„Pierwsza połowa 2013 roku była dla nas wyjątkowo gorącym okresem. Sfinalizowaliśmy bowiem kilka kluczowych transakcji najmu dużych powierzchni magazynowych. Reprezentowaliśmy czołowych najemców branży masowej dystrybucji - firmy Eko Holding, Inter Cars oraz Castorama - które w trzech transakcjach wynajęły z naszym udziałem łącznie 120 000 m2. Druga połowa roku zapowiada się również interesująco i pracowicie. Przewidujemy, że najbardziej aktywnymi graczami na rynku nadal pozostaną wielkie sieci dystrybucyjne.” – komentuje Tomasz Kasperowicz, Partner w Colliers International, Dyrektor w Dziale Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych.

Firma Colliers International na pozycji lidera rynku magazynowego utrzymuje się już od kilku lat. W zeszłym roku jej udział we wszystkich transakcjach przeprowadzonych za pośrednictwem agencji na terenie Polski wyniósł 56%, a rok wcześniej 55%. Jeśli zapotrzebowanie na powierzchnie magazynowe utrzyma się również w drugiej połowie roku można liczyć na kolejny wysoki wynik dla Colliers pod koniec 2013.

„W niektórych rejonach Polski zauważalny jest znaczący spadek wolnej powierzchni, co będzie oznaczać powstawanie nowych projektów o charakterze pre-lease.  Myślę, że ze względu na te wskaźniki niektórzy deweloperzy mogą rozważać budowanie powierzchni spekulacyjnych przy powstających inwestycjach typu pre-let.” – prognozuje Maciej Chmielewski, Partner w Colliers International, Dyrektor, Dział Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych.

Dział Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych Colliers zajmuje się reprezentacją najemców oraz deweloperów w procesie wynajmu i sprzedaży powierzchni magazynowych i produkcyjnych na terenie całego kraju. Zespół specjalizuje się w transakcjach typu greenfield (build-to-suit), renegocjacjach umów najmu, przygotowaniu prognoz rynkowych oraz strategii dla całych portfeli nieruchomości.