Nowości na mapie

Na podaż w stolicy w ostatnich miesiącach złożyły się zarówno centra zlokalizowane w miastach satelickich (Galeria Wołomin, Gondola Legionowo, Galeria Grodova Grodzisk Mazowiecki), jak i rozbudowy istniejących już w stolicy obiektów (Atrium Promenada, PH IKEA Targówek).

W budowie znajdują się trzy kolejne projekty - Galeria Młociny (75 tys. mkw.), Galeria Północna (64 tys. mkw.) i Nowa Stacja Pruszków (27 tys. mkw.). Galeria Młociny to obiekt położony w północnej części Warszawy, w sąsiedztwie węzła przesiadkowego Młociny, w którym swoje sklepy w 2019 roku otworzą m.in. Grupa Inditex, H&M, Van Graaf, C&A, Intermarche, a także kino Cinema3D oraz fitness Calypso. Galeria Północna otworzy się w trzecim kwartale br. na warszawskiej Białołęce i przyniesie szereg debiutów rynkowych, w tym pierwszy w Polsce salon Hamleys (art. dla dzieci), sklepy Melon Fashion Group (moda), czy nowy koncept firmy KappAhl - Newbie (art. dla niemowląt). Nowa Stacja Pruszków, obiekt, którego otwarcie planowane jest na przełom 2017 i 2018 roku, oferować będzie multipleks Multikino, supermarket Carrefour, sklepy odzieżowe na czele z H&M oraz punkty usługowe i gastronomiczne.

Plany na przyszłość

W latach 2018-2020 na rynek ma trafić kolejne 150 tys. mkw. powierzchni w centrach handlowych, głównie w ramach rozbudów istniejących obiektów oraz budowy centrów zakupów codziennych w miejscowościach podwarszawskich. Największa rozbudowa rozpoczęła się właśnie w centrum handlowym Janki, które w kilku etapach powiększy się o 20 tys. mkw. Galeria na Woli (dawny Fort Wola) rozbuduje się o 12 tys. mkw. na potrzeby trzeciego w Warszawie sklepu IKEA. Nowe centra handlowe pojawią się m. in. w Piasecznie, Legionowie, Łomiankach, Nowej Iwicznej i Konstancinie.

Po roku 2020 na rynku aglomeracji warszawskiej możemy spodziewać się nowych wielkoformatowych inwestycji handlowych (zarówno śródmiejskich, jak i podmiejskich), które przynieść mogą nawet 400 tys. mkw. powierzchni handlowej. Wśród planowanych projektów warto wymienić Towarową 22 (dawny Jupiter), wielofunkcyjny projekt zlokalizowany na warszawskiej Woli, w którym 100 tys. mkw. ze 195 tys. mkw. przeznaczone zostanie na handel i usługi.