Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. III 2014

• Colliers reprezentował właściciela i najemcę w transakcji najmu powierzchni biurowej w Oxygen Park

Warszawa, 24 września 2014 – Agfa Graphics NV dołączyła do grona najemców kompleksu biurowego Oxygen Park. Firma wprowadzi się do budynku w październiku br. i zajmie powierzchnię 1369 mkw. Właścicielem obiektu jest Yareal Polska.

• Regionalne rynki biurowe w I poł. 2014 r.

Warszawa, 10 września 2014 – Podaż powierzchni biurowej na ośmiu głównych rynkach regionalnych wynosi 2,34 mln mkw. Obecnie w budowie znajduje się 542,5 tys. mkw. nowych biur. Popyt utrzymuje się na stabilnym poziomie 185 tys. mkw. rocznie – wynika z raportu „Polska Rynek biurowy I połowa 2014 r. Przegląd rynków regionalnych”.

• Colliers International zakończył komercjalizację Corner House. Budynek został wynajęty w 100% jeszcze przed oddaniem do użytkowania.

Warszawa, 3 września 2014 – Do oddanego niedawno do użytku biurowca Corner House na warszawskim Mokotowie wprowadzili się pierwsi najemcy. Reprezentujący właściciela obiektu Colliers International pozyskał Bank Pocztowy, LendOn oraz Jeronimo Martins.

• Łukasz Żelezik dołączył do Colliers International

Warszawa, 2 września, 2014 – Do zespołu Colliers International dołączył Łukasz Żelezik. Obejmie on stanowisko Associate Director w Dziale Powierzchni Biurowych – Reprezentacja Najemcy.

• COLLIERS INTERNATIONAL PODSUMOWUJE SYTUACJĘ NA RYNKU CENTRÓW HANDLOWYCH NA GÓRNYM ŚLĄSKU

Warszawa, 28 sierpnia 2014 – W konurbacji katowickiej zlokalizowanych jest 41 centrów handlowych o łącznej powierzchni 1,1 mln mkw. GLA. Współczynnik pustostanów utrzymuje się na poziomie 4% i jest niższy niż np. we Wrocławiu, Poznaniu czy Krakowie. – wynika z publikacji firmy Colliers International „Centra handlowe na Górnym Śląsku I poł. 2014”.

• RYNEK CENTRÓW HANDLOWYCH W ŁODZI W I POŁ. 2014 R.

Warszawa, 26 sierpnia 2014 – Rynek handlowy aglomeracji łódzkiej to ponad 500 tys. mkw. GLA, na który składa się 14 centów handlowych. Nasycenie powierzchnią handlową wynosi obecnie 510 mkw. GLA na 1 tys. mieszkańców, co plasuje Łódź w gronie najmniej nasyconych aglomeracji, tuż za Górnym Śląskiem i Szczecinem. Współczynnik pustostanów wynosi 1,7% – czytamy w publikacji firmy Colliers International "Centra handlowe w Łodzi I poł. 2014".

• ROZWÓJ RYNKU MAGAZYNOWEGO W EUROPIE-ŚRODKOWO-WSCHODNIEJ ZMIENIA SYTUACJĘ NA CAŁYM KONTYNENCIE.

WARSZAWA, 20 sierpnia 2014 r. – Rozwój e-commerce, nowe technologie i wyrafinowane łańcuchy dostaw – to czynniki napędzające popyt na powierzchnie przemysłowe i logistyczne w Europie Środkowo-Wschodniej – wynika z badania opublikowanego przez Colliers International.

• RYNEK CENTRÓW HANDLOWYCH W TRÓJMIEŚCIE W I POŁ. 2014 R.

Warszawa, 12 sierpnia 2014 r. – W Trójmieście działa 25 centrów handlowych o łącznej powierzchni najmu 691 tys. mkw. GLA. Nasycenie powierzchnią handlową kształtuje się na poziomie 677 mkw. na tysiąc mieszkańców. Najwyższe czynsze oscylują w granicach 41 – 43 euro za mkw. miesięcznie. Aktualnie jest realizowany jeden projekt handlowy Galeria Metropolia w Gdańsku Wrzeszczu - wynika z publikacji firmy Colliers International "Centra handlowe w Trójmieście I poł. 2014".

• COLLIERS INTERNATIONAL CZŁONKIEM KOALICJI PRZYJAZNA REKRUTACJA

Warszawa, 8 sierpnia 2014 r. – Firma doradcza Colliers International dołączyła do Koalicji „Przyjazna Rekrutacja” zrzeszającej firmy stosujące dobre praktyki w rekrutacji.

• COLLIERS WYŁĄCZNYM AGENTEM KOMERCJALIZUJĄCYM BIUROWIEC P4 NA WARSZAWSKIM MOKOTOWIE

Warszawa, 6 sierpnia 2014 – Colliers International skomercjalizuje budynek biurowy P4, który powstanie na Służewcu. Inwestorem projektu jest firma Garvest Real Estate. Za projekt architektoniczny odpowiada pracownia JEMS Architekci.

• COLLIERS ZARZĄDZA JUŻ W POLSCE NIERUCHOMOŚCIAMI O ŁĄCZNEJ POWIERZCHNI 925 TYS. MKW.

Warszawa, 5 sierpnia 2014 r. – Dział Zarządzania Nieruchomościami firmy Colliers International podsumował I połowę 2014 roku. W omawianym okresie firma przejęła w zarządzanie dziesięć nieruchomości.

• COLLIERS INTERNATIONAL DORADZAŁ UNION INVESTMENT W CERTYFIKACJI KOMPLESKU HORIZON PLAZA W WARSZAWIE

Warszawa, 4 sierpnia 2014 r. — Kompleks biurowy Horizon Plaza, należący do Union Investment, otrzymał certyfikat w systemie BREEAM In-Use. Obiekt uzyskał stopień Very Good w kategorii Asset oraz Excellent w kategorii Building Management. Strategię certyfikacji przygotowała firma doradcza Colliers International.

• COLLIERS REPREZENTOWAŁ RAIFFEISEN POLBANK W TRANSAKCJI NAJMU 19 500 MKW. POWIERZCHNI BIUROWEJ

Colliers reprezentował Raiffeisen Polbank w transakcji najmu 19 500 mkw. powierzchni biurowej w warszawskim budynku PRIME Corporate Center. Bank zajmie niemal cały budynek. To największa transakcja wynajmu powierzchni biurowej w Polsce w 2014 roku.

• NOWY MENEDŻER WE WROCŁAWSKIM BIURZE COLLIERS INTERNATIONAL

Warszawa, 28 lipca 2014 r. – Firma doradcza Colliers International informuje o powołaniu Kamila Pakosza na stanowisko menedżera biura regionalnego na rynek wrocławski. Kamil zastąpił na tym stanowisku Darię Dudek, która nie pracuje już w Colliers.

• AWANSE W COLLIERS INTERNATIONAL

Warszawa, 24 lipca 2014r. - Colliers International informuje o awansach w Dziale Powierzchni Biurowych, Dziale Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych, Dziale Zarządzania Projektami Budowlanymi oraz Dziale Wycen i Doradztwa.

• COLLIERS INTERNATIONAL PODSUMOWAŁ RYNEK MAGAZYNOWY W PIERWSZYM PÓŁROCZU 2014.

Warszawa, 23 lipca 2014 r. — W Polsce przybywa nowych projektów magazynowych, także tych budowanych spekulacyjnie - podaż przekroczyła już 8 milionów mkw. W 2014r. zwiększyła się też aktywność najemców, szczególnie z sektora e-commerce. Czynsze utrzymują się na stabilnym poziomie, choć możliwe są ich wzrosty w lokalizacjach z malejącym poziomem pustostanów. Colliers International podsumował pierwsze półrocze tego roku na rynku powierzchni magazynowych.

• COLLIERS REPREZENTOWAŁ INVESCO REAL ESTATE W TRANSAKCJI SPRZEDAŻY NIERUCHOMOŚCI LOGISTYCZNYCH W POLSCE I NA WĘGRZECH

Warszawa, 22 lipca 2014 – Colliers doradzał Invesco Real Estate w transakcji sprzedaży dwóch obiektów logistycznych w Polsce i na Węgrzech. Nabywcą jest europejski fundusz Prologis European Properties Fund II („PEPF II").

• WRF OPUBLIKOWAŁ DANE DOTYCZĄCE RYNKU BIUROWEGO W WARSZAWIE ZA I POŁOWĘ 2014 R.

Warsaw Research Forum opublikowało dane dotyczące warszawskiego rynku powierzchni biurowych za I połowę 2014 r. Dane rynkowe, które są przygotowywane wspólnie przez zespół analityków, dotyczą zasobów nowoczesnej powierzchni biurowej, nowych obiektów oddanych do użytku, liczby i wielkości transakcji wynajmu oraz ilości powierzchni niewynajętej.

• NOWY PARTNER W COLLIERS INTERNATIONAL

Warszawa, 17 lipca 2014 — Colliers International powiększył grono swoich partnerów. Do grupy dołączył Piotr Mirowski, zajmujący stanowisko dyrektora w Dziale Usług Inwestycyjnych w Polsce.

• RYNEK CENTRÓW HANDLOWYCH WE WROCŁAWIU W I POŁ. 2014 R.

Warszawa, 15 lipca 2014 r. – Wśród ośmiu największych aglomeracji w Polsce Wrocław odznacza się najwyższym nasyceniem powierzchnią handlową wynoszącym 763 mkw. na tysiąc mieszkańców. W aglomeracji funkcjonuje 18 centrów handlowych o łącznej powierzchni ponad 590 mkw. GLA (powierzchni najmu brutto). Współczynnik pustostanów wynosi obecnie 4,5%, ale ze względu na trwającą komercjalizację rozbudowywanej Magnolii Park oraz Parku Handlowego Bielany Wrocławskie możliwy jest wzrost tego wskaźnika – czytamy w publikacji firmy Colliers International "Centra handlowe we Wrocławiu I poł. 2014".

• RYNEK CENTRÓW HANDLOWYCH W SZCZECINIE W I POŁ. 2014 R.

Warszawa, 10 lipca 2014 r. – W Szczecinie działa 11 centrów handlowych o łącznej powierzchni najmu 275 tys. mkw. GLA. Nasycenie powierzchnią handlową kształtuje się na poziomie 495 mkw. na tysiąc mieszkańców. Najwyższe czynsze oscylują w granicach 37 - 39 euro za mkw. miesięcznie. Aktualnie nie jest realizowany żaden projekt handlowy, ale prowadzone są rozmowy z potencjalnymi najemcami dla projektów rozbudowy istniejących galerii handlowych - wynika z publikacji firmy Colliers International "Centra handlowe w Szczecinie I poł. 2014".

• FIRMA COLLIERS PREZENTUJE RYNEK CENTRÓW HANDLOWYCH W POZNANIU W I POŁ. 2014

Warszawa, 7 lipca 2014 r. – Nasycenie powierzchnią handlową w Poznaniu wynosi 751 mkw. na 1 tys. mieszkańców i jest drugim najwyższym, po Wrocławiu, wśród ośmiu największych aglomeracji. Obecnie w budowie są dwa centra handlowe o łącznej powierzchni najmu 16 tys. mkw., a na etapie przygotowania do budowy jest nowy obiekt handlowy Łacina o łącznej powierzchni najmu około 100 tys. mkw. – wynika z publikacji firmy Colliers International „Centra handlowe w Poznaniu I poł. 2014”.

• COLLIERS INTERNATIONAL PODSUMOWUJE SYTUACJĘ NA RYNKU CENTRÓW HANDLOWYCH W KRAKOWIE

Warszawa, 2 lipca 2014 r. – W aglomeracji krakowskiej mieszka ponad milion osób, a nasycenie powierzchnią handlową wynosi tam obecnie 536 mkw. na 1 tys. mieszkańców. W najbliższym czasie w Krakowie może ruszyć budowa kolejnego dużego obiektu handlowego – wynika z publikacji firmy Colliers International „Centra handlowe w Krakowie I poł. 2014”.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00