Kliknij tutaj, aby pobrać raport

Seria raportów Colliers na temat polskiego rynku nieruchomości biurowych przybliża sytuację w miastach regionalnych Polski ze szczególnym uwzględnieniem sektora BPO. Sektor ten jest jednym z najważniejszych najemców powierzchni biurowych w Łodzi i stale rośnie.

Łódź jest trzecim największym miastem Polski pod względem ilości mieszkańców. Jest też jednym z głównych ośrodków przemysłowych i akademickich w kraju. Miasto oferuje 232 tys. m2 nowoczesnej powierzchni biurowej, z czego ponad 20 tys. m2 stanowią biura oddane do użytku w 2013 roku. Największą nową ukończoną inwestycją była druga faza projektu Green Horizon oferująca 14 000 m2 powierzchni biurowej. Kolejne 8 tys. m2 znajduje się w budowie i zostanie oddane do użytku jeszcze w tym roku.

W trakcie pierwszych sześciu miesięcy roku popyt na biura wyniósł 13 000 m2. Ponad połowę podpisanych kontraktów stanowiły ekspansje dotychczasowych najemców. Przeciętna wielkość transakcji wyniosła 998 m2.

Zgodnie z przewidywaniami, 2 kwartał 2013r. przyniósł wzrost wskaźnika pustostanów. Na koniec czerwca niewynajęte pozostało blisko 41 000 m2 powierzchni biurowej (17,6%).

W porównaniu do pozostałych lokalizacji, łódzki rynek biurowy nadal oferuje konkurencyjne warunki najmu. Przeciętne stawki czynszu za powierzchnię klasy A wyniosły od 11,5 do 13,5 €/m2/m-c.

Dzięki dużej bazie uczelni wyższych i niskim stawkom czynszów w porównaniu do innych metropolii polskich, Łódź jest często wybierana przez firmy z sektora BPO. Wśród tego typu najemców obecnych w Łodzi możemy wymienić: Accenture, Fujitsu Technology Solutions, AB, Atos Origin, Microsoft, Nordea czy SAP.