Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. III 2017

• Green Caffè Nero z kawiarnią w Galerii Północnej

Warszawa, 13 września, 2017 r. – Sieć Green Caffè Nero wynajęła ponad 150 mkw. na parterze Galerii Północnej na warszawskiej Białołęce. Otwarcie nowej kawiarni nastąpi 14 września br. Colliers International, międzynarodowy doradca na rynku nieruchomości komercyjnych, wspierał najemcę w procesie pozyskania lokalizacji oraz podczas negocjacji.

• Colliers projektuje biuro Prologis w Lumenie

Warszawa, 4 września, 2017 r. – Colliers International, wiodący doradca na rynku nieruchomości komercyjnych, doradzał firmie Prologis przy renegocjacji umowy najmu blisko 900 mkw. w warszawskim biurowcu Lumen w Złotych Tarasach. Przedłużenie umowy najmu stało się okazją do zmiany aranżacji biura Prologis, którego projekt przygotuje dział Workplace Innovation firmy Colliers International. Nowoczesne wnętrze będzie w pełni dopasowane do potrzeb pracowników.

• Kraje bałtyckie otwarte na zagraniczne marki

Warszawa, 30 sierpnia, 2017 r. – W ciągu dwóch ostatnich lat na Litwie, Łotwie i w Estonii zadebiutowało wiele zagranicznych marek, także z Polski. Wciąż jest jednak miejsce na nowych graczy – szacują eksperci Colliers International z krajów bałtyckich.

• Nowe marki we Wrocławiu

Warszawa, 25 sierpnia, 2017 r. – Po oddaniu do użytku centrum handlowego Tarasy Grabiszyńskie o powierzchni 9 tys. mkw., zasoby powierzchni centrów handlowych w aglomeracji wrocławskiej osiągnęły poziom 663 tys. mkw. rozmieszczonych w 19 obiektach, a nasycenie wyniosło 822 mkw./ 1 000 mieszkańców.

• Trójmiasto z nową powierzchnią handlową

Warszawa, 23 sierpnia, 2017 r. – W ubiegłym roku na trójmiejski rynek handlowy trafiło prawie 40 tys. mkw. Obecnie mieszkańcy Trójmiasta mają do dyspozycji 27 centrów handlowych o łącznej powierzchni 747 tys. mkw. W przyszłym roku na mapie pojawi się kolejny obiekt.

• Warszawski rynek handlowy nie zwalnia

Warszawa, 22 sierpnia, 2017 r. – Od lipca 2016 do czerwca 2017 w Warszawie oddano łącznie 63 tys. mkw. nowej powierzchni handlowej, a w budowie wciąż pozostaje ok. 221 tys. mkw. Aglomeracja warszawska z 1,5 mln mkw. powierzchni najmu brutto (GLA) w 46 centrach, przy nasyceniu 573 mkw./1 000 mieszkańców jest największym i najbardziej zróżnicowanym rynkiem handlowym w Polsce.

• Inwestycje na rynku nieruchomości w krajach Europy Środkowo-Wschodniej są na dobrej drodze do pobicia wyników z 2016 roku

Warszawa, 21 sierpnia 2017 r. – Wartość inwestycji na rynku nieruchomości Europy Środkowo-Wschodniej wzrosła o 17% w u ujęciu rok do roku w ciągu pierwszej połowy 2017 r., osiągając 5,4 mld EUR. Zgodnie z raportem Colliers International 2017 H1 CEE Investment Scene wysoki wynik na koniec roku 2016 wynoszący 12,2 mld EUR zdaje się możliwy do osiągnięcia w roku 2017.

• Poznań centrami handlowymi stoi

Warszawa, 16 sierpnia, 2017 r. – Najważniejszym wydarzeniem na poznańskim ryku handlowym w ciągu ostatnich 12 miesięcy było otwarcie Posnanii o powierzchni 100 tys. mkw., które przyciągnęło nowe marki z sektora „premium”, takie jak: Diesel, U.S. Polo Assn. czy Pepe Jeans. Obecnie w aglomeracji działa 20 centrów handlowych o łącznej powierzchni 692 400 tys. mkw. Nasycenie powierzchnią handlową (832 mkw./1 000 mieszkańców) jest najwyższe w kraju, a w budowie jest kolejna inwestycja - podsumowuje firma doradcza Colliers International.

• Łódzkie centra handlowe wzbogacają ofertę

Warszawa, 11 sierpnia, 2017 r. – Ostatni rok na łódzkim rynku centrów handlowych nie przyniósł nowych inwestycji. Priorytetem było uatrakcyjnienie oferty handlowo-usługowo-gastronomicznej w działających obiektach. Taki trend utrzyma się także w najbliższych latach – podsumowuje firma doradcza Colliers International.

• Handlowe zmiany w Krakowie

Warszawa, 10 sierpnia, 2017 r. – W Krakowie działa 15 centrów handlowych o łącznej powierzchni 548 tys. mkw., a kolejny obiekt o powierzchni 42 tys. mkw. znajduje się w budowie. Właściciele i zarządcy istniejących centrów skupili się w ostatnim czasie na remontach, modernizacjach i uatrakcyjnianiu oferty poprzez wprowadzanie nowych najemców i operatorów – podsumowuje firma doradcza Colliers International.

• Rekordowy popyt na biura w Warszawie w I poł. roku

Warszawa, 8 sierpnia, 2017 r. – Na koniec I poł. 2017 r. całkowita podaż na dziewięciu głównych rynkach w Polsce osiągnęła poziom prawie 9,3 mln mkw. W ciągu sześciu miesięcy deweloperzy oddali do użytku ponad 300 tys. mkw. powierzchni biurowej, z czego 130 tys. mkw. w stolicy. Wśród miast regionalnych najwyższy wzrost zasobów odnotował rynek krakowski (80,9 tys. mkw.) – wynika z najnowszego raportu Colliers International.

• 93% szacowanej podaży powierzchni centrów handlowych trafi na rynek w II połowie roku

Warszawa, 4 sierpnia, 2017 r. – W pierwszym półroczu 2017 r. w Polsce do użytku oddano jedynie ok. 30 tys. mkw. powierzchni centrów handlowych, z czego połowa to rozbudowy. Całkowite zasoby nowoczesnej powierzchni handlowej wyniosły na koniec czerwca ok. 11,2 mln mkw. Podaż za rok 2017 szacowana jest na poziomie podobnym do roku ubiegłego, czyli blisko 400 tys. mkw. – wynika z najnowszego raportu Colliers International.

• Colliers International skomercjalizuje biurowiec Cu Office we Wrocławiu

Warszawa, 31 lipca, 2017 r. – Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych, została wyłącznym agentem komercjalizującym kompleks biurowy Cu Office. Właścicielem dwóch powstających biurowców o łącznej powierzchni 23,5 tys. mkw. są REINO Deweloperski FIZ, zarządzany przez REINO Partners, i Grupa Buma.

• Coraz więcej gastronomii w centrach handlowych

Warszawa, 27 lipca, 2017 r. – Zmiana stylu życia Polaków, którzy coraz chętniej stołują się poza domem i przeznaczają na to coraz większe budżety, motywuje właścicieli centrów handlowych do modyfikacji oferty na korzyść gastronomii. W nowych i planowanych obiektach zajmuje ona minimum 10-15 proc. GLA, jednak już wkrótce będzie to 20, a nawet 25 proc.

• Colliers International zarządcą biurowca Concept Tower

Warszawa, 26 lipca, 2017 r. – Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych, przejęła w zarządzanie biurowiec Concept Tower, na warszawskiej Woli, o łącznej powierzchni użytkowej 9 000 mkw. Concept Tower jest pierwszym w Polsce budynkiem biurowym z dwoma renomowanymi zielonymi certyfikatami - LEED Gold i BREEAM.

• Rynek magazynowy wciąż pnie się w górę

Warszawa, 25 lipca, 2017 r. – W I poł. 2017 r. na rynek trafiło 793 tys. mkw. powierzchni magazynowej, w rezultacie czego na koniec czerwca całkowite zasoby przekroczyły 12 mln mkw. To o ponad 10% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy to na koniec I poł. roku podaż wyniosła 659 tys. mkw. – wynika z najnowszego raportu Colliers International.

• Jakie są społeczne i ekonomiczne skutki prawdopodobnego powrotu emigrantów z Europy Zachodniej do krajów Europy Środkowo-Wschodniej?

Warszawa, 24 lipca 2017 r. – 7 milionów obywateli z sześciu krajów Europy Środkowo-Wschodniej mieszka obecnie w Europie Zachodniej. Powrót nawet niewielkiego odsetka przyczyniłby się do wzrostu regionalnego poziomu PKB, stymulując rozwój rynków nieruchomości – do takich wniosków doszła agencja Colliers International w raporcie badawczym pt. „Labour Force Boomerang”, poświęconym kwestii efektu bumerangu na rynku pracy.

• Dwóch nowych partnerów w Colliers International

Warszawa, 20 lipca, 2017 r. – Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych, wzmacnia strukturę zarządu w Polsce. Marta Machus-Burek oraz Jonathan Cohen dołączyli do grona partnerów firmy.

• Co widać z okien Pałacu Kultury, czyli jak zmieniła się nieruchomościowa panorama Warszawy w ciągu 20 lat

Warszawa, 18 lipca, 2017 r. – Po 20 latach dynamicznego rozwoju Warszawa z zasobami nowoczesnej powierzchni biurowej na poziomie 5,1 mln mkw. stała się jednym z najbardziej rozwiniętych rynków biurowych w Europie. Znaczący udział w tym sukcesie miał Colliers International, który po 20 latach działalności na rynku nieruchomości komercyjnych i efektywnego reagowania na zmiany rynkowe, stał się jedną z wiodących firm doradczych na rynku biurowym.

• Colliers International wyznaczył Centralny Obszar Handlu w Warszawie

Warszawa, 4 lipca, 2017 r. – Warszawski Centralny Obszar Handlu (COH) wskazany przez ekspertów Colliers International to najatrakcyjniejszy dla handlu obszar w samym centrum miasta o dużym potencjale dalszego rozwoju. Granice nowej strefy wyznaczają duże centra handlowe, sklepy i punkty gastronomiczne przy głównych ulicach oraz nowe inwestycje o funkcjach mieszanych.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00