Helios to największa sieć kin w Polsce pod względem liczby obiektów. Dysponuje obecnie 43 kinami z 237 ekranami i ponad 48 tys. miejsc dla miłośników kinowych seansów. Sieć Helios rozwija swoją działalność nie tylko w największych aglomeracjach, ale również w perspektywicznych miastach średniej i małej wielkości.

W ramach pierwszej transakcji najmu ok. 1,2 tys. mkw. sieć Helios otworzy 4-salowe kino w  rozbudowywanej galerii Gondola w Legionowie. Otwarcie planowane jest na III kwartał przyszłego roku. Druga umowa najmu przewiduje uruchomienie nowego 4-salowego kina o powierzchni ponad 1,2 tys. mkw. w centrum handlowo-rozrywkowym Tkalnia w Pabianicach.

— Bardzo cieszę się, że udało nam się wypracować model mniejszego, 4-salowego kina, dzięki któremu tworzymy nowoczesne multipleksy także w mniejszych miastach - w rozbudowywanych lub modernizowanych galeriach. Takie kina cieszą się dużą popularnością wśród widzów, którzy nie muszą już jeździć do odległego dużego miasta i chętniej spędzają wolny czas w lokalnych centrach handlowych. Jestem pewny, że podobnie będzie w Legionowie i Pabianicach, gdzie otworzymy pierwsze nowoczesne multipleksy — komentuje Tomasz Jagiełło, dyrektor generalny Helios.

— Planowana realizacja nowych kin sieci Helios w miastach takich jak Legionowo i Pabianice dowodzi, że w mniejszych miastach rośnie zainteresowanie ofertą rozrywkową. Mieszkańcy oczekują oferty na takim samym poziomie, jak ta dostępna w dużych miastach. To efekt zmieniającego się stylu życia i oczekiwań Polaków, którzy oprócz robienia zakupów chcą w centrum handlowym ciekawie spędzić czas. Według wspólnych badań Colliers i IQS, kino jest najpopularniejszą rozrywką wśród klientów polskich centrów handlowych. Sieć Helios będzie doskonałym uzupełnieniem oferty w nowych lokalizacjach — mówi Anna Radecka, dyrektor w Dziale Powierzchni Handlowych, Colliers International.

Preferencje Polaków i ofertę rozrywkową centrów handlowych w Polsce szczegółowo omawia nowy raport firmy Colliers International i IQS pt. „Nadchodzi zmiana? Nowy wymiar rozrywki i rekreacji w centrach handlowych”.