Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. II 2018

• Colliers International zarządcą ROBYG Business Center

Warszawa, 27 czerwca 2018 r. – Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych, objęła w zarządzanie ROBYG Business Center, zlokalizowany w warszawskim Wilanowie. Pięciokondygnacyjny budynek oferuje 10 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej i handlowo-usługowej.

• Turyści przyjeżdżający na MŚ napędzają rynek hotelarski w Rosji

Warszawa, 22 czerwca 2018 r. – Hotele w Moskwie i Sankt Petersburgu trzeci rok z rzędu odnotowały wzrost wyników operacyjnych za sprawą zwiększonego ruchu turystycznego. Z badania przeprowadzonego przez Colliers International wynika, że obłożenie w Moskwie wzrosło o 3%, osiągając po raz pierwszy od 2015 r. rekordowy poziom 75%, a w Sankt Petersburgu o 5,5%. Średni przychód z pokoju hotelowego zwiększył się do 4345 rubli, co stanowi najwyższą kwotę od ostatnich trzech lat.

• BSH otwiera biuro w budynku Nowa Fabryczna w Łodzi

Warszawa, 19 czerwca 2018 r. – BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o., wiodący producent AGD w Europie wynajął ponad 1500 mkw. w łódzkim biurowcu Nowa Fabryczna, w którym otworzy dział IT (R&D). W transakcji najemcę reprezentowała firma doradcza Colliers International.

• Człowiek w centrum zainteresowania rynku nieruchomości

Warszawa, 19 czerwca 2018 r. – Międzynarodowa firma doradcza Colliers International organizuje cykl konferencji Human Centered Places, które w centrum uwagi rynku nieruchomości stawiają człowieka i jego potrzeby w obliczu dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości, technologicznego postępu i zmian na rynku pracy. Pierwsza z nich odbędzie się już 20 czerwca w Warszawie.

• Głodni kibice na mistrzostwach świata w Moskwie pomagają nakręcić rynek handlowy

Warszawa, 18 czerwca 2018 r. – Uwzględniając to, że do Moskwy ma przybyć na mistrzostwa świata w piłce nożnej ponad milion* kibiców, globalna firma doradcza Colliers International, specjalizująca się w rynku nieruchomości, opublikowała prognozę, zgodnie z którą wydarzenie to będzie miało znaczący wpływ na wskaźniki pustostanów na rynku nieruchomości w Moskwie. W miejscach o dużym nasileniu ruchu turystycznego popyt na krótkoterminową dzierżawę powierzchni handlowej generowany przez branże handlową i gastronomiczną może wzrosnąć o 10 do 20%.

• Dariusz Forysiak awansował na stanowisko dyrektorskie

Warszawa, 5 czerwca 2018 r. – Dariusz Forysiak awansował na stanowisko Dyrektora w Dziale Doradztwa Inwestycyjnego w Colliers International. W nowej roli będzie odpowiedzialny za dalszy rozwój wyspecjalizowanej linii biznesowej Retail Investment w ramach Działu Usług Inwestycyjnych, świadczenie usług doradczych w transakcjach nabycia lub sprzedaży nieruchomości w sektorze handlowym, umacnianie i poszerzanie relacji z aktywnymi na polskim rynku inwestorami, operatorami handlowymi oraz nowymi źródłami kapitału.

• GFT Poland zostaje w Okrąglaku i powiększa biuro

Warszawa, 4 czerwca 2018 r. – Firma GFT Poland przedłużyła umowę najmu w poznańskim Okrąglaku i powiększyła powierzchnię biurową o dodatkowe 367 mkw. W transakcji właścicieli budynku, firmy Sharow Capital i Benson Elliot, reprezentował Colliers International, a firmę GFT Poland agencja CBRE.

• Colliers International zarządcą dwóch budynków należących do Wisher Enterprise

Warszawa, 14 maja 2018 r. – Firma Colliers International objęła w zarządzanie dwa budynki należące do spółki Wisher Enterprise - Grzybowska 43 w Warszawie i Silver Tower Center we Wrocławiu. To kolejne prestiżowe nieruchomości w portfolio Colliers pozyskane w tym roku.

• Biurowce to nie tylko biura

Warszawa, 25 kwietnia 2018 r. – Międzynarodowa firma doradcza Colliers International wzięła pod lupę ofertę handlowo-usługową w warszawskich biurowcach. Badanie objęło ok. 300 budynków oraz blisko 200 pracowników. Eksperci sprawdzili m.in. jakie oczekiwania mają pracownicy względem infrastruktury handlowo-usługowej w miejscu swojego zatrudnienia oraz na co mogą liczyć obecnie.

• Colliers International zarządcą budynku Europejski

Warszawa, 19 kwietnia 2018 r. – Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych, obejmie w zarządzanie dawny Hotel Europejski, a obecnie wysokiej jakości obiekt wielofunkcyjny w Warszawie. W historycznym budynku przy Krakowskim Przedmieściu oprócz najbardziej luksusowego hotelu w Polsce znajdą się również najwyższej klasy przestrzenie biurowe i handlowo-usługowe.

• Czy Twoje miejsce pracy jest gotowe na millenialsów?

Warszawa, 18 kwietnia 2018 r. - Jak wynika z najnowszego raportu CEE Office Real Estate Compass opublikowanego przez Colliers International oraz międzynarodową kancelarię CMS, jedna trzecia z ankietowanych specjalistów rynku nieruchomości w Europie Środkowej i Wschodniej uważa, że ich miejsce pracy zmieni się w ciągu najbliższych 2-3 lat.

• Rok 2017 należał do regionów

Warszawa, 17 kwietnia 2018 r. – W 2017 roku najwięcej nowych biur powstało w miastach regionalnych – oddano tam do użytku 2/3 spośród 736 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej. Zmniejszył się poziom pustostanów i na dziewięciu największych rynkach Polski spadł z 12,7% do 10,8% - wynika z najnowszego raportu biurowego Colliers International podsumowującego rynek biur w Warszawie i 6 miastach regionalnych. W publikacji znalazły się także informacje na temat wynagrodzeń pracowników w sektorze biurowym opracowane przez firmę manaHR.

• Polski rynek inwestycyjny i gruntów wciąż na fali wznoszącej

Warszawa, 12 kwietnia 2018 r. – Wysoka aktywność deweloperów, dalszy wzrost cen gruntów oraz popularność najmu mieszkań – to główne cechy pierwszego kwartału 2018 roku. W kolejnych miesiącach eksperci Colliers prognozują dalszą wysoką dynamikę zakupów w sektorze mieszkaniowym i hotelarskim, a jednocześnie spadek zainteresowania gruntami pod biura i magazyny. Istnieje szansa na znaczne przekroczenie wartości transakcji z ubiegłego roku.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00