Finałowa gala konkursu odbyła się pod koniec maja w budynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Konkurs jest organizowany przez Fundację Świętego Mikołaja i dziennik Rzeczpospolita przy współpracy instytutu badawczego MillwardBrown SMG/KRC, a jego celem jest wyłonienie firm przyjaznych kobietom, które umożliwiają łączenie macierzyństwa z rozwojem zawodowym. Colliers otrzymał wyróżnienie za zaangażowanie i podnoszenie standardów pracy młodych mam oraz nieprzeciętne wyniki ankiet przeprowadzonych wśród kobiet pracujących w firmie.

„Jestem dumna z przyznanego nam wyróżnienia i bardzo się cieszę, że mamy tak dobrze czują się w Colliers. Sama jestem mamą i wiem jak ważne jest wsparcie i wyrozumiałość pracodawcy dla kobiet w ciąży. Pewność, że po powrocie z urlopu macierzyńskiego drzwi firmy stoją otworem daje poczucie komfortu psychicznego i pozwala w pełni skupić się na roli mamy.”  – komentuje Monika Rajska-Wolińska, Partner Zarządzający, Colliers International.

Colliers oferuje rodzicom konkretne rozwiązania, jak na przykład dodatkowy, płatny miesiąc urlopu macierzyńskiego oraz dwa tygodnie tacierzyńskiego, elastyczne godziny pracy dla kobiet w ciąży oraz możliwość skrócenia dziennego czasu pracy. Dla rodziców starszych dzieci Colliers przewidział sześć dodatkowych dni urlopu przeznaczonych na opiekę nad dzieckiem. Takie przywileje należą do rzadkości, a w Colliers od wielu lat są standardem.” – dodaje Monika Rajska-Wolińska.

Tegoroczne wyróżnienie jest już kolejną tego typu nagrodą dla firmy. W 2009 roku Colliers International został laureatem nagrody Firma Przyjazna Mamie, przyznawanej przez wydawnictwo Agora S.A. Obok Colliers na podium stanęli wówczas Bank Zachodni WBK oraz IKEA Retail. Celem plebiscytu jest promowanie przedsiębiorstw, które wdrażają rozwiązania umożliwiające kobietom pogodzenie pracy zawodowej z rolą matki.