Na Warszawę przypadło ponad 34 tys. mkw., w 18 zamkniętych transakcjach. Do największych kontraktów na rynku warszawskim, przeprowadzonych z udziałem Colliers, należą umowy najmu podpisane przez: Gaz System (9 500 mkw. w Cristal Park), Samsung (4 829 mkw. w Park Postępu 14), firmę z branży budowlanej (blisko 4 000 mkw.) oraz K2 Internet (3 200 mkw. w Platinium Business Park).

Wśród miast regionalnych najwięcej powierzchni wynajęto z udziałem Colliers w Poznaniu (13 500 mkw. w 5 transakcjach). Wśród innych umów najmu na rynkach regionalnych warto wymienić: BZWBK w Poznaniu (11 500 mkw.), umowa najmu firmy produkcyjnej z branży spożywczej w Łodzi (blisko 3 000 mkw.), Orlen Oil w Krakowie (1 800 mkw.) oraz PWC w Trójmieście (1 220 mkw.).

W strukturze kontraktów dominowały relokacje (49%) oraz renegocjacje (37%). Mniejszą część aktywności rynkowej stanowiły nowe umowy (11%) i ekspansje (3%).

— Wysoka podaż i duży współczynnik pustostanów sprawiają, że rynek biurowy podlega dynamicznym zmianom, na które należy odpowiednio szybko reagować. Znaczną część podpisanych umów stanowią relokacje. Wybór nowego biura nierzadko związany jest ze zmianą zagospodarowania przestrzeni biurowej oraz wdrożeniem nowego podejścia do środowiska pracy tzw. „workplace solutions” – wielu naszych klientów jest na etapie wprowadzania lub planowania tej koncepcji. Ponadto, niektóre z firm w procesie relokacji decydują się na konsolidację, co bezpośrednio wiąże się z optymalizacją kosztów — mówi Paweł Skałba, partner i dyrektor Działu Powierzchni Biurowych Colliers International.

W transakcjach prowadzonych przez Colliers najwyższą aktywność na rynku biurowym wykazywali najemcy z sektorów: bankowego (22%), IT (20%), energetycznego (21%) oraz produkcyjnego (16%).