Opera Software to norweski producent przeglądarek internetowych. Jego dział Research & Development działa we Wrocławiu od 2006 roku. Do nowej siedziby wprowadzi się w I kwartale 2016 roku. Wrocławskie biuro firmy zatrudnia blisko 200 osób, głównie programistów. Firma w niedługiej perspektywie planuje zwiększyć zatrudnienie.

– Opera Software prowadzi we Wrocławiu wysoce innowacyjną działalność gospodarczą, która wymaga odpowiedniego otoczenia. Wyłonienie ostatecznej lokalizacji zajęło ponad sześć miesięcy i było wymagającym zadaniem. Opera Software to przykład firmy, dla której warunki pracy są priorytetem, a aranżacja biura zdecydowanie wykracza poza standardy rynkowe. Pracownicy będą mieli do swojej dyspozycji m.in. rozbudowane strefy rozrywki i relaksu, restaurację, pokoje do pracy z dzieckiem – mówi Kamil Pakosz, menedżer regionalny Colliers International we Wrocławiu.

Hieronimus to dwie zabytkowe i zrewitalizowane kamienice. Położone są w centrum Wrocławia u zbiegu ul. Świdnickiej i pl. Teatralnego. Budynki zostały wybudowane na początku XX wieku. Całkowita powierzchnia obiektu wynosi 5 955 mkw. Na parterze przewidziano część handlowo-usługową. Biura klasy A znajdują się na wyższych kondygnacjach. Autorem projektu rewitalizacji jest wrocławskie biuro architektoniczne Grupa 33_03. Kamienice należą do właściciela sieci lodziarni Zbigniewa Grycana.