— Jesteśmy zaszczyceni, że możemy posługiwać się tytułem LEED Proven Provider. Od wprowadzenia usługi związanej z zieloną certyfikacją staraliśmy się wypracować praktyki i procedury, które pozwoliłyby na jak najsprawniejsze prowadzenie procesu certyfikacji. Cieszymy się, że wysiłki te zostały dostrzeżone i docenione. Dotychczas mieliśmy przyjemność prowadzić proces czterech projektów LEED–EB:O+M z sześciu budynków, jakie dotychczas otrzymały to wyróżnienie w Polsce — mówi Andrzej Gutowski z Działu Certyfikacji Zielonych Budynków w Colliers International.

Colliers International niniejszym dołączył do elitarnego grona zaledwie dziewięciu firm na całym świecie posługujących się tytułem LEED® Proven Provider™ dla budynków istniejących. Projekty zgłoszone przez Colliers International do certyfikacji w systemie LEED szybciej przechodzą proces weryfikacji i są oparte na wiedzy sprawdzonych ekspertów ds. certyfikacji.

Dotychczas Colliers International przeprowadził certyfikację blisko 30 projektów w regionie EMEA o łącznej powierzchni ponad pół miliona mkw.

— Jakość jest istotą procesu certyfikacji LEED, a Colliers International wykazał się rozległym doświadczeniem w dostarczaniu zrównoważonych i wysoce skutecznych rozwiązań dla budynków — powiedział Doug Gatlin, wiceprezes ds. realizacji programu, USGBC i GBCI. — Tytuł LEED Proven Provider potwierdza owocną współpracę pomiędzy Colliers International i GBCI. Pozwala on utrzymać rygorystyczny program certyfikacji, jednocześnie dając Colliers International możliwość szybszej obsługi swoich klientów – dodaje Doug Gatlin.

Założeniem programu LEED Proven Provider jest promowanie i nagradzanie wysokiej jakości zgłoszeń projektów do certyfikacji, które minimalizują konieczność dodatkowej pracy w trakcie weryfikacji projektu. Stanowi okazję do jeszcze ściślejszej współpracy pomiędzy Colliers International i recenzentami LEED w celu usprawnienia procesu certyfikacji. Program dopinguje do ciągłej pracy nad kontrolą jakości i doskonalenia usług oferowanych przez Colliers International, a recenzentom LEED daje więcej możliwości bezpośredniego wsparcia zespołów projektowych.

Projekty, które Colliers International certyfikował w ostatnim czasie w Polsce w systemie LEED-EB:O+M:

• Warsaw Financial Center (55 105 mkw.);

• Adgar Plaza B (22 000 mkw.);

• Adgar Business Center (15 500 mkw.);

• Victoria Office Building (15 000 mkw.).