Uczestnicy dyskusji „Powierzchnie magazynowe motorem handlu” zgodzili się, że rosyjski rynek powierzchni magazynowych ma ogromny potencjał, jednak deweloperzy oczekują przed rozpoczęciem budowy gwarancji popytu ze strony detalistów i producentów.

W dyskusji uczestniczyli m.in. Artur Abrachmanow (PPF Real Estate), Paweł Brejew (M.Video), Christopher Van Riet (Radius Group), Armen Szachnazarow (А2); Denis Szulga (X5 Retail Group N.V.) i Rustam Juldaszew (przedstawicielstwo STS Logistics w Azji). Uwagi wstępne przedstawili Nikolaj Kazanskiy, partner zarządzający w Colliers International w Rosji oraz Robert Dobrzycki, partner zarządzający w firmie Panattoni Europe odpowiedzialny za region Europy Środkowo-Wschodniej.

Jak zauważył Nikolaj Kazanskiy, potencjał rosyjskiego rynku nieruchomości magazynowych jest olbrzymi. Obecnie rynek w Rosji obejmuje ok. 13 mln m2 wysokiej jakości powierzchni magazynowej, z czego ponad 1,5 mln m2 zostało oddane do użytku i wchłonięte przez rynek w ubiegłym roku. Jednak nawet gdyby zasoby powierzchni magazynowych podwoiły się, pod względem nasycenia rynek rosyjski i tak pozostawałby w tyle za polskim. Patrząc na globalnych liderów w branży, widać wyraźnie, że rynek powierzchni magazynowych jest napędzany przez wzrost sprzedaży internetowej, która generuje potrzebę zwiększenia możliwości logistycznych. Chociaż obecnie udział sprzedaży internetowej w całkowitym obrocie detalicznym w Rosji wynosi zaledwie 2%, przewiduje się, że popularność tej formy sprzedaży wkrótce gwałtownie wzrośnie, stając się motorem popytu na wysokiej jakości powierzchnie magazynowe w Moskwie i innych regionach Rosji.

Ogromny potencjał rosyjskiego rynku powierzchni magazynowych podkreślił również Robert Dobrzycki z Panattoni Europe. Mówiąc o fazach rozwoju zasobów magazynowych w Polsce podkreślił, że rynek rosyjski i polski mają ze sobą wiele wspólnego.

Jakimi wytycznymi powinien kierować się deweloper wybierając region dla inwestycji magazynowej i czego szuka detalista wybierając magazyn? Te pytania były tematem kolejnej dyskusji. Problemem, na który zwróciło uwagę wielu prelegentów, jest niski poziom inwestycji magazynowych w regionach.

Denis Szulga, dyrektor logistyki w firmie X5 Retail Group, zwrócił uwagę na słaby rozwój powierzchni magazynowych. W miastach, gdzie populacja wynosi milion mieszkańców lub więcej, znalezienie odpowiedniej powierzchni nie nastręcza większych trudności, ale w mniejszych miejscowościach brakuje odpowiednich ofert. To sprawia, że detaliści zmuszeni są do szukania rozwiązań na własną rękę, takich jak na przykład przebudowa starych magazynów. Zdaniem eksperta budowanie własnego magazynu nie zawsze jest uzasadnionym rozwiązaniem z punktu widzenia modelu ekonomicznego przedsiębiorstwa oraz efektywnego wykorzystania zasobów, zwłaszcza w przypadku przedsiębiorstw detalicznych o agresywnej strategii ekspansji w regionach.

Dyrektor PNK Group Oleg Mamajew zauważył, że chociaż w rejonie Moskwy co roku na rynku pojawia się do 1 mln m2 powierzchni magazynowych klasy A, współczynnik powierzchni niewynajętej jest dość niski. Tak czy inaczej, zaostrzająca się konkurencja pomiędzy deweloperami będzie czynnikiem sprzyjającym asymilacji nowych technologii na rynku.

Podczas dyskusji Dimitrij Pumirzin, dyrektor generalny AT Real Estate, opowiadał o budowie przez jego firmę Parku Logistycznego Sofino klasy A o powierzchni ok. 840 000 m2 w Rejonie Ramenskiy w Moskwie. Zespół projektowy wraz z konsultantami z firmy Colliers International i brytyjskim studiem architektonicznym RPS Group przeanalizował najlepsze projekty kompleksów magazynowych w Wielkiej Brytanii i Polsce i zamierza zastosować szereg najnowszych technologii europejskich w konstrukcji korpusu budynków w Sofino (super cienkie posadzki bezspoinowe, oświetlenie diodami LED itp.).

Obecnie pracujemy nad tym, aby projektowane budynki były jak najbardziej komfortowe i wygodne dla najemców pod względem technicznym oraz w procesie eksploatacji. Dlatego podjęliśmy decyzję o zastosowaniu standardów BREEAM, które pozwolą na zwiększenie efektywności energetycznej budynków przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów eksploatacji – dodaje Dimitrij Pumirzin.