Dorota posiada ponad 12 lat doświadczenia w consultingu, prowadzeniu projektów strategicznych i zarządzaniu zmianą. Od 2008 roku specjalizuje się w obszarze workplace strategy. Początkowo zajmowała się wdrażaniem rozwiązań z zakresu workplace innovation w Londynie, jako Senior Strategy Consultant w DEGW London, a od 2012 roku działa na polskim rynku. Dorota ma bogatą wiedzę na temat optymalizacji funkcjonalnej środowiska pracy i narzędzi, umożliwiających badanie i analizę potrzeb organizacji. Jej atutem jest praktyczne doświadczenie zdobyte w trakcie wielu projektów prowadzonych w środowisku międzynarodowym oraz w Polsce.

— Wiele organizacji wciąż postrzega nieruchomości przede wszystkim jako pozycję kosztową. Tymczasem przestrzeń biurowa, czy też szerzej - środowisko pracy - jest potężnym narzędziem, które ma wymierny wpływ na wyniki finansowe firmy. Odpowiednio wykorzystując to narzędzie możemy wpływać na zaangażowanie i motywację pracowników, efektywność procesów biznesowych i obieg informacji oraz całościową kulturę organizacji — mówi Dorota Osiecka, dyrektor, Workplace Innovation, Colliers International.

W trakcie swojej kariery w obszarze workplace Dorota była odpowiedzialna za prowadzenie strategicznych projektów dla klientów korporacyjnych, a także w sektorze publicznym i w edukacji. W procesie wdrażania innowacyjnych strategii środowiska pracy, rozwiązań typu flexible working oraz projektowania inspirujących i stymulujących środowisk pracy, Dorota wspierała między innymi firmy z sektora IT, consultingu, telekomunikacji, bankowego, farmaceutycznego, BPO, FMCG oraz wielu innych.

— Przeprowadzka lub renowacja biura to znakomity moment na wprowadzenie zmian w sposobie funkcjonowania organizacji, usprawnienie nieefektywnych procesów i wyeliminowanie czynników, które przeszkadzają w pełni wykorzystać potencjał danej firmy. Ale o ile zmienić układ funkcjonalny i wystrój biura jest łatwo, o tyle zmiana kultury organizacji to skomplikowane i wielowymiarowe zadanie, które aby się powiodło, wymaga właściwego zarządzania — dodaje Dorota Osiecka.

Dorota Osiecka dołączyła do Colliers International