Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. IV 2017

• Najpiękniejsze jarmarki świąteczne w regionie CEE

Warszawa, 19 grudnia 2017 – Jarmarki świąteczne w regionie Europy Środkowo-Wschodniej z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Polskie targi bożonarodzeniowe co roku odwiedza łącznie około 8-9 mln osób.

• Od agenta do doradcy - firmy doradcze 20 lat temu i dziś

Warszawa, 18 grudnia 2017 r. – Wraz z rozwojem rynku nieruchomości komercyjnych w Polsce zmieniła się funkcja agencji z pośrednika w konsultanta. Dziś firmy doradcze pomagają klientom nie tylko przy skomplikowanych transakcjach kupna i sprzedaży nieruchomości, ale również przy wprowadzaniu strategicznych zmian wewnątrz organizacji.

• Colliers International doradzał tureckiemu operatorowi logistycznemu przy wynajmie magazynu pod Łodzią

Warszawa, 13 grudnia 2017 r. – Firma Barsan Global Logistics wynajęła ponad 8 000 mkw. powierzchni magazynowej w Goodman Łódź Logistics Centre w Pabianicach. Transakcję prowadziła firma doradcza Colliers International – lider rynku nieruchomości komercyjnych.

• Dwie dekady handlowej metamorfozy

Warszawa, 11 grudnia 2017 r. – Jeszcze 20 lat temu wielkopowierzchniowe obiekty handlowe w Polsce można było policzyć na palcach jednej ręki. Dziś do dyspozycji mamy ponad 470 obiektów handlowych o łącznej powierzchni ok. 11,3 mln mkw. Na przestrzeni lat zmieniała się rola centrów handlowych, które z destynacji zakupowych stały się miejscami, w których Polacy spędzają wolny czas i szukają pozytywnych doświadczeń – wynika z obserwacji firmy doradczej Colliers International, która od dwóch dekad aktywnie wspiera rozwój rynku handlowego w Polsce.

• Podwójne zwycięstwo Colliers International w konkursie Eurobuild Awards

Warszawa, 7 grudnia 2017 r. – Dział Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych Colliers International po raz kolejny zdobył tytuł Agencji Roku w kategorii powierzchni magazynowych (Warehouse Agency Team of the Year) w konkursie Eurobuild Awards. Tytuł trafił do firmy już po raz szósty! Ponadto Magdalena Filipczak oraz Agnieszka Krzekotowska otrzymały tytuł najlepszego zarządcy biurowego (Office Manager of the Year).

• Branża BPO/SSC przoduje w najmie powierzchni biurowej w regionie CEE

Warszawa, 5 grudnia 2017 r. – Sektor BPO/SSC odpowiada za 60% ogólnego popytu na powierzchnię biurową w czterech kluczowych destynacjach sektora usług BPO (Wrocław, Łódź, Kraków i Sofia) w I poł. 2017 r. – wynika z najnowszego raportu Colliers International „A Thoroughbred Racer - CEE BPO/ SSC Office Sector”. Ze względu na duży popyt i ogólną kondycję gospodarki ilość dostępnej powierzchni maleje. Dostępność siły roboczej i coraz wyższy poziom wiedzy technologicznej pracowników to główne czynniki, które determinują popyt.

• Polski rynek nieruchomości komercyjnych bliski rekordu

Warszawa, 29 listopada 2017 r. – Przez 20 lat polski rynek nieruchomości komercyjnych stał się atrakcyjny dla światowych funduszy, które coraz częściej inwestują w miastach regionalnych. Wartość transakcji inwestycyjnych w 2017 r. może przekroczyć rekordowe 4,6 mld EUR. Do Polski może też napłynąć nowy strumień kapitału, między innymi spoza Europy.

• Sklepy internetowe otwierają salony wystawowe, spodziewając się wolniejszego wzrostu sprzedaży online

Warszawa, 24 listopada 2017 r. – Coraz więcej firm, które do niedawna zajmowały się wyłącznie sprzedażą przez Internet, decyduje się na otwarcie salonów wystawowych w związku z przewidywanym zwolnieniem tempa wzrostu sprzedaży online w nadchodzących latach.

• Colliers International doradzał przy sprzedaży Toruń Plaza za ponad 70 mln EUR

Warszawa, 23 listopada, 2017 r. – Spółka Plaza Centers N.V. zawarła transakcję sprzedaży centrum handlowo-rozrywkowego Toruń Plaza za ponad 70 mln EUR. Obiekt nabył prywatny fundusz inwestycyjny. Dział Doradztwa Inwestycyjnego firmy Colliers International i JLL reprezentowali w transakcji sprzedającego.

• Sieci handlowe ruszają na podbój CEE

Warszawa, 21 listopada, 2017 r. – Solidny wzrost gospodarczy i rosnąca konsumpcja będą sprzyjać ekspansji sieci handlowych i powstawaniu nowych centrów handlowych w Europie Środkowo-Wschodniej - wynika z raportu globalnej firmy doradczej Colliers International pt. “Przekraczając graniCEE – Rynek handlowy w 13 krajach Europy Środkowo-Wschodniej ”. Raport prezentuje stan obecny i perspektywy rozwoju rynku handlowego, a także aktywność deweloperską i warunki najmu w całym regionie.

• Platinium Business Park 3 ze złotym certyfikatem LEED

Warszawa, 9 listopada 2017 r. – Biurowiec Platinium Business Park 3 otrzymał renomowany certyfikat LEED Gold, potwierdzający komfortowe warunki użytkowania i energooszczędność budynku. Proces certyfikacji obiektu, zarządzanego przez fundusz Allianz Real Estate, przeprowadziła międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• Provident przeprowadza się do Business Garden Poznań

Warszawa, 8 listopada, 2017 r. – Firma Provident Polska zajmie blisko 680 mkw. w nowoczesnym kompleksie biurowym Business Garden w Poznaniu. W procesie relokacji najemcę reprezentowała firma doradcza Colliers International.

• Colliers International doradzał sieci Helios w wynajmie powierzchni pod dwa nowe kina

Warszawa, 6 listopada, 2017 r. – Należąca do Grupy Agora sieć kin Helios zawarła dwie umowy najmu w centrach handlowych –Gondola w Legionowie i Tkalnia w Pabianicach. Na łącznej powierzchni blisko 2,5 tys. mkw. powstaną dwa nowe kina. W obu transakcjach najemcy doradzała firma Colliers International.

• Colliers International z tytułem Najlepszego Pracodawcy

WWarszawa, 26 października, 2017 r. – Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych, otrzymała tytuł Najlepszego Pracodawcy przyznawany przez niezależną firmę Aon Hewitt. Wyróżnienie otrzymują organizacje tworzące najbardziej angażujące środowisko pracy. Program prowadzony jest na całym świecie od ponad 20 lat.

• Kraje z regionu CEE atrakcyjne dla firm z sektora motoryzacyjnego

Warszawa, 16 października 2017 r. – Dostępność siły roboczej to główny czynnik analizowany w procesie wyboru nowej lokalizacji przez firmy z sektora samochodowego – tak wynika z ostatniego raportu z badania przeprowadzonego przez Colliers International, zatytułowanego „The Road Kings: CEE Autos”.

• Ponad 13 mln mkw. powierzchni magazynowej w Polsce

Warszawa, 25 października, 2017 r. – Od początku lipca do końca września na rynek magazynowy trafiło ponad 940 tys. mkw., w związku z czym całkowita podaż nowoczesnej powierzchni magazynowej w Polsce wzrosła do ponad 13 mln mkw. W budowie wciąż znajduje się ponad milion mkw. – podaje najnowszy raport Colliers International.

• Miasta regionalne na radarze inwestorów

Warszawa, 12 października, 2017 r. – Stale rośnie zainteresowanie inwestorów miastami regionalnymi takimi, jak Kraków, Wrocław, Łódź, Poznań, Trójmiasto i Katowice - wynika z raportu firmy Colliers International i Deloitte Legal pt. „Polskie miasta regionalne, jako produkt inwestycyjny”, który wskazuje trendy i możliwości inwestycyjne na rynku nieruchomości biurowych, handlowych i magazynowych w 6 głównych miastach w Polsce.

• Zagraniczne debiuty w nowych centrach handlowych

Warszawa, 10 października, 2017 r. – Po oddaniu do użytku ok. 135 tys. mkw. w ostatnich trzech miesiącach, całkowite zasoby nowoczesnej powierzchni centrów handlowych w Polsce na koniec III kw. 2017 r. wyniosły około 11,3 mln mkw. W budowie wciąż znajduje się ok. 620 tys. mkw., z czego 29% ma trafić na rynek jeszcze w tym roku. Pozwala to oszacować, że całkowita podaż w 2017 r. wyniesie 350 tys. mkw. – wynika z najnowszego raportu Colliers International.

• Platforma nc+ otwiera call center w Katowicach

Katowice, 6 października, 2017 r. – Platforma nc+ wynajęła ponad 1300 mkw. powierzchni w katowickim biurowcu Emerald Office Center, w którym w październiku br. uruchomi telefoniczne centrum obsługi abonentów. Colliers International, międzynarodowy doradca na rynku nieruchomości komercyjnych, reprezentował najemcę w negocjacjach umowy najmu. Firma doradcza Knight Frank, agent wyłączny i zarządca kompleksu, reprezentowała właściciela budynku w procesie wynajmu.

• Colliers International komercjalizuje Plac Unii City Shopping

Warszawa, 4 października, 2017 r. – Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych, została wyłącznym doradcą i agentem komercjalizującym powierzchnię handlową i biurową Placu Unii City Shopping w Warszawie, należącym do funduszu zarządzanego przez Invesco Real Estate.

• Podwójna moc Green Caffè Nero w centrum handlowym Wroclavia

Wrocław, 3 października, 2017 r. – Po udanym debiucie Green Caffè Nero we Wrocławiu – w Galerii Dominikańskiej i przy Palcu Kościuszki 1, przyszedł czas na kolejną lokalizację. Jeszcze w tym roku marka pojawi się w centrum handlowym Wroclavia, którego otwarcie zaplanowano na 17 października tego roku. Green Caffè Nero planuje otworzyć tam dwie kawiarnie o łącznej powierzchni 200 mkw. Colliers International wspierał najemcę w pozyskaniu wszystkich wrocławskich lokalizacji oraz podczas negocjacji.

• Jak bawią się Polacy w centrach handlowych?

Warszawa, 2 października 2017 r. – Prawie co dziesiąty Polak regularnie korzysta z rozrywki i rekreacji w centrach handlowych. W związku z tym na polskim rynku dynamicznie rozwijają się nowe koncepty rozrywkowo-rekreacyjne. Najwięcej atrakcji oferują klientom centra handlowe w Warszawie, konurbacji katowickiej, Trójmieście i Poznaniu – wynika z raportu Colliers International “Nadchodzi zmiana? Nowy wymiar rozrywki i rekreacji w centrach handlowych”, który powstał przy współpracy z firmą IQS. Publikacja zawiera obszerne komentarze ekspertów oraz inspirujące przykłady rozwiązań w centrach handlowych m.in. w Londynie i Dubaju, które w przyszłości mogą zawitać do Polski.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00