Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. IV 2014

• 5 liczb, które zapamiętam z 2014 roku

Warszawa, 19 grudnia, 2014 r. – Na mijający rok branża nieruchomości komercyjnych nie może narzekać. Dla wielu sektorów był to najlepszy okres od kilku lat. Szczególnie dobrze radził sobie rynek powierzchni magazynowych, choć spektakularne transakcje odnotowały także inne rynki. Monika Rajska-Wolińska, Partner Zarządzający w Colliers International wskazuje 5 liczb, które zapamięta z 2014 roku.

• Colliers zarządcą budynku Chmielna 25

Warszawa, 17 grudnia, 2014 r. – Colliers International został zarządcą budynku biurowo-usługowego Chmielna 25 zlokalizowanego na jednej z najbardziej ruchliwych ulic handlowych stolicy.

• Colliers zbadał świąteczne zwyczaje zakupowe Polaków

Warszawa, 15 grudnia, 2014 r. – Colliers International przeprowadził ankietę badającą bożonarodzeniowe preferencje zakupowe Polaków. Badaniem objętych zostało 300 osób. Wyniki pokazują, że blisko 60 proc. respondentów wybiera zakupy w sklepach stacjonarnych, pozostali wolą sklepy internetowe. Najwięcej na prezenty wydają osoby w wieku 31-40 lat, a najmniej te w przedziale wiekowym 20-30 lat – wynika z publikacji Colliers pt. „Gorączka świątecznych zakupów”.

• Colliers International zwycięzcą dwóch nagród Eurobuild Awards 2014

Warszawa, 5 grudnia, 2014 r. – Colliers International został nagrodzony w dwóch kategoriach konkursu Eurobuild Awards. Jury konkursu przyznało firmie tytuł Agencji Roku w kategorii powierzchni magazynowych (Warehouse Agency Team of the Year) oraz Agencji Roku w kategorii zarządzania nieruchomościami (Property Management Company of the Year).

• Colliers szacuje wzrost wartości inwestycji w regionie EMEA w 2015 roku

Warszawa, 28 listopada, 2014 r. – Ponad trzy czwarte inwestorów planuje wzrost swojej aktywności w regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód i Afryka) w 2015 roku ¬– wynika z publikacji Colliers International „2015 Global Investor Sentiment Report”. Polska wciąż jest postrzegana jako atrakcyjny rynek do inwestowania.

• Najemcy biurowi najbardziej aktywni w III kwartale tego roku. Kraków z największym przyrostem podaży i najniższym współczynnikiem pustostanów – raport Colliers International

Warszawa, 25 listopada, 2014 r. – W III kw. rynek najmu odnotował najlepszy wynik od początku 2014 r. W okresie od lipca do września firmy zawarły kontrakty na 289 tys. mkw., a absorpcja netto wyniosła 128,7 tys. mkw. Udział transakcji typu pre-let w całkowitym wolumenie uplasował się na poziomie 18,6%.

• Podaż powierzchni handlowej w Polsce to już ponad 10 mln mkw. Do końca 2016 r. może wzrosnąć o kolejny milion – podliczył Colliers International

Warszawa, 21 listopada, 2014 r. – W pierwszych trzech kwartałach tego roku najwięcej sklepów, punktów usługowych i gastronomicznych pojawiło się w miastach małych i średniej wielkości. W dużych aglomeracjach zawarto zaś duże umowy typu pre-lease w projektach będących na zawansowanym etapie planowania, np. Carrefour i sklepy grupy LPP pojawią się w dwóch centrach handlowych planowanych w Warszawie przez GTC.

• Colliers dołączył do zespołu komercjalizującego CH Nowy Rynek w Jeleniej Górze

Warszawa, 20 listopada 2014 r. - Colliers International, wraz z deweloperem TK Development, będzie odpowiedzialny za proces wynajmu powierzchni handlowych w nowopowstającym obiekcie CH Nowy Rynek w Jeleniej Górze. Otwarcie obiektu nastąpi jesienią 2015 roku.

• Colliers skomercjalizuje powierzchnię handlową w Galerii Tarnovia w Tarnowie

Warszawa, 18 listopada 2014r. – Colliers International zajmie się komercjalizacją powierzchni handlowej zlokalizowanej w centrum handlowym Galeria Tarnovia na południu Polski.

• Colliers International oraz Advisory Group Test Human Resources zanalizowały rozwój sektora nowoczesnych usług dla biznesu w Polsce Południowej

Warszawa, 6 listopada 2014 – W Polsce znajduje się już ponad 470 centrów nowoczesnych usług dla biznesu z kapitałem zagranicznym, należących do 325 inwestorów. Firmy te zatrudniają około 130 tys. pracowników. Średnio na jedną firmę przypada około 273 zatrudnionych, a liczba ta stale rośnie.

• Colliers zarządcą Adgar Wave

Warszawa, 3 listopada 2014 r. – Colliers International został zarządcą budynku biurowo-usługowego Adgar Wave w Warszawie, zakupionego w październiku tego roku przez Grupę Adgar.

• Warszawa i Oslo liderami wzrostu opłat za powierzchnie handlowe

Warszawa, 27 października 2014 – W trzecim kwartale 2014 r. w regionie EMEA najwyższy wzrost czynszów w lokalach zlokalizowanych przy głównych ulicach handlowych odnotowano w Oslo. W Stolicy Norwegii zaobserwowano także najwyższy wzrost opłat w centrach handlowych. Na drugiej pozycji w tej kategorii znalazła się Warszawa – wynika z najnowszej publikacji Colliers International o rynku handlowym w regionie EMEA (Retail Snapshot EMEA Q3 2014).

• Colliers skomercjalizuje powierzchnię handlową w OVO Wrocław

Warszawa, 17 października, 2014 r. – Colliers International zajmie się komercjalizacją powierzchni handlowej zlokalizowanej w nowoczesnym, wielofunkcyjnym obiekcie powstającym we Wrocławiu.

• Najczęściej spotykane marki w polskich centrach handlowych

Warszawa, 16 październik 2014 r. – Jakie marki można najczęściej spotkać w polskich centrach handlowych? Najwięcej punktów* ma Inmedio, CCC, Rossmann, Apart oraz Reserved – wynika z analizy opracowanej przez Colliers International w ramach współpracy z PRCH (Polska Rada Centrów Handlowych) przy tworzeniu raportu Retail Research Forum I poł. 2014.

• Nowi najemcy w budynku Kolmet

Warszawa, 13 października 2014 – Nowi najemcy podpisali umowy najmu w budynku biurowym Kolmet, na Warszawskiej Woli. Colliers International, reprezentując Mosaic Property LLP - właściciela obiektu, pozyskał trzy firmy: J.S. Hamilton Poland, Techem oraz Falck Medycyna.

• FirstService umacnia swoją pozycję na rynku francuskim. Colliers International przejął Grupę AOS

Warszawa, 10 października, 2014 r. – Firma FirstService Corporation (NASDAQ: FSRV; TSX: FSV) poinformowała, że jej spółka zależna, Colliers International („Colliers”), przejęła większościowy pakiet udziałów w Grupie AOS („AOS”), jednej z czołowych europejskich firm działających na rynku nieruchomości komercyjnych i usług konsultingowych związanych z organizacją miejsca pracy. AOS z siedzibą w Paryżu (Francja) będzie od tej pory działać pod marką „Colliers International” we Francji, Belgii, Hiszpanii, Maroku, Wielkiej Brytanii, Holandii i Szwajcarii. Gilles Betthaeuser, założyciel i prezes Grupy AOS pozostanie właścicielem pozostałej części udziałów i będzie nadal kierował firmą. Dzięki zawartej transakcji firma Colliers będzie mogła rozwinąć działalność we Francji i w Belgii, a także rozszerzyć dotychczasową działalność na pozostałych wyżej wymienionych rynkach, zapewniając klientom Colliers bogatszy asortyment usług: reprezentację najemców, zarządzanie projektami i doradztwo związane z organizacją miejsca pracy. Roczne przychody AOS sięgają obecnie około 100 milionów USD. Warunki transakcji nie zostały ujawnione.

• POLSKA, co dalej? Perspektywy rozwoju rynku inwestycyjnego w największych polskich miastach regionalnych

Wnioski z pierwszej paneuropejskiej debaty na temat wpływu branży outsourcingowej na rynek inwestycyjny w Polsce. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie nieruchomościami biurowymi w Polsce ze strony inwestorów poszukujących projektów do swoich portfeli. Coraz ciekawszą opcją są dla nich wysokiej klasy budynki w miastach regionalnych, które oferują stabilne umowy najmu oraz atrakcyjne stopy zwrotu. Motorem rozwoju sektora biurowego w ośrodkach poza Warszawą jest sektor usług dla biznesu. Polska jest jednym z najsilniejszych ośrodków outsourcingu w Europie i może wkrótce stać się światowym numerem 1 w zaawansowanych procesach. Zapewnią one stały, wieloletni wzrost tego sektora i zarazem zainteresowania nowoczesnymi powierzchniami biurowymi w takich miastach jak Kraków, Wrocław czy Katowice.

• Colliers International reprezentował Castle Carbery Properties w sprzedaży budynku biurowego Cirrus w Warszawie

Warszawa, 2 października, 2014 - Spółka Castle Carbery Properties ,działająca w imieniu Mazovia Holdings II Sp. z o. o, sprzedała budynek biurowy Cirrus, zlokalizowany w dzielnicy Mokotów w Warszawie, spółce Adgar Investments & Development, notowanej na Giełdzie Papierów Wartościowych w Tel Awiwie.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00