Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. III 2015

• Produkcja samochodów w Europie Zachodniej nadal na wstecznym biegu

Warszawa, 25 września, 2015 r. – Niższe koszty pracy, wsparcie ze strony rządów oraz udoskonalona infrastruktura sprzyjają przenoszeniu produkcji samochodów niższej i średniej klasy do państw Europy Środkowej i Wschodniej oraz na rynki wschodzące w innych częściach świata.

• Rośnie zapotrzebowanie na wycenę nieruchomości

Warszawa, 29 września, 2015 r. – Colliers odnotował kilkudziesięcioprocentowy wzrost zapytań dotyczących wyceny nieruchomości. Blisko 60 proc. z nich związana jest z potrzebami finansowania i refinansowania.

• Rynek centrów handlowych w Poznaniu z dużą różnorodnością formatów

Warszawa, 16 września, 2015 r. – Od stycznia do czerwca bieżącego roku w aglomeracji poznańskiej nie otwarto żadnego nowego obiektu handlowego. W mieście powstaje natomiast duże centrum handlowe – Posnania, o łącznej powierzchni 99 000 mkw., z planowaną datą otwarcia w drugiej połowie 2016 r. Ponadto w Poznaniu buduje się niewielkie, zlokalizowane przy autostradzie, centrum handlowe Galeria A2 – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w Poznaniu I poł. 2015 r.”

• Deweloperzy postawili na duże miasta

Warszawa, 11 sierpnia 2015 r. – Całkowite zasoby nowoczesnej powierzchni handlowej w Polsce wynoszą ok. 10,5 mln mkw. W budowie znajduje się 745,8 tys. mkw., z czego 60% przypada na największe aglomeracje. W miastach małych (poniżej 100 tys. mieszkańców), które w 2014 r. cieszyły się największym udziałem w nowej podaży, zlokalizowane jest obecnie jedynie 25% powierzchni w budowie – wynika z raportu Colliers International podsumowującego rynek handlowy w pierwszym półroczu tego roku.

• Jest popyt, brakuje produktu

Warszawa, 28 lipca 2015 r. – Łączna wartość transakcji inwestycyjnych zrealizowanych w pierwszej połowie 2015 r. wyniosła ok. 810 mln EUR, co stanowiło 40% spadek w porównaniu z analogicznym okresem 2014 r. Głównym powodem spadku wartości transakcji jest ograniczona liczba wystawionych na sprzedaż nieruchomości, których jakość spełnia wymagania inwestorów instytucjonalnych - wynika z raportu Colliers International podsumowującego polski rynek inwestycji w pierwszym półroczu tego roku.

• Monika Rajska-Wolińska nowym członkiem zarządu Colliers International na region Europy Środkowo-Wschodniej, Bliskiego Wschodu oraz Afryki

Warszawa, 8 lipca, 2015 – Monika Rajska-Wolińska, partner zarządzający Colliers International w Polsce dołącza do zarządu firmy na region EMEA (Europa, Bliski Wschód i Afryka).

• Colliers International z tytułem LEED® Proven Provider™

Warszawa, 1 lipca, 2015 r. – Green Building Certification Institute (GBCI) nadał Colliers International tytuł LEED® Proven Provider™ w kategorii budynków istniejących (LEED-EB:O+M). Tytuł ten został opracowany w celu usprawnienia procesu weryfikacji projektów certyfikowanych w systemie LEED. Przyznawany jest doświadczonym organizacjom, które stale utrzymują najwyższe standardy prowadzenia certyfikacji.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00