Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. III 2016

• Colliers International reprezentował Qualia Development w sprzedaży gruntów pod inwestycję mieszkaniową i hotelową w Juracie

Warszawa, 30 sierpnia, 2016 r. – Qualia Development, spółka deweloperska wywodzącą się z Grupy Kapitałowej PKO Banku Polskiego, sprzedała grunty w Juracie, na Mierzei Helskiej, o łącznej powierzchni 16 640 mkw. Wartość transakcji to ponad 40 mln złotych. Sprzedającego reprezentowała w transakcji międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• Colliers International podsumował rynek centrów handlowych w Poznaniu

Warszawa, 30 sierpnia 2016 r. – W Poznaniu działa 20 centrów handlowych o łącznej powierzchni najmu 614 tys. mkw. Aktualnie w budowie znajduje się ok. 100 tys. mkw. powierzchni handlowej, a kolejne 20 tys. na zaawansowanym etapie planowania do 2018 r., w ramach rozbudów i modernizacji istniejących centrów handlowych. Współczynnik pustostanów wynosi 5,8 proc. – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w aglomeracjach II poł. 2016 r.| Poznań”

• Colliers wynajął najwięcej powierzchni biurowej w Warszawie. Dział Powierzchni Biurowych podsumował swoją aktywność w I poł. 2016 r.

Warszawa, 26 sierpnia 2016 r. – Dział Powierzchni Biurowych | Reprezentacja Najemcy firmy Colliers International podsumował I poł. 2016 roku na warszawskim rynku biurowym. W omawianym okresie firma doradzała przy wynajmie ponad 52 tys. mkw., co było najlepszym wynikiem wśród firm doradczych działających na stołecznym rynku.

• Dział Powierzchni Handlowych Colliers International z nowym dyrektorem

Warszawa, 11 sierpnia 2016 r. – Magdalena Chruściel dołączyła do Colliers International obejmując stanowisko dyrektora w Dziale Powierzchni Handlowych. Będzie odpowiedzialna za tworzenie i realizację strategii komercjalizacji oraz działania leasingowe na obiektach handlowych z portfolio Colliers.

• Nowi dyrektorzy w Colliers International

Warszawa, 10 sierpnia 2016 r. – Jan Barbasiewicz oraz Krzysztof Kienorow awansowali na stanowiska dyrektorskie w Dziale Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych Colliers International.

• Rekordowa ilość nowoczesnej powierzchni biurowej oddana do użytku w I poł. 2016 r.

Warszawa, 1 sierpnia 2016 r. – Na koniec I poł. 2016 r. całkowita podaż na dziewięciu głównych rynkach w Polsce osiągnęła poziom 8,6 mln mkw. Deweloperzy oddali do użytku blisko 572 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej – jest to rekordowa ilość oddana do użytku w jednym półroczu. Aktualnie w budowie znajduje się ponad 1,4 mln mkw. nowych biur z czego na stolicę przypada 609 tys. mkw. Współczynnik pustostanów dla Polski wyniósł 13,4 proc. – wynika z raportu Colliers International „Market Insights | Rynek biurowy I poł. 2016 r.“

• Qualia Development sprzedała 100% udziałów w spółce Fort Mokotów Inwestycje

Warszawa, 28 lipca, 2016 r. – spółka z grupy PKO BP – Qualia Development S.A. zawarła umowę sprzedaży 100% udziałów w spółce Fort Mokotów Inwestycje. Kupującym jest Dom Development, który tym samym nabył grunty w rejonie ul. Żwirki i Wigury oraz Racławickiej w Warszawie. Wartość transakcji to 133,5 mln zł. Sprzedającego wspierała w transakcji międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• Socjolog w dziale Workplace Innovation firmy Colliers International. Do zespołu dołączyła Maria Kubacka-Świątek

Warszawa, 26 lipca, 2016 – Do działu Workplace Innovation w Colliers International dołączyła Maria Kubacka-Świątek, obejmując stanowisko Associate (specjalista). Będzie odpowiedzialna za planowanie i przeprowadzanie badań jakościowych dla klientów, koordynację pracy badaczy, opracowywanie i analizę wyników badań oraz obserwacji.

• Colliers International podsumowuje I poł. 2016 r. na polskim rynku nieruchomości magazynowych

Warszawa, 25 lipca 2016 r. – W I poł. 2016 r. poziom podaży powierzchni magazynowej wyniósł blisko 660 tys. mkw., co oznacza 35 proc. wzrost względem roku ubiegłego. Z kolei wolumen transakcji w analizowanym okresie przekroczył 1,4 mln mkw. wynajętej powierzchni magazynowej i był wyższy o 8 proc. od poziomu popytu odnotowanego w I poł. 2015 r. Współczynnik pustostanów dla rynku powierzchni magazynowych klasy A ukształtował się na poziomie 5,3 proc. – wynika z raportu Colliers International „Market Insights | Rynek magazynowy I połowa 2016 r.”

• Wybitny ekspert z branży nieruchomości dołączył do Colliers International, obejmując stanowisko dyrektora ds. obsługi klienta w regionie EMEA

Warszawa, 18 lipca, 2016 r. – Colliers International informuje o objęciu przez Petera Leyburna stanowiska dyrektora ds. obsługi klienta w regionie EMEA. Pracując z londyńskiego biura Peter będzie odpowiedzialny za program ds. obsługi klientów Colliers EMEA Client Programme oraz pracę Działów Powierzchni Biurowych w regionie EMEA i kontakty z klientami.

• Colliers International wzmacnia Dział Usług Inwestycyjnych w zakresie powierzchni handlowych

Warszawa, 13 lipca, 2016 r – Do zespołu ekspertów Colliers International dołączył Dariusz Forysiak, który objął stanowisko Associate Director. Będzie odpowiedzialny za rozwój wyspecjalizowanej linii biznesowej Retail Investment w ramach Działu Usług Inwestycyjnych, świadczenie usług doradczych w transakcjach nabycia lub sprzedaży nieruchomości w sektorze handlowym, umacnianie i poszerzanie relacji z aktywnymi na polskim rynku inwestorami, operatorami handlowymi oraz nowymi źródłami kapitału.

• JYSK w nowym, większym lokalu w parku handlowym Zielony Targówek

Warszawa, 5 lipca 2016 r. – Sklep JYSK, funkcjonujący w parku handlowym Zielony Targówek, zmieni lokal na większy, o powierzchni blisko 1400 mkw. W procesie relokacji uczestniczyła firma doradcza Colliers International, wyłączny agent odpowiedzialny za wynajem parku. Właścicielem Zielonego Targówka jest Credit Suisse Asset Management.

• Dział Workplace Innovation w Colliers International powiększył się o architekta. Do zespołu dołączyła Zofia Hejduk

Warszawa, 1 lipca, 2016 – Do utworzonego w tym roku działu Workplace Innovation firmy Colliers International dołączyła Zofia Hejduk, obejmując stanowisko architekta prowadzącego. Zajmie się projektowaniem architektury przestrzeni biurowej, która na pierwszym miejscu, przed designem, stawia człowieka i dopasowanie do niego przestrzeni w zgodzie z ideą FORM FOLLOWS WORKPLACE STRATEGY, nawiązującą do modernistycznego hasła FORM FOLLOWS FUNCTION.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00