Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. III 2018

• Połowa rynków w regionie EMEA ze wzrostem popytu na nieruchomości przemysłowe i logistyczne

Warszawa, 27 września 2018 r. – Według danych z raportu Colliers International’s EMEA Industrial & Logistics Hubs, w pierwszym półroczu 2018 r. połowa rynków w regionie EMEA zanotowała wzrost popytu na nieruchomości przemysłowe i magazynowe w II poł. 2017 r. Główną przyczyną tego były dobre wskaźniki nastroju wśród najemców, który odnotowano pomimo wyzwań, przed jakimi stoi gospodarka, tj. obawy przed protekcjonizmem i napięcia w wymianie handlowej między Stanami Zjednoczonymi a bliskimi partnerami handlowymi z UE.

• Just GYM nowym najemcą M1 w Poznaniu

Warszawa, 24 września 2018 r. – Sieć klubów fitness Just GYM wynajęła w poznańskim centrum handlowym M1 ok. 2 tys. mkw. W transakcji najemcę reprezentowała międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• Akcelerator Colliers dla branży proptech we współpracy z Techstars ogłasza listę uczestników programu realizowanego w 2018 r.

Warszawa, 20 września 2018 r. – Colliers International Group Inc. (NASDAQ i TSX:CIGI), globalny lider usług na rynku nieruchomości komercyjnych i zarządzania inwestycjami, ogłosił listę uczestników programu realizowanego w 2018 r. dla start-upów w branży technologii dla nieruchomości (proptech) w ramach akceleratora Colliers Proptech Accelerator przy współpracy z Techstars. Wśród zaproszonych do programu realizowanego w Toronto (Kanada) znalazły się trzy europejskie start-upy.

• Intermarché zostaje w Distribution Park Portfolio w Mysłowicach

Warszawa, 13 września 2018 r. – Francuska sieć supermarketów Intermarché renegocjowała umowę na wynajem 28 000 mkw. powierzchni magazynowej w Distribution Park Portfolio w Mysłowicach. W transakcji najemcę reprezentowała międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• Colliers podsumowuje I półrocze na rynku centrów handlowych w aglomeracjach

Warszawa, 6 września 2018 r. – Pierwsza połowa 2018 r. na polskim rynku centrów handlowych należała do największych aglomeracji. Do użytku oddano tu ponad 172 tys. mkw. nowej powierzchni, co stanowiło 75% krajowej podaży. Jednocześnie popyt na przestrzenie handlowe był wciąż wysoki, a poziom pustostanów utrzymywał się na bardzo niskim poziomie.

• Nowy najemca w Dworcowej 25

Warszawa, 10 sierpnia 2018 r. – Firma ENGINIETY wynajęła 1149 mkw. powierzchni biurowej w budynku Dworcowa 25 w Gliwicach. W transakcji właściciela budynku reprezentowała firma Colliers International.

• Nowy dyrektor zarządzający działu Occupier Services w regionie EMEA

Warszawa, 6 sierpnia 2018 r. – Colliers International wzmacnia swoją platformę usług dla najemców korporacyjnych w regionie EMEA, powołując Andrew Hallissey'a na stanowisko dyrektora zarządzającego w dziale Occupier Services w regionie EMEA. Zadaniem Andrew będzie opracowanie i realizacja strategii i usług dla klientów korporacyjnych oraz przyspieszenie rozwoju firmy w obszarze usług dla najemców w regionie.

• Colliers International wzmacnia Dział Doradztwa Budowlanego w miastach regionalnych

Warszawa, 1 sierpnia 2018 r. — Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych, wzmacnia swoje zespoły w miastach regionalnych. Do Działu Doradztwa Budowlanego dołączyło trzech ekspertów. Krzysztof Michalski, Janusz Niewolik i Paweł Szczepański objęli stanowiska Senior Associate i będą obsługiwać odpowiednio rynki poznański, wrocławski i krakowski.

• My Fitness Place najemcą High5ive

Kraków, 31 lipca 2018 r. – Sieć My Fitness Place wynajęła 1900 mkw. w budowanym kompleksie biurowym High5ive w Krakowie, którego deweloperem jest firma Skanska. Otwarcie klubu planowane jest na marzec 2020 roku. Transakcję wspierała firma doradcza Colliers International.

• Jak rozwiązać problem braku siły roboczej w Europie Środkowo-Wschodniej?

Warszawa, 30 lipca 2018 r. – Firma Colliers International, lider na światowym rynku usług w sektorze nieruchomości, opublikowała najnowszy raport z badań, zatytułowany „CEE Labour Force Riddle”, z którego wynika, że bardzo niski poziom bezrobocia, dynamiczny wzrost, emigracja oraz szybki rozwój sektora usług przyczyniły się do wystąpienia w regionie CEE-6 poważnych niedoborów siły roboczej.

• Jak rozwiązać problem braku siły roboczej w Europie Środkowo-Wschodniej?

• Awanse w Dziale Zarządzania Nieruchomościami Colliers International

Warszawa, 10 lipca 2018 r. – Magdalena Filipczak i Anna Sienkiewicz awansowały na stanowiska Associate Director w Dziale Zarządzania Nieruchomościami Colliers International. Dotychczasowe obowiązki ekspertek poszerzą się o pozyskiwanie nowych klientów na terenie Warszawy oraz miast regionalnych.

• BZ WBK powiększa swoją siedzibę w Business Garden Poznań

Poznań, 3 lipca 2018 r. – Bank Zachodni WBK renegocjował umowę najmu w Business Garden Poznań i powiększył swoje biuro, dzięki czemu zajmuje obecnie ponad 14 750 mkw. W transakcji najemcę reprezentował Colliers International.

• 1000 mkw. dla Solar Polska w Symetris Business Park

Łódź, 02 lipca 2018 r. – Spółka Solar Polska otworzy centrum usług wspólnych w łódzkim kompleksie biurowym Symetris Business Park, którego właścicielem jest EPP. W procesie najmu prawie 1000 mkw. powierzchni biurowej najemcy doradzała agencja Colliers International.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00