Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. II 2016

• Pierwsza w Polsce prezentacja danych pokazujących zużycie energii w budynkach certyfikowanych i niecertyfikowanych

Warszawa, 20 czerwca 2016 r. – Robert Włodarczyk, Technical Quality Manager z Działu Zarządzania Nieruchomościami w Colliers International będzie prelegentem śniadania biznesowego „Biznes dla klimatu”, które odbędzie się 22 czerwca br. w Warszawie. W trakcie spotkania będzie miała miejsce premiera pilotażowego projektu „Koszty Operacyjne Budynków Biurowych”, w której uczestniczyła firma Colliers International.

• 300 umowa Colliers International

Warszawa, 15 czerwca 2016 r. – międzynarodowa firma doradcza Colliers International doradzała sieci kawiarni Green Caffè Nero w ekspansji na rynek krakowski. Wprowadzenie Green Caffè Nero do Krakowa to strategiczny moment w działalności firmy. Marka działała do tej pory jedynie na terenie Warszawy, gdzie ma już 39 kawiarni. Pod koniec maja firma podpisała w Krakowie dwie umowy najmu na łączną powierzchnię ponad 300 mkw. Tym samym zawarta została 300. transakcja, zrealizowana przez ekspertów Colliers International w ramach usług reprezentacji najemców.

• Colliers International wyłącznym agentem komercjalizującym Warsaw Trade Tower

Warszawa, 13 czerwca 2016 r. – Międzynarodowa firma doradcza Colliers International została wybrana wyłącznym agentem ds. komercjalizacji Warsaw Trade Tower – ikony pionierskich rozwiązań architektonicznych wśród warszawskich biurowców.

• Awanse w Dziale Zarządzania Nieruchomościami w Colliers International

Warszawa, 6 czerwca, 2016 r. – Colliers International informuje o awansach w Dziale Zarządzania Nieruchomościami.

• Psycholog organizacji w dziale Workplace Innovation firmy Colliers International. Do zespołu dołączył Grzegorz Rajca

Warszawa, 2 czerwca 2016 – Do działu Workplace Innovation firmy Colliers International dołączył Grzegorz Rajca, obejmując stanowisko specjalisty. Wspólnie z Sylwią Pędzińską oraz Dorotą Osiecką zajmie się tworzeniem strategii środowiska pracy oraz doradztwem w zakresie zarządzania zmianą.

• AirHelp wchodzi do Olivia Business Centre

Gdańsk, 31 maja 2016 r. – AirHelp, jeden z najdynamiczniej rozwijających się start-upów ostatnich lat, przeprowadzi się do gdańskiego kompleksu biurowego Olivia Business Centre w czerwcu tego roku, informuje Colliers International repezentujący najemcę.

• Elastyczność w miejscu pracy ma kluczowe znaczenie dla wzrostu zatrudnienia pracowników biurowych w Unii Europejskiej

Warszawa, 19 maja, 2016 r. – Wyniki najnowszego raportu Colliers International „EMEA Offices: Is Flexibility the Future?” wskazują, że w 2016 roku zatrudnienie w sektorze biurowym w Europie może przekroczyć rekordowy poziom osiągnięty w 2008 roku.

• Małe miasta, wielkie zakupy? Raport Colliers International i GfK Polonia o parkach handlowych w polskich miastach liczących 30 tys. - 100 tys. mieszkańców

Warszawa, 17 maja 2016 r. – Łączna powierzchnia parków handlowych w Polsce wynosi 1 mln mkw. ( blisko 90 obiektów), z czego około 250 tys. mkw. zlokalizowanych jest w małych miastach, liczących poniżej 100 tys. mieszkańców. Parki handlowe są dla konsumentów małych miast ważnym miejscem robienia zakupów codziennych w nowoczesnym obiekcie handlowym, blisko miejsca zamieszkania. Wartość transakcji inwestycyjnych z udziałem parków handlowych w tych lokalizacjach, w latach 2010 – 2015, wyniosła 82 mln Euro. Stanowiło to 30 proc. ogólnej liczby transakcji obiektami handlowymi w małych miastach – wynika z raportu „Małe miasta, wielkie zakupy?”, który powstał we współpracy międzynarodowej firmy doradczej Colliers International oraz globalnej firmy badawczej GfK.

• Colliers International będzie świadczyć globalne usługi zarządcze i doradcze na rzecz Grupy Ramboll

Warszawa, 16 maja, 2016 r. – Colliers International, międzynarodowa spółka specjalizująca się w doradztwie na rynku nieruchomości, została wybrana na dostawcę usług z zakresu administrowania najmem, zarządzania transakcjami oraz doradztwa strategicznego na rzecz grupy inżynieryjnej Ramboll.

• Colliers International wzmacnia dział Workplace Innovation w Polsce. Do zespołu dołączyła Dorota Osiecka

Warszawa, 12 maja, 2016 – Do utworzonego niedawno działu Workplace Innovation firmy Colliers International dołączyła Dorota Osiecka, obejmując stanowisko dyrektora.

• Nowy właściciel Okrąglaka i Kwadraciaka ponownie wybrał Colliers International na zarządcę obiektów

Warszawa, 4 maja, 2016 – Colliers International, wiodący doradca na rynku nieruchomości komercyjnych został ponownie wybrany na zarządcę dwóch budynków biurowych w Poznaniu – Okrąglaka i Kwadraciaka. Colliers zarządzał obiektami jeszcze kiedy właścicielem obiektów była firma Immobel. Na początku tego roku Immobel SA sprzedał projekt znanemu londyńskiemu inwestorowi, który zdecydował się na kontynuowanie współpracy z Colliers w zakresie zarządzania nieruchomościami.

• Zasoby nowoczesnej powierzchni magazynowej w Polsce przekroczyły 10,4 mln mkw. Nadal obserwujemy wysoki poziom popytu. Colliers International podsumował rynek magazynowy.

Warszawa, 28 kwietnia, 2016 – W pierwszym kwartale 2016 r. na polski rynek dostarczono łącznie ponad 445 tys. mkw. powierzchni magazynowej klasy A w ramach 26 nowych projektów. Tym samym zasoby nowoczesnej powierzchni magazynowej w Polsce przekroczyły 10,4 mln mkw. W pierwszych trzech miesiącach 2016 r. podpisano 120 umów najmu obejmujących blisko 680 tys. mkw. Oznacza to, że poziom popytu w dalszym ciągu jest bardzo wysoki – wynika z raportu Colliers International podsumowującego rynek magazynowy w pierwszym kwartale tego roku.

• Wiosną 2017 r. kolejny TK Maxx w Warszawie przywita klientów Pragi Południe

Warszawa, 26 kwietnia, 2016 r. – Sieć sklepów TK Maxx otworzy kolejny sklep w stolicy. Będzie on zlokalizowany w CH Atrium Promenada i zajmie powierzchnię 2557 mkw. Colliers International, międzynarodowy doradca na rynku nieruchomości komercyjnych, reprezentował najemcę podczas negocjacji.

• Oberthur wprowadzi się do Willi Kestenberga w Łodzi

Warszawa, 25 kwietnia, 2016 – Firma Oberthur Technologies R&D Poland, należąca do francuskiej grupy branży IT - Oberthur Technologies, podpisała z końcem marca umowę najmu 1772 mkw. w wyremontowanej willi fabrykanckiej Jakuba Kestenberga w Łodzi. Najemca wprowadzi się do budynku położonego na skraju Nowego Centrum Łodzi u zbiegu ulic Jaracza i Sterlinga, w czerwcu 2016 roku i zajmie cały obiekt. Właścicielem i inwestorem renowacji zabytkowego pałacu jest firma Inwestor z Łowicza. W procesie transakcyjnym firmie Oberthur doradzał łódzki oddział międzynarodowej firmy doradczej Colliers International.

• Wzrost liczby zielonych budynków o ponad 44 proc. Colliers International zebrał informacje na temat certyfikowanych obiektów w Polsce

Warszawa, 21 kwietnia 2016 r. – W Polsce jest już 357 budynków posiadających certyfikat bądź precertyfikat w systemach BREEAM i LEED. W ciągu ostatnich 12 miesięcy liczba certyfikatów wzrosła o ponad 44 proc. w stosunku do całkowitej liczby certyfikatów w kraju notowanej na koniec 2014 r. Dynamika wzrostu pokazuje, że większą popularnością niezmiennie cieszy się BREEAM, w ramach którego certyfikat pozyskało do dzisiaj 75 proc. zielonych budynków – wynika z raportu „Zielone budynki w Polsce | Certyfikacja w liczbach 2016” opublikowanego przez międzynarodową firmę doradczą Colliers International.

• Polski rynek inwestycyjny kontynuuje dobrą passę – rośnie znaczenie inwestorów spoza Europy. Colliers International podsumowuje rynek inwestycji i gruntów inwestycyjnych.

Warszawa, 19 kwietnia, 2016 – W pierwszym kwartale 2016 odnotowano blisko 20 transakcji o łącznym wolumenie 504 mln euro. Najbardziej aktywnymi inwestorami byli w tym okresie Benson Elliot, GLL Real Estate Partners, PHN, Hines, GTC oraz Mayland – podsumowuje pierwszy kwartał na rynku inwestycyjnym międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• Potencjał rozwoju usług dla biznesu w Polsce Centralnej

Warszawa, 19 kwietnia 2016 r. – Międzynarodowa firma doradcza Colliers International we współpracy z firmą Adecco, świadczącą usługi doradztwa personalnego, wydały trzecią część raportu „Potencjał rozwoju usług dla biznesu”. Tym razem analizie poddanych zostało sześć miast w Polsce Centralnej: Warszawa, Poznań, Łódź, Lublin, Zielona Góra oraz Radom. Raport koncentruje się na ukazaniu potencjału kadrowego oraz analizie nieruchomości biurowych w kontekście rozwoju sektora nowoczesnych usług dla biznesu.

• Colliers International z działem Workplace Innovation. Na czele zespołu stanęła Sylwia Pędzińska

Warszawa, 18 kwietnia, 2016 – Colliers International w Polsce zajmie się tworzeniem strategii środowiska pracy oraz doradztwem w zakresie zarządzania zmianą – firma otworzyła właśnie dział Workplace Innovation. Na czele zespołu stanęła Sylwia Pędzińska, która objęła stanowisko dyrektora działu.

• PTWP Event Center wybrało Colliers International

Warszawa, 14 kwietnia 2016 r. – Zarządzająca Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i Halą Widowiskowo - Sportową Spodek, spółka PTWP Event Center rozpoczyna współpracę z Colliers International. Międzynarodowa firma doradcza odpowiadać będzie za zarządzanie katowickimi obiektami od strony nieruchomościowej oraz zapewnienie sprawności operacyjnej.

• Modernizacje bardziej popularne niż nowe budowy. Colliers International podsumował rynek handlowy w pierwszym kwartale tego roku.

Warszawa, 14 kwietnia, 2016 – W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2016 r. w Polsce do użytku oddano jedynie ok. 30 tys. mkw. powierzchni centrów handlowych. Na koniec pierwszego kwartału w budowie znajdowało się ponad 600 tys. mkw. z czego ukończenie blisko 60% planowane jest w okresie kwiecień-grudzień tego roku. Oznacza to spadek rocznej podaży o blisko połowę w stosunku do roku 2015 – wynika z raportu Colliers International podsumowującego rynek handlowy w pierwszym kwartale tego roku.

• Dział magazynowy Colliers znów najlepszy!

Warszawa, 13 kwietnia, 2016 – Dział Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych po raz piąty z rzędu zdobył tytuł Agencji Roku w kategorii powierzchni magazynowych (Agent of the Year 2016 - Industrial Agency) w prestiżowym konkursie branżowym CEE Quality Awards.

• Awanse i nowy pracownik w Dziale Powierzchni Biurowych Colliers International

Warszawa, 12 kwietnia, 2016 r. – Colliers International informuje o awansach i nowej osobie w Dziale Powierzchni Biurowych. Marcin Sabowicz i Marlena Kłaput awansowali w strukturze działu. Do firmy ponownie dołączyła Bianka Kuchcińska.

• Colliers International otwiera biuro w Kairze

Warszawa, 11 kwietnia, 2016 r. – Międzynarodowa firma doradcza Colliers International informuje o otwarciu nowego biura w Kairze. Placówka w Egipcie będzie świadczyła usługi doradcze w zakresie nieruchomości komercyjnych na rzecz deweloperów, najemców, właścicieli i inwestorów w całym kraju. Uruchomienie nowego oddziału Colliers International, będące odpowiedzią na potencjał długofalowego wzrostu największej gospodarki Afryki Północnej, jest zarazem efektem działań spółki prowadzonych w Egipcie na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00