W minionym roku, po oddaniu do użytku 139 tys. mkw., podaż nowoczesnej powierzchni biurowej we Wrocławiu osiągnęła poziom blisko 850 tys. mkw. W budowie wciąż znajduje się około 120 tys. mkw., z czego 70% ma być dostarczone na rynek w 2017 r. Około 23% powierzchni planowanej do oddania w tym roku jest już wynajęte.

Roczny popyt brutto na powierzchnię biurową we Wrocławiu wykazuje trend wzrostowy już czwarty roku z rzędu. Na koniec 2016 r. wolumen transakcji najmu na rynku osiągnął rekordowy poziom 124 tys. mkw. Również absorpcja powierzchni biurowej osiągnęła wysoki poziom – 86 tys. mkw. (+2% rdr).

— Szacujemy, że około 1/3 aktywności najemców z zeszłego roku generowana była przez firmy BPO/SSC, które upodobały sobie Wrocław jako lokalizację outsourcingową. Obecnie w mieście działa 111 centrów z tego sektora, w których zatrudnionych jest ponad 34 tys. osób. Wrocław z roku na rok rośnie w siłę! Sukces ten to efekt mądrej polityki władz miasta prowadzonej od ponad 10 lat — mówi Dorota Kościelniak, dyrektor regionalny Colliers International we Wrocławiu.

Wrocław jest także krajowym liderem w zakresie rozwoju centrów R&D, od lat rośnie udział wyspecjalizowanych centrów obsługujących procesy z zakresu działalności operacyjnej i badawczej tzw. KPO. Wśród firm, które rozwijają swoją działalność we Wrocławiu są m.in. Atos, BNY Mellon, Credit Suisse, Geoban, HP, Nokia Solutions, SII i Volvo.

Stabilne czynsze

Na koniec 2016 roku współczynnik pustostanów we Wrocławiu wyniósł 12,5%, o 4,5% więcej niż w analogicznym okresie 2015 roku. Na rynku do dyspozycji najemców wciąż pozostaje 106 tys. mkw. powierzchni biurowej. Z uwagi na rekordową aktywność deweloperską współczynnik powierzchni niewynajętej będzie utrzymywał trend wzrostowy w kolejnych kwartałach.

Mimo nieustającego zainteresowania ze strony najemców, wrocławski rynek biurowy oferuje stabilne warunki najmu, jednak osiągane poziomy czynszów należą do najwyższych w grupie miast regionalnych. Czynsze wywoławcze w nowych projektach to 12,5-16,5 EUR/mkw./miesiąc, zaś w starszych 10,5-14 EUR/mkw./miesiąc.

— Wrocławski rynek biurowy jest rynkiem neutralnym dla wynajmującego i najemcy. W ramach dodatkowych zachęt deweloperzy oferują okres bezczynszowy ­­– zwykle 1 miesiąc zwolnienia na każdy rok umowy najmu oraz budżet na aranżację powierzchni, negocjowany indywidualnie w zależności od wielkości umowy najmu. Prognozujemy utrzymanie stabilnego poziomu stawek czynszów — mówi Dorota Kościelniak.

Wynagrodzenia

W roku 2016 niezmiennie najlepiej opłacane były stanowiska w działach IT. Bardzo duże zapotrzebowanie zarówno wśród specjalistów, jak i kadry managerskiej powoduje, że w obszarze tym mamy do czynienia z tzw. rynkiem pracownika. Wzrost liczby ofert pracy dla wysoko wykwalifikowanych specjalistów zaobserwować można było w obszarze HR oraz finansach. Spośród ofert dla specjalistów ds. finansów połowa jest skierowana do księgowych. Bardzo intensywnie rozwija się również obsługa klienta.