Kluczowe informacje z raportu Colliers:

• Wyższe stawki czynszów rok do roku: spośród 129 przebadanych przez Colliers lokalizacji 51 odnotowało wzrost średnich stawek czynszu rok do roku, dla 49 czynsze pozostały bez zmian, dla 24 spadły, podczas gdy 5 lokalizacji nie prowadziło takich analiz.
  • Ostra konkurencja w najlepszych lokalizacjach: Fifth Avenue w Nowym Jorku jest niezmiennie czołową i najdroższą lokalizacją handlową na świecie, jak wynika z danych Colliers. W najlepszej 10-tce znalazły się także Madison Avenue, trzy ulice handlowe w Hong Kongu oraz słynne centra zakupowe jak Londyn, Paryż, Zurych, Mediolan oraz Sydney
  • Drastyczne podwyżki czynszu wśród 10 najlepszych lokalizacji: Średnie stawki w 4 spośród 10 najlepszych rejonów handlowych wzrosły o ponad 30% w lokalnej walucie rok do roku. Marki wkraczające na nowe rynki, zarówno te rozwinięte jak i rozwijające się podejmują ryzyko skupiając swoje działania w jednej bądź dwóch najlepszych lokalizacjach, co wpływa na zaostrzenie konkurencji oraz nieprzeciętne podwyżki stawek czynszów.
  • Globalne spowolnienie: Główne lokalizacje utrzymały silne pozycje na rynku, ale słabnąca aktywność majętnych klientów odbiła się już na dochodach obiektów handlowych, co może zapowiadać zmniejszenie tempa wzrostu w następnym roku.

Ann Natunewicz, manager działu badań rynku handlowego, Colliers International i główna autorka raportu wyjaśnia: „Na poziomie regionalnym, ulice handlowe Australii, Kanady, części Europy Wschodniej, które weszły na rynek w latach 2007-2008 są w lepszej sytuacji ekonomicznej od tych, które muszą wychodzić z recesji. Pomimo ich atrakcyjnej pozycji na rynku i zainteresowaniu nimi inwestorów, lokalizacje te mogą ucierpieć z powodu obniżonego zainteresowania ze strony konsumentów oraz coraz silniejszej pozycji zakupów internetowych.”

Niedostateczna ilość wysokiej jakości obiektów w najbardziej pożądanych rejonach handlowych jest zjawiskiem powszechnym. “Trendy, które obserwujemy obecnie na rynku sugerują, że deweloperzy powinni odświeżyć w najbliższym  czasie istniejące obiekty handlowe.” – twierdzi Natunewicz. „Popyt konsumentów na niektórych ulicach handlowych znacznie przewyższa podaż, szczególnie w Chinach, Europie,  na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce (EMEA).

Dane z raportu zostały oparte na ankiecie przeprowadzonej w kwietniu tego roku dotyczącej stawek czynszów na kluczowych ulicach handlowych na całym świecie.