W pierwszym kwartale 2014 r. wartość transakcji na rynku inwestycyjnym w Polsce sięgnęła blisko 900 mln euro. Oznacza to wzrost o 50 proc. w porównaniu z pierwszym kwartałem poprzedniego roku. Z szacunków Colliers International wynika, że w 2014 r. łączna wartość transakcji może sięgnąć od trzech do czterech miliardów euro.

Największą popularnością wśród inwestorów cieszą się powierzchnie biurowe (pod względem wartości ich udział sięgnął 58 proc.). Na kolejnych miejscach uplasowały się nieruchomości handlowe (32 proc.) oraz logistyczne (10 proc.). Na uwagę zasługuje fakt rosnącego zainteresowania sektorem logistycznym. Obecnie na etapie due diligence jest znaczna liczba transakcji w tym sektorze.

W pierwszym kwartale tego roku najaktywniejszymi  graczami na runku były fundusze posiadające już nieruchomości w Polsce. Warto jednak zauważyć, że pojawiają się także tzw. nowi kupujący – zarówno szukający „najbezpieczniejszych” nieruchomości, jak również projektów bardziej oportunistycznych.

Jak zauważa Piotr Mirowski,  dyrektor w Grupie Usług Inwestycyjnych na region CEE w Colliers International: „Część funduszy posiłkować się będzie kapitałem pozyskanym w Chinach czy Korei. To pieniądze, które nie pojawiały się wcześniej na polskim rynku lub pojawiły się w ograniczonym zakresie.”

Wzrost kapitału przeznaczonego na zakup nieruchomości w Polsce oraz duża konkurencja ze strony nowych graczy zainteresowanych inwestycjami w Polsce sprawia, że wartość nieruchomości komercyjnych rośnie. „Na szczęście nie grozi nam bańka. Inwestorzy wyciągnęli wnioski z ostatniego kryzysu i ostatecznie są bardziej ostrożni niż przed kryzysem” – dodaje Piotr Mirowski.

Z danych Colliers wynika, że rośnie również zainteresowanie gruntami inwestycyjnymi. Inwestorzy poszukują terenów przeznaczonych pod zabudowę biurową, mieszkaniową i przemysłową. Colliers szacuje, że wartość transakcji na rynku gruntów może sięgnąć blisko 1,75 mld zł w 2014 roku i tym samym będzie zdecydowanie większa w porównaniu z wynikami osiągniętymi w latach poprzednich (w 2013 i 2012 było to ok. 1,5 mld zł).

W pierwszym kwartale 2014 roku łączna wartość transakcji na rynku gruntów inwestycyjnych, w które zaangażowana była firma Colliers International wyniosła blisko 215 mln zł. Do końca 2014 roku wartość tych transakcji powinna zwiększyć się o kolejne 500 mln zł.

Największym zainteresowaniem wśród inwestorów cieszą się tereny przewidziane pod zabudowę mieszkaniową. Na takie inwestycje wydali 55 proc. środków, 40 proc. przeznaczyli na działki pod zabudowę biurowo-handlową, a 5 proc. na tereny pod zabudowę magazynową.

„Pomimo dużej podaży popyt na grunty inwestycyjne wciąż nie został w pełni zaspokojony. Powodem jest ograniczona liczba gruntów spełniających wymagania deweloperów, którzy poszukują głównie inwestycji gwarantujących stabilny oraz szybki zwrot z kapitału. W przypadku atrakcyjnych terenów przeznaczonych pod projekty mieszkaniowe i biurowe w największych miastach możemy spodziewać się nieznacznego wzrostu cen.” – mówi Emil Domeracki, starszy specjalista w Grupie Usług Inwestycyjnych, Colliers International.