Warehouses.pl to rozbudowane narzędzie, które pozwala na wyszukiwanie magazynów według wielu różnych kryteriów specyficznych dla tego segmentu rynku. Na uwagę zasługuje ciekawe połączenie wyszukiwarki z mapami, dzięki czemu wyniki wyszukiwania są automatycznie wizualizowane. Prawie wszystkie magazyny posiadają zdjęcia panoramiczne w bardzo wysokiej rozdzielczości, dzięki czemu można dokładnie obejrzeć dany budynek i jego okolicę oraz sprawdzić takie szczegóły jak minimalne moduły, rok oddania do użytku czy położenie GPS. Na stronie warehouses.pl można też obejrzeć ponad 100 filmów w jakości Full HD prezentujących największe centra logistyczne w Polsce. W obecnej chwili serwis stanowi największą bazę magazynów klasy A.

Szybkie i bezpłatne zalogowanie się na warehouses.pl pozwala na wyszukiwanie magazynów według parametrów takich jak: deweloper, region, miasto, status projektu, obciążenie ogniowe, głębokość budynku, obciążenie posadzki, itp. Można również przeprowadzić takie wyszukiwanie bezpośrednio na mapie, która zgodnie z wybraną opcją, pokaże nam strefy ekonomiczne, węzły komunikacyjne, drogi będące obecnie w budowie oraz te dopiero planowane. Ciekawym narzędziem dla potencjalnych najemców jest także porównywarka magazynów, umożliwiająca przeanalizowanie danych lokalizacji poprzez porównanie ich parametrów.

Poza bazą danych serwis warehouses.pl oferuje również najświeższe komentarze ekspertów, szczegółowy opis największych rynków magazynowych w Polsce, raporty rynkowe, a nawet słownik pojęć logistyczno-magazynowych. Użytkownik może także zamówić bezpłatną mapę magazynów w Polsce.

Warehouses.pl to odpowiedź na potrzeby naszych klientów, którzy w sposób szybki i efektywny mogą znaleźć w naszej bazie interesujący ich magazyn oraz porównać poszczególne parki logistyczne.” – komentuje Tomasz Kasperowicz, Partner,  Dział Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych, Colliers International.

„Colliers ma w planach wdrażanie dalszych innowacyjnych rozwiązań, które mogłyby usprawnić proces najmu lub zakupu nowych powierzchni. Rynek staje się coraz bardziej dynamiczny, a klienci oczekują szybkiej i niezawodnej obsługi. Nasza wyszukiwarka to pierwszy krok na drodze do dalszego rozwoju, który mam nadzieję pomoże nam osiągnąć jeszcze lepsze wyniki niż rekordowe 580 tys. m2 wynajętej powierzchni w zeszłym roku.” – dodaje Kasperowicz

Za opracowanie i wdrożenie wytycznych SEO do nowopowstałej strony internetowej oraz pozycjonowanie serwisu w wyszukiwarce Google odpowiada agencja Semahead, należąca do grupy INTERIA.PL.

warehouses.pl w skrócie:

• wyszukiwarka magazynów połączona z interaktywnymi mapami
  • opcja wyszukiwarki głosowej
  • ponad 100 filmów w jakości Full HD
  • zdjęcia panoramiczne dostępnych obiektów magazynowych
  • największa baza magazynów klasy A
  • baza deweloperów magazynowych
  • porównywarka magazynów
  • najświeższe informacje i raporty z rynku magazynowego
  • słownik pojęć logistyczno-magazynowych
  • bezpłatne mapy magazynów