Europejski rozpoczyna nowy rozdział swojej działalności, kontynuując zarazem dotychczasową tradycję jako luksusowy hotel, wzbogacony dodatkowo o najwyższej klasy biura i lokale handlowe. Budynek o tak długiej i wyjątkowej historii oraz renomowanej marce potrzebuje najwyższej jakości usług zarządzania, dlatego jesteśmy dumni, że obiekt znajdzie się pod naszą opieką — mówi Agnieszka Krzekotowska, Dyrektor Działu Zarządzania Nieruchomościami Colliers International.

Europejski to jeden z najbardziej charakterystycznych obiektów na mapie Warszawy. W pierwszej połowie 2018 roku znów otworzy swoje drzwi dla gości z całego świata. W budynku będzie działać pięciogwiazdkowy Raffles Europejski Warsaw, trzeci w Europie hotel słynnej sieci Raffles Hotels & Resorts. W ofercie znajdzie się 106 pokoi, w tym ponad 40 luksusowych apartamentów, rozmieszczonych na trzech piętrach.

Na dwóch najwyższych kondygnacjach XIX-wiecznego gmachu zaplanowano również 7 tys. mkw. ekskluzywnej przestrzeni biurowej klasy A+. Ta część wyróżnia się nowoczesną architekturą oraz starannie zaprojektowaną zielenią na przestronnym patio. Każdy z modułów biurowych można dowolnie zaprojektować w układzie gabinetowym i open space. Dopełnieniem oferty budynku jest prawie 3 tys. mkw. eleganckiej przestrzeni handlowo-usługowej, gdzie przewidziano miejsce m.in. dla butików i restauracji.

— W Europejskim duch najlepszych polskich tradycji, naszej historii, kultury i sztuki spotyka się
z nowoczesnością. Zarówno zarządzanie tą inspirującą przestrzenią, jak i zapewnienie komfortu najemcom, wymaga najwyższego profesjonalizmu. Powierzyliśmy ten zakres zadań zespołowi Colliers, ufając jego doskonałej reputacji — mówi Katarzyna Lemańska, Dyrektor ds. Wynajmu i Marketingu, Europejski.

Gmach Europejskiego został wybudowany w połowie XIX w. według projektu słynnego warszawskiego architekta Henryka Marconiego. Projekt obecnej przebudowy i rozbudowy powstał w pracowni Sud Architekt. Za wnętrza odpowiedzialna jest renomowana warszawska pracownia WWAA wraz ze scenografem Teatru Wielkiego Opery Narodowej – Borisem Kudlička oraz architektami z biura APA Wojciechowski. Aranżacje części restauracyjnych poprowadzili natomiast architekci z firmy Lazaro Rosa Violan.