„Najemcy są zdeterminowani do finalizowania transakcji. Stąd rosnąca ilość podpisanych umów. Ważne jest, że dotyczy to nie tylko Warszawy, ale także miast regionalnych. Pozytywne sygnały płyną z Poznania, Krakowa i Wrocławia. Cieszy fakt, że coraz więcej dzieje się w Łodzi, która dotychczas była trudniejszym rynkiem. Obecnie zainteresowanie Łodzią jest spore i myślę, że w najbliższych tygodniach kilku deweloperów będzie mogło się pochwalić nowymi umowami.” ­– mówi Paweł Skałba, partner w Colliers International i szef Działu Powierzchni Biurowych.

„Nastroje na rynku biurowym są bardzo pozytywne. Już dziś widzimy, że również drugi kwartał będzie bardzo pracowity i zakończy się dużą liczbą podpisanych umów. Obecna sytuacja na rynku jest bardzo korzystna dla najemców, którzy dzięki dużej podaży mogą przebierać w ofertach. Dodatkowo warunki proponowane przez deweloperów przygotowujących nowe projekty są bardzo atrakcyjne. Skłania to najemców do podejmowania decyzji o przeprowadzkach lub renegocjowaniu obecnych umów. Nowym trendem na rynku są duże konsolidacje najemców z sektora rządowego.” – zauważa Ewelina Kałużna, dyrektor Działu Powierzchni Biurowych | Reprezentacja Właściciela Colliers International.

W pierwszym kwartale 2014 roku Colliers International reprezentował m.in. firmę Provident, która wynajęła ponad 4 tys. mkw. w warszawskim kompleksie Gdański Business Center, doradzała firmie Altkom, która renegocjowała umowę (ok. 4 tys. mkw.) w budynku Warsaw Trade Tower. Colliers reprezentował też interesy firmy Carlson Wagonlit eCentre, która wynajęła około 2 tys. mkw. w budynku Conres w Rzeszowie; doradzał firmie Compuware, która wybrała na nową siedzibę budynek  Alchemia w Gdańsku (ponad 3 tys. mkw.) oraz firmie Obiectivity, która we wrocławskim biurowcu West Forum powiększyła zajmowaną powierzchnię do 2 tys. mkw. Colliers International reprezentuje także interesy właścicieli budynków. W pierwszym kwartale pozyskał najemców m.in. do kompleksu Poleczki Business Park (firma Teva wynajęła tam blisko 2,8 tys. mkw.) oraz kompleksu Oxygen Park w którym firma Fujitsu Technology Solutions wynajęła około 1,3 tys. mkw.

Spodziewamy się, że rok 2014 będzie obfitował w duże transakcje. Ważne jest to, że wielu klientów rozwija swoją działalność, co będzie generowało popyt na powierzchnię biurową, choć trzeba zaznaczyć, że w pierwszym kwartale 2013 roku dominowały renegocjacje. Warto podkreślić, że najemcy są coraz lepiej wyedukowani i spora ich liczba zwraca obecnie uwagę na efektywność wykorzystywanej powierzchni bądź zmienia swoje biura w oparciu o ideę workplace solutions.” – podsumowuje Paweł Skałba.