Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. II 2015

• Colliers International niezależną spółką publiczną

Warszawa, 8 czerwca, 2015 r. – Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIG) oraz FirstService Corporation (NASDAQ:FSV) i (TSX:FSV) zakończyły proces podziału korporacji na dwie niezależne spółki. Tym samym akcje Colliers International Group Inc. oraz nowej spółki FirstService Corporation („FirstService") znalazły się w obrocie publicznym. Akcje Colliers zostały wprowadzone na giełdę NASDAQ z symbolem CIGI oraz na giełdę w Toronto („TSX") z symbolem CIG w dniu 2 czerwca 2015 roku. W wyniku podziału FirstService Colliers stał się jedną z wiodących na świecie spółek z sektora nieruchomości komercyjnych, której akcje są notowane na giełdzie.

• Opera Software w zabytkowych kamienicach Hieronimus

Warszawa, 26 maja 2015 r. – Firma Opera Software wynajęła 4 400 mkw. powierzchni biurowej w kompleksie Hieronimus we Wrocławiu. Tym samym zajmie w nim całą powierzchnię przeznaczoną na biura. W transakcji doradzała firma Colliers International.

• Popyt na powierzchnie biurowe w Krakowie wzrósł o blisko 30%

Warszawa, 20 kwietnia 2015 r. – Kraków ma coraz silniejszą pozycję, jako hub dla firm z sektorów IT i usług biznesowych. Połowa firm, posiadających siedzibę w Krakowie, weszła na rynek w przeciągu ostatnich pięciu lat, z czego dwanaście zostało założonych w 2014 r. Firmy obecne na rynku krakowskim przyciągają do miasta kolejnych inwestorów – wynika z raportu „Kraków Office Market 2015”, który powstał przy współpracy firmy Colliers International i organizacji ASPIRE.

• Pomorski rynek nieruchomości przyciąga kolejnych inwestorów

Warszawa, 16 kwietnia, 2015 – Pomorskie należy do ponadprzeciętnie rozwiniętych polskich województw. Trójmiejski rynek biurowy jest trzecim, pod względem wielkości, rynkiem regionalnym w Polsce. Rozwija się też sektor powierzchni magazynowych i handlowych. Rośnie zainteresowanie gruntami inwestycyjnymi – wynika z raportu „Pomorski rynek nieruchomości komercyjnych 2015” opracowanego przez Invest in Pomerania i Colliers International.

• Monika Rajska – Wolińska z tytułem Profesjonalista Roku Colliers International po raz czwarty Agencją Roku w Sektorze Powierzchni Magazynowych

Warszawa, 15 kwietnia 2015 – Firma Colliers International po raz kolejny została doceniona w konkursie CEE Quality Awards. W tym roku Monika Rajska-Wolińska, partner zarządzający Colliers International w Polsce zdobyła tytuł Profesjonalista Roku (Industry Professional of the Year), a Dział Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych po raz czwarty z rzędu zdobył tytuł Agencji Roku w kategorii powierzchni magazynowych (Agent of the Year 2015 - Industrial Agency).

• Warsaw Research Forum rozszerza swoją działalność.

Warszawa, 7 kwietnia 2015 - Warsaw Research Forum rozszerza swoją działalność o analizę rynków biurowych poza stolicą. Zespół badań rynku zmienia również nazwę na „Polish Office Research Forum”.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00