– Mimo, że większość powierzchni handlowej w Trójmieście oddano do użytku po 2000 roku, to wiele obiektów nie spełnia oczekiwań najemców i klientów pod względem komfortu robienia zakupów i spędzania wolnego czasu. Zmiany jakościowe są już jednak widoczne na rynku. Dom Mody Klif z 1996 roku zmodernizowano i rozbudowano w 2009, rewitalizację przejdzie również centrum handlowe Morena w Gdańsku. W Trójmieście zlokalizowany jest także obiekt, będący sztandarowym przykładem procesów rozbudów, modernizacji i re-pozycjonowania zachodzących obecnie na polskim rynku – Centrum Riviera w Gdyni, oddana do użytku po rozbudowie w IV kwartale 2013 r. – stwierdza Katarzyna Michnikowska, Starszy Analityk w Dziale Doradztwa i Badań Rynku w Colliers International.

W Trójmieście działa 1 930 sklepów. Największa grupa najemców to sklepy z sektora mody (26%). Znaczną grupę stanowią również usługi (12%), restauracje i kawiarnie (8%), buty i art. skórzane (8%). Współczynnik pustostanów w Trójmieście jest stabilny
i wynosi 3,4%.

Zasoby handlowe Trójmiasta są zróżnicowane pod względem wielkości, obiekty bardzo duże stanowią jedynie 22% całości powierzchni. Centra powyżej 100 lokali to 34% łącznej powierzchni w aglomeracji (6 obiektów). Największy powierzchniowo pozostaje Park Handlowy Matarnia (ponad 81 000 mkw. GLA), a pod względem ilości lokali dominuje Centrum Riviera (250 sklepów, punktów usługowych i gastronomicznych).