Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. IV 2016

• Coraz więcej biur w budowie

Warszawa, 29 listopada, 2016 r. – Sytuacja na rynku biurowym, w głównych aglomeracjach Polski, jest obecnie bardzo dynamiczna. Rok 2016 charakteryzuje się wyjątkowo wysoką aktywnością, zarówno ze strony deweloperów, jak i najemców. Większość z zaplanowanych na bieżący rok inwestycji została ukończona, a łączna podaż na koniec roku osiągnie poziom ok. 9 mln mkw. Najwięcej oddanych biur zarejestruje rynek warszawski – ponad 420 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biznesowej. Należy podkreślić, że będzie to rekordowy wynik w porównaniu do poprzednich lat. Na rynek trafiły jedne z największych projektów w stolicy: Warsaw Spire A (Tower) przy Rondzie Daszyńskiego – 59,1 tys. mkw. oraz położony przy Al. Jana Pawła II biurowiec Q22 – 46,4 tys. mkw.

• Zmiany w przepisach podatkowych

Warszawa, 22 listopada 2016 r. – Dyrektywa unijna z 2014 roku w zakresie fakturowania elektronicznego w zamówieniach publicznych nakłada na podmioty z krajów członkowskich obowiązek akceptowania i przetwarzania faktur elektronicznych. Państwa członkowskie są zobligowane do wdrożenia tych przepisów do 2018. roku. Co ważne, dotyczy to także Polski.

• Colliers International reprezentował spółkę Marvipol S.A. w zawarciu przedwstępnej umowy sprzedaży budynku Prosta Tower.

Warszawa, 17 listopada, 2016 r. – Grupa Marvipol S.A. zawarła przedwstępna umowę sprzedaży warszawskiego budynku biurowego Prosta Tower. Kupującym jest międzynarodowy fundusz. Stronę sprzedającą reprezentowała w tej transakcji firma doradcza Colliers International.

• Polscy nabywcy najchętniej płacą gotówką

Warszawa, 16 listopada, 2016 – Z najnowszego raportu “The World Shopper” przygotowanego przez ekspertów ds. nieruchomości handlowych w Colliers International wynika, że mimo rosnącej popularności zakupów online, sposób w jaki konsumenci na całym świecie nabywają dobra i za nie płacą, wciąż pozostaje bardzo zróżnicowany.

• Colliers International opublikował nowy raport dotyczący trendów w przemyśle wytwórczym w Azji, Europie i obu Amerykach

Warszawa, 14 listopada, 2016 – Większy nacisk na automatyzację i technologie cyfrowe sprawia, że zapotrzebowanie na pracowników w światowym sektorze produkcji ulega zmianie. Zamiast taniej siły roboczej coraz bardziej potrzebni są pracownicy o wysokich kwalifikacjach. Według raportu opublikowanego przez Colliers International takie trendy wyraźnie zaznaczają się zarówno w Europie, jak i w innych regionach. Raport omawia różnorodne czynniki, które wywierają presję na globalny przemysł wytwórczy i łańcuchy dostaw.

• Philips Lighting wchodzi do Forum 76 w Łodzi

Warszawa, 3 listopada, 2016 r. – Do grona najemców łódzkiego biurowca Forum 76 dołączyła spółka Philips Lighting Procurement Service Center. W transakcji najemcę wspierała międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• 8,7 mln mkw. powierzchni biurowej w Polsce

Warszawa, 2 listopada, 2016 – Od początku roku deweloperzy w dziewięciu największych miastach Polski oddali do użytku 693,7 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej, co przełożyło się na wzrost całkowitej podaży do poziomu 8,7 mln mkw. na koniec III kwartału 2016 r. – wynika z raportu Colliers International „Market Insights | Rynek biurowy” podsumowującego trzeci kwartał tego roku.

• Partner Colliers International doradzał za oceanem

Warszawa, 2 listopada, 2016 r. – John Banka, partner w Colliers International oraz przewodniczący Urban Land Institute w Polsce był jednym z ekspertów panelu doradczego, wspierającego władze miasta Georgetown w Karolinie Południowej w procesie przekształcenia ponad 60 - hektarowego niezurbanizowanego gruntu z niedziałającą już hutą stali, w przestrzeń atrakcyjną dla mieszkańców i turystów.

• Colliers International podsumował rynek biurowy w Łodzi

Warszawa, 25 października, 2016 r. – Podaż nowoczesnej powierzchni biurowej w Łodzi wynosi 350 tys. mkw. Na koniec III kwartału 2016 roku łódzcy najemcy mają do dyspozycji 67 nowoczesnych budynków, a charakterystyczną cechą lokalnego rynku jest stosunkowo wysoki udział projektów postindustrialnych dostosowanych do nowoczesnych standardów biurowych – wynika z publikacji Colliers International „Rynek biurowy | Łódź”, podsumowującej III kwartał br.

• W Polsce jest już blisko 11 mln mkw. powierzchni magazynowej

Warszawa, 24 października, 2016 – Polski rynek magazynowy nadal wykazuje trend wzrostowy. W III kwartale tego roku oddano do użytku blisko 350 tys. mkw. powierzchni, w rezultacie czego na koniec września 2016 r. całkowite zasoby zbliżyły się do poziomu 11 mln mkw. – wynika z raportu Colliers International „Market Insights | Rynek magazynowy” podsumowującego trzeci kwartał tego roku.

• Colliers International podsumował rynek centrów handlowych w Krakowie

Warszawa, 14 października, 2016 r. – Konsumenci w Krakowie mogą zrobić zakupy w 15 centrach handlowych o łącznej powierzchni 548 tys. mkw. GLA. Na 1 000 mieszkańców przypada 528 mkw. powierzchni sklepów, punktów usługowych i gastronomicznych. Na jedno centrum handlowe przypada średnio 66 670 osób. Siła nabywcza mieszkańców Krakowa w przeliczeniu na metr kwadratowy centrum handlowego wynosi średnio 55 630 PLN rocznie – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w aglomeracjach II kw. 2016 r. | Kraków”.

• Wysoki poziom inwestycji w 2016 r. i dalszy napływ kapitału

Warszawa, 12 października 2016 r. – Wszystko wskazuje na to, że rok 2016 będzie równie dobry pod względem wartości inwestycji w Polsce, co rok poprzedni. Inwestorzy wciąż chętnie lokują kapitał w kraju nad Wisłą.

• Colliers International podsumował rynek handlowy w trzecim kwartale tego roku

Warszawa, 10 października 2016 – W ubiegłych trzech miesiącach w Polsce do użytku oddano jedynie kilka małych obiektów. Na koniec III kwartału br. w budowie znajdowało się ok. 640 tys. m² powierzchni centrów handlowych z planowaną datą otwarcia do końca 2017 roku, ok. 45 proc. trafi na rynek w okresie październik – grudzień 2016 roku – wynika z raportu Colliers International podsumowującego rynek handlowy w trzecim kwartale tego roku.

• Colliers International podsumował rynek centrów handlowych we Wrocławiu

Warszawa, 6 października 2016 r. – We Wrocławiu funkcjonuje 18 centrów handlowych o łącznej powierzchni 654 tys. mkw. GLA, co przekłada się na nasycenie rzędu 821 mkw./1 000 mieszkańców. Jedno centrum handlowe obsługuje zatem średnio 43 890 osób. Siła nabywcza mieszkańców w przeliczeniu na metr kwadratowy centrum handlowego wynosi średnio 41 890 PLN rocznie – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w aglomeracjach II kw. 2016 r. | Wrocław”.

• Kraje nordyckie i kraje Beneluksu na czele rynków europejskich preferowanych wśród inwestorów

Warszawa, 5 października, 2016 r. – Zmiany geopolityczne, złożona koniunktura na rynkach inwestycyjnych oraz wielkość kapitału zmieniają zasady oceny atrakcyjności inwestycyjnej krajów europejskich, wynika z raportu globalnej firmy doradczej z sektora nieruchomości Colliers International.

• Colliers International przejmuje ICADE Asset Management oraz ICADE Conseil we Francji

Warszawa, 3 października, 2016 r. – spółka Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI, TSX: CIG) ogłosiła przejęcie ICADE Asset Management oraz ICADE Conseil („ICADE”), jednej z największych platform usług w zakresie zarządzania aktywami i doradztwa inwestycyjnego we Francji, zarządzającej aktywami o wartości ponad 2 mld euro. Przejęcie wzmocni działalność spółki Colliers w zakresie zarządzania aktywami i doradztwa dla inwestorów i deweloperów nieruchomości komercyjnych w Europie. Przychody z tytułu zarządzania aktywami wyniosły w 2015 roku ok. 10 mln euro. Nowo przejęte jednostki zmienią nazwę i będą prowadzić działalność pod firmą Colliers International – Investment & Asset Management, a obecny dyrektor zarządzający Romain Frémont zostanie dyrektorem zarządzającym Colliers International Investment & Asset Management France. Szczegóły finansowe transakcji nie zostały ujawnione.

• Colliers International podsumował rynek centrów handlowych w Szczecinie

Warszawa, 30 września 2016 r. – Szczecin, najmniejszy rynek handlowy w grupie ośmiu aglomeracji, to 280 tys. mkw. GLA powierzchni w 11 centrach handlowych, co daje nasycenie rzędu 503 mkw./1 000 mieszkańców. Jedno centrum handlowe obsługuje zatem średnio 50 730 osób. Siła nabywcza mieszkańców w przeliczeniu na metr kwadratowy centrum handlowego wynosi średnio 59 680 PLN rocznie – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w aglomeracjach II kw. 2016 r. | Szczecin”.

• Największa transakcja biurowa w Trójmieście w tym roku!

Warszawa, 29 września, 2016 r. – Nordea Bank AB Oddział w Polsce wynajął 9 600 mkw. powierzchni w biurowcu Tensor w Gdyni, należącym do firmy Euro Styl. W transakcji najemcę reprezentowała międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• Colliers International zarządcą Orange Office Park w Krakowie

Warszawa, 28 września 2016 r. – Colliers International objął w zarządzanie kompleks biurowy Orange Office Park w Krakowie. Właścicielem budynku jest East - West Development Office - spółka celowa kontrolowana przez luksemburski holding realizujący przedsięwzięcia deweloperskie na terenie Holandii, Belgii, Niemiec, Austrii i Polski, obsługiwana na terenie Polski przez MC Real Property. Generalnym wykonawcą inwestycji jest CFE Polska sp. z o.o.

• GATE w parku handlowym Futura Park Kraków

Warszawa, 27 września, 2016 r. – Colliers International reprezentował międzynarodową firmę odzieżową GATE w wynajmie powierzchni handlowej w centrum Futura Park firmy Neinver. Najemca zajmie powierzchnię 630 mkw.

• Colliers International podsumował rynek centrów handlowych w Łodzi

Warszawa, 22 września 2016 r. – Konurbacja katowicka to rozproszony rynek handlowy z dwoma głównymi ośrodkami - Katowicami oraz Gliwicami. Łącznie w regionie istnieją 44 bardzo zróżnicowane, pod względem wielkości i jakości, centra handlowe o łącznej powierzchni 1,1 mln mkw. GLA. Nasycenie powierzchnią handlową wynosi 519 mkw./1 000 mieszkańców - na jedno centrum handlowe przypada średnio 48 890 osób. Siła nabywcza mieszkańców konurbacji w przeliczeniu na metr kwadratowy centrum handlowego wynosi średnio 65 510 PLN rocznie – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w aglomeracjach II kw. 2016 r. | konurbacja katowicka”.

• Przyszłość handlu spożywczego w centrach handlowych

Warszawa, 26 września 2016 r. – Zmiany w sektorze spożywczym są konsekwencją ewolucji zachowań konsumenckich – wynika z raportu „Na targ i do supermarketu” przygotowanego przez Colliers International we współpracy z firmą Kantar Millward Brown. Opracowanie zawiera między innymi opis trendów wyróżnionych na bazie analiz danych z badania Target Group Index, mających największy wpływ na to, czym kierują się polscy konsumenci oraz główne kierunki zmian, które już dziś da się zauważyć w handlu artykułami spożywczymi.

• Colliers International podsumował rynek centrów handlowych w konurbacji katowickiej

• 12 wschodzących gwiazd sektora BSS

Warszawa, 21 września 2016 r. - Sektor nowoczesnych usług biznesowych (BSS) rozwija się w Polsce od ponad dekady. Początkowo tego typu inwestycje lokowane były głównie w dużych aglomeracjach, takich jak Kraków, Warszawa czy Wrocław. Teraz na znaczeniu zyskują też mniejsze miasta – wynika z przewodnika „Nowe rynki sektora BSS. 12 Wschodzących Gwiazd Biznesu”. Raport przygotowały: Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIiIZ), Colliers International i Advisory Group TEST Human Resources.

• Forum 76. Business Centre z nowym właścicielem

Warszawa, 16 września 2016 r. – Forum 76. Business Centre, należący wcześniej do Virako, został nabyty przez fundusz inwestycyjny z Londynu w transakcji wspieranej przez międzynarodową firmę doradczą Colliers International. Kancelaria prawna Dentons wspierała w transakcji sprzedającego.

• Colliers International zarządcą Maratonu w Poznaniu

Warszawa, 15 września 2016 r. – Colliers International objął w zarządzanie kompleks biurowy Maraton w Poznaniu. Właścicielem budynku jest firma Skanska.

• Najlepsze powierzchnie handlowe w Londynie przyciągają zagranicznych najemców mimo najwyższych kosztów najmu

Warszawa, 14 września 2016 r. – Londyńskie obiekty handlowe najwyższej klasy są w dalszym ciągu atrakcyjne dla najemców z różnych stron świata, mimo że czynsz i koszty najmu są najwyższe w Europie.

• Colliers International podsumował rynek centrów handlowych w Trójmieście

Warszawa, 12 września 2016 r. – W Trójmieście działają aż 24 centra handlowe o łącznej powierzchni 688 tys. mkw. GLA. Nasycenie w regionie osiągnęło poziom 664 mkw./1 000 mieszkańców, a jedno centrum handlowe obsługuje średnio 41 670 osób. Siła nabywcza mieszkańców w przeliczeniu na metr kwadratowy centrum handlowego wynosi 46 752 PLN rocznie. – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w aglomeracjach II poł. 2016 r. | Trójmiasto”.

• Colliers International zbadał potencjał inwestycyjny w Specjalnych Strefach Ekonomicznych

Warszawa, 7 września 2016 r. – W Polsce działa 14 Specjalnych Stref Ekonomicznych, które funkcjonują na terenie 16 województw. Suma powierzchni terenów należących do Specjalnych Stref Ekonomicznych (SSE) wynosi blisko 20 tys. ha. Największy udział w łącznych nakładach inwestycyjnych w strefach przypada sektorowi motoryzacyjnemu – wynika z raportu Colliers International „Specjalne Strefy Ekonomiczne w Polsce – potencjał inwestycyjny”. Publikacja powstała przy współpracy z 14 Specjalnymi Strefami Ekonomicznymi.

• Colliers International w katowickim Altusie

Warszawa, 1 września 2016 r. – Biuro Colliers International w Katowicach zostało oficjalnie otwarte. Siedziba firmy mieści się na 13 piętrze biurowca Altus przy ul. Uniwersyteckiej 13. Dyrektorem biura regionalnego Colliers International w Katowicach jest Barbara Pryszcz, która dołączyła do firmy w marcu. Barbara odpowiada za rozwój i umacnianie pozycji firmy nie tylko w Katowicach, ale w całym regionie Górnego Śląska.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00