— Cieszymy się, że powiększamy portfolio zarządzanych budynków w Poznaniu i że partnerujemy firmie Skanska, z którą łączy nas długotrwała relacja oraz wspólne projekty, obejmujące wiele obszarów działania Colliers. — mówi Peter Love, partner w Colliers International.

Kompleks Maraton powstał w oparciu o ideę zrównoważonego budownictwa, której założeniem jest stworzenie jak najbardziej komfortowych warunków dla użytkowników obiektu przy jednoczesnym zminimalizowaniu jego wpływu na środowisko. Budynek będzie certyfikowany w systemie LEED na poziomie Gold.

— Maraton jest połączeniem wszystkich cech, jakie powinien posiadać dobry budynek biurowy – świetnie położony, wygodny, oferujący przestronne i słoneczne wnętrza. Liczba podpisanych umów i poziom wynajmu wskazuje, że trafiliśmy w gusta najemców. Dbałość o ich zadowolenie nakazuje także zapewnienie im dobrego „gospodarza”, a takim na pewno jest Colliers  — dodaje Ewelina Kałużna, dyrektor ds. wynajmu i zarządzania portfelem budynków w Skanska Property Poland.

Biurowiec Maraton zlokalizowany jest w centrum Poznania. Inspiracją do nadania budynkowi sportowej nazwy była ulica Maratońska i bliskość obiektów sportowych – między innymi legendarnego dla miasta klubu KS Warta Poznań. Budowa obiektu biurowego rozpoczęła się w styczniu 2015, a dobiegnie końca w czwartym kwartale br. Powierzchnia biurowa tego siedmiokondygnacyjnego budynku wyniesie 25000 m2. Dla zmotoryzowanych przygotowanych zostanie 300 miejsc parkingowych. Koncepcję architektoniczną gmachu opracowała pracownia CDF Architekci, a generalnym wykonawcą jest firma Skanska S.A.