1,5 mld euro

taka jest wartość umów na rynku inwestycyjnym w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, przy których doradzał Colliers International. Na tle regionu CEE wyróżnia się Polska. Szacuje się, że łączna wartość transakcji inwestycyjnych w kraju przekroczy 3 mld euro. Polska jest bowiem postrzegana przez inwestorów jako niezwykle atrakcyjny rynek. Co ważne, coraz częściej inwestycjami w nieruchomości w naszym kraju interesują się inwestorzy z USA, Australii, jak również z Dalekiego Wschodu (z Chin czy Korei).

19 500  mkw.

Tyle powierzchni biurowej wynajął Raiffeisen Polbank w powstającym w Warszawie wieżowcu Prime Corporate Center. To jedna z największych transakcji na rynku biurowym. Doradcą najemcy był Colliers International. Z kolei Infosys w budynku Green Horizon w Łodzi wynajął 21 tys. mkw. i tym samym padł rekord pod względem powierzchni wynajętej w mieście regionalnym. Obecnie sytuacja w sektorze biurowym jest bardzo interesująca – mamy do czynienia z rynkiem najemcy. Podaż sięga już prawie 7 mln mkw. Poza Warszawą bardzo dynamicznie rozwijają się rynki regionalne (Wrocław, Kraków, Trójmiasto). W budowie znajduje się wiele interesujących projektów, co może cieszyć najemców.

2 000 000 mkw.

Taka najprawdopodobniej będzie łączna powierzchna magazynowa wynajęta w 2014 roku w Polsce. Udział Colliers International w transakcjach magazynowych dokonywanych za pośrednictwem firmy doradczej wynosi obecnie ponad 50 proc. Warto zauważyć, że podaż nowej powierzchni w 2014 r. będzie najwyższa od 2009 r. Tylko w trzech pierwszych kwartałach tego roku do użytku oddano ponad 400 tys. mkw. Szacujemy, że na koniec roku nowa podaż osiągnie poziom około 600 tys. mkw, a tym samym całkowite zasoby nowoczesnych magazynów w Polsce przekroczą 8,5 mln mkw. Warto odnotować, że w drugiej połowie roku do użytku oddano wszystkie centra dystrybucyjne firmy Amazon o łącznej powierzchni ok 325 tys. mkw.

1 000 000 mkw.

taka jest powierzchnia nieruchomości, którymi zarządza Colliers International. W chwili obecnej Colliers opiekuje się 60 budynkami w Polsce. Wśród tegorocznych wygranych przetargów warto wspomnieć ten na zarządzanie 11 nieruchomościami należącymi do Immofinanz Group. Ostatnio do portfolio Colliers dołączył też budynek biurowo-handlowy Chmielna 25, którego właścicielem jest fundusz inwestycyjny IVG.

980 000 mkw.

taka jest łączna powierzchnia centrów handlowych, które powstaną w największych miastach Polski do końca 2017 roku. Colliers zaobserwował, że po okresie wzmożonych inwestycji w mniejszych miastach, deweloperzy ponownie przypuszczają szturm na największe aglomeracje. Najciekawsza sytuacja jest w Warszawie, gdzie od 7 lat nie powstało żadne pełnowymiarowe centrum handlowe. Obecnie w stolicy w zaawansowanych planach znajduje się kilka dużych obiektów – to spowoduje, że w najbliższych trzech latach do 1,4 mln mkw. istniejącej powierzchni handlowej dojedzie kolejne 400 tys.