peter Winther.

 

Kontakt
Peter Winther
CEO
+45 28 19 66 76
peter.winther@colliers.com