— Przeprowadzka firmy Provident Polska do kompleksu Business Garden Poznań wpisuje się w nasilający się trend relokacji na poznańskim rynku biurowym. Nowe umowy stanowią 57% popytu generowanego głównie przez firmy rozszerzające lub relokujące swoją działalność. Zapotrzebowanie na powierzchnię biurową w regionie rośnie już od trzech lat i utrzymuje się na wysokim poziomie również w 2017 r. — mówi Sebastian Bedekier, dyrektor regionalny Colliers International w Poznaniu.

Provident Polska jest częścią międzynarodowej grupy finansowej International Personal Finance (IPF). Przez 20 lat działalności w Polsce, Provident stał się jedną z najbardziej rozpoznawalnych firm na rynku pożyczek gotówkowych. Wraz z rozwojem działalności, firma zdecydowała się na przeniesienie siedziby do Business Garden Poznań. Do nowego biura najemca wprowadzi się 1 grudnia tego roku.

— Kompleks BGP jest wyposażony w przyjazną dla użytkownika infrastrukturę. Dużym atutem jest funkcjonalność i wysoka jakość powierzchni. Biuro dla naszego oddziału w Business Garden Poznań zapewnia komfortowe warunki dla prowadzenia naszej działalności — mówi Natalia Batóg, specjalista ds. najmu w Provident.

Kompleks Business Garden Poznań docelowo zaoferuje łącznie ok. 88 000 mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej i usługowej w dziewięciu budynkach z wewnętrznym ogrodem. Pierwszy etap inwestycji, obejmujący cztery budynki biurowe o łącznej powierzchni 42 000 mkw., został oddany do użytku w 2015 r. Obecnie trwa realizacja drugiego etapu inwestycji, składającego się z pięciu biurowców o łącznej powierzchni 46 000 mkw., której zakończenie planowane jest na koniec 2018 r.

Kompleks Business Garden Poznań jest bardzo dobrze skomunikowany środkami transportu publicznego z różnymi częściami miasta. W pobliżu są przystanki autobusowe i tramwajowe, a także ścieżki rowerowe. Ponadto obiekt znajduje się niedaleko międzynarodowego lotniska Poznań-Ławica oraz w pobliżu drogi ekspresowej S5 i autostrady A2. Deweloperem parków biznesowych Business Garden w Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu jest firma Vastint Poland.