Po przestudiowaniu szeregu czynników, w tym sytuacji rynkowej oraz uwarunkowań demograficznych, a także po przeprowadzeniu wywiadów z mieszkańcami i władzami Georgetown, członkowie panelu doradczego zarekomendowali listę działań mających pomóc w stworzenia koncepcji rozwoju tego kluczowego fragmentu miasta. Zaproponowane rozwiązania urbanistyczne miały także przyczynić się do zmiany wizerunku Georgetown, dotychczas postrzeganego przez pryzmat przemysłu ciężkiego.

– To było niezwykle ambitne i pasjonujące doświadczenie, które wymagało przeanalizowania, zaledwie w ciągu tygodnia, aspektów ekonomicznych, urbanistycznych, społecznych oraz politycznych. Chodziło bowiem o wytyczenie rozsądnego planu rozwoju dla tego strategicznego, nadbrzeżnego terenu. Bardzo się cieszę, że byłem częścią tego procesu i mogłem współpracować przy tej okazji z ekspertami ULI. Jestem przekonany, że wiele miast w Polsce borykających się ze złożonymi problemami w obszarze rozwoju urbanistycznego, mogłoby skorzystać z tego typu formuły doradczej – powiedział John Banka, partner Colliers International.

John Banka jest ekspertem z zakresu planowania przestrzeni miejskiej. Od 2014 roku kieruje polskim oddziałem organizacji non - profit - Urban Land Institute, zrzeszającej na całym świecie deweloperów, firmy doradcze, prezydentów i burmistrzów miast oraz architektów.

Jonh Banka z Colliers International

John Banka