Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. II 2017

• Nowa mapa biurowa Warszawy

Warszawa, 26 czerwca, 2017 r. – Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych, przygotowała kompleksowy przewodnik po nowych strefach biurowych Warszawy. Eksperci Colliers International analizują potencjał i atuty każdej strefy. Publikacja prezentuje również strukturę najemców i podsumowuje największe transakcje najmu biur w ostatnich latach.

• Colliers International wprowadza do Polski nową markę modową

Warszawa, 21 czerwca, 2017 r. – NISSA, jedna z najpopularniejszych rumuńskich marek modowych, wejdzie na polski rynek latem tego roku. Jej pierwszy sklep o powierzchni 86 mkw. zostanie otwarty w warszawskim centrum handlowym Arkadia. Colliers International reprezentował NISSA w negocjacjach umowy najmu.

• Green Caffè Nero z pierwszą kawiarnią w Legionowie

Warszawa, 13 czerwca, 2017 r. – Sieć Green Caffè Nero otworzyła w maju swoją 51 kawiarnię. Nowy lokal o wielkości 172 mkw. powstał przy głównej ulicy handlowej w Legionowie (ul. Piłsudskiego 31A). Colliers International, międzynarodowy doradca na rynku nieruchomości komercyjnych, wspierał najemcę w procesie pozyskania lokalizacji oraz podczas negocjacji.

• Guardian Industries Glass Group w katowickim Altusie

Warszawa, 6 czerwca, 2017 – Grupa Guardian Industries Glass, należąca do Guardian Industries Corp wynajęła 600 mkw. w budynku biurowym Altus w Katowicach z możliwością ekspansji o kolejne 600 mkw. W nowym biurze znajduje się SSC (Shared Service Center) o profilu finansowym - Guardian Business Solutions. W transakcji najemcę reprezentowała międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• Mountain Warehouse na głównej ulicy handlowej w Krakowie

Warszawa, 5 czerwca, 2017 r. – Brytyjska firma odzieżowa Mountain Warehouse na początku czerwca otworzyła swój flagowy salon w stolicy Małopolski. Sklep o powierzchni ponad 190 mkw. znajduje się w kamienicy przy ul. Floriańskiej – głównej ulicy handlowej miasta. Colliers International, międzynarodowy doradca na rynku nieruchomości komercyjnych, wspierał najemcę w procesie pozyskania lokalizacji oraz podczas negocjacji.

• Dobry początek roku na rynku magazynowym

Warszawa, 19 maja, 2017 r. – W I kwartale 2017 roku zasoby powierzchni magazynowej w Polsce zwiększyły się o ponad 614 tys. mkw. i na koniec marca wyniosły ponad 11,8 mln mkw. – wynika z najnowszego raportu Colliers International. Na wysokim poziomie utrzymywał się także popyt, który w pierwszych trzech miesiącach wyniósł ponad 1 mln mkw. Najbardziej pożądanymi przez najemców lokalizacjami były Warszawa oraz Górny Śląsk.

• Nowe rynki na magazynowej mapie Polski

Warszawa, 15 maja 2017 r. – Po rekordowym roku 2016 polski rynek magazynowy wciąż ma przed sobą dobre perspektywy rozwoju. Z uwagi na poprawę stanu infrastruktury transportowej, dostępności gruntów inwestycyjnych i pracowników, których zaczyna brakować na najbardziej popularnych rynkach, na atrakcyjności zyskają miasta regionalne – wynika z raportu Colliers International “Nowe lokalizacje, nowe możliwości – centra logistyczne vs. rynek pracy”, który powstał przy współpracy z firmą Randstad Polska. Publikacja przedstawia również analizę trendów na rynku pracy.

• Ponad 150 tys. mkw. nowych biur w Polsce

Warszawa, 11 maja, 2017 r. – Od początku bieżącego roku deweloperzy oddali do użytku 151 tys. mkw. powierzchni biurowej, w wyniku czego podaż na dziewięciu głównych rynkach biurowych w Polsce osiągnęła poziom 9,1 mln mkw. Ponad 56% nowych biur trafiło na rynek Warszawie, natomiast wśród miast regionalnych przodowały Kraków i Wrocław. W związku z dużą aktywnością deweloperów w określonych obszarach stolicy, zmienione zostały granice oraz obowiązujące do tej pory nazwy warszawskich stref.

• Rynek biurowy w Trójmieście nie zwalnia tempa

Warszawa, 8 maja 2017 r. – Obecnie w Trójmieście powstaje rekordowa ilość powierzchni biurowej (151 tys. mkw.), z czego około 2/3 ma trafić na rynek w 2017 r. Najaktywniejszymi najemcami pozostają firmy BPO/SSC, które w ostatnich trzech latach zwiększyły zatrudnienie w swoich trójmiejskich biurach o blisko 100% – wynika z raportu “Największe rynki biurowe w Polsce | Trójmiasto”, przygotowanego przez międzynarodową firmę doradczą Colliers International oraz agencję doradztwa personalnego Advisory Group TEST Human Resources. Publikacja zawiera także analizę wynagrodzeń.

• Colliers International po raz szósty Agencją Roku w sektorze powierzchni magazynowych!

Warszawa, 28 kwietnia, 2017 – Dział Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych Colliers International po raz szósty z rzędu otrzymał tytuł Najlepszej Agencji Magazynowej Roku 2016 (Agent of the Year 2016 - Industrial Agency) w prestiżowym konkursie branżowym CEE Quality Awards.

• Centra wyprzedażowe oczami polskich klientów

Warszawa, 25 kwietnia 2017 r. - 8 na 10 osób odwiedzających polskie outlety robi w nich zakupy, jednorazowo wydając średnio ponad 240 PLN. Centra wyprzedażowe w Polsce różnią się od tych w Europie Zachodniej, ale cieszą się dużą popularnością wśród klientów i mają przed sobą korzystne perspektywy, ponieważ ich oferta jest „szyta na miarę” krajowego rynku handlowego. Wsparciem dla dalszego rozwoju będzie wprowadzanie funkcji komplementarnych i usług towarzyszących, które podniosą komfort zakupów i zwiększą atrakcyjność outletów – wynika z raportu Colliers International “Polowanie na okazje. Potencjał centrów wyprzedażowych w Polsce”, który powstał przy współpracy z firmą IQS.

• Wrocław na celowniku firm z sektora BPO/SSC

Warszawa, 20 kwietnia, 2017r. – Wrocław jest drugim najbardziej dynamicznie rozwijającym się rynkiem regionalnym w Polsce i trzecim największym ośrodkiem rozwoju usług dla biznesu. Zlokalizowane jest tu 22% całkowitej nowoczesnej powierzchni biurowej dostępnej na ośmiu głównych rynkach regionalnych w Polsce – wynika z raportu „Największe rynki biurowe w Polsce | Wrocław”, przygotowanego przez międzynarodową firmę doradczą Colliers International oraz agencję doradztwa personalnego Advisory Group TEST Human Resources. Publikacja zawiera także analizę wynagrodzeń w stolicy Dolnego Śląska.

• Ruch w sektorze spożywczym

Warszawa, 11 kwietnia, 2017 r. – W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2017 r. w Polsce do użytku oddano jedynie ok. 10 tys. mkw. powierzchni centrów handlowych, a całkowite zasoby nowoczesnej powierzchni handlowej wyniosły ok. 11,2 mln mkw. Na koniec I kwartału br. w budowie znajdowało się ok. 550 tys. mkw. powierzchni centrów handlowych z planowaną datą otwarcia do końca 2018 roku.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00