Ogłoszenie zwycięzców oraz wręczenie nagród 10-tej jubileuszowej edycji konkursu miało miejsce podczas uroczystej gali, która odbyła się 23 kwietnia w kulturalno-artystycznym centrum Soho Factory na warszawskiej Pradze.

Nagrody przyznawane są za wyniki biznesowe firm oraz kluczowe osiągnięcia mające wpływ na kondycje rynku nieruchomości komercyjnych w Europie. Wyboru zwycięzców dokonuje jury złożone z reprezentantów czołowych firm związanych z rynkiem nieruchomości w regionie Europy Środkowej, Południowej i Wschodniej, w tym między innymi przedstawicieli  deweloperów, inwestorów, banków oraz  firm konsultingowych.

Zgodnie z danymi rynkowymi transakcje zawarte przez nagrodzony zespół powierzchni magazynowych Colliers International stanowią 44% wszystkich transakcji reprezentacji najemcy zawartych w regionie Europy Środkowej i Wschodniej. W całym regionie CEE Colliers International przeprowadził w ubiegłym roku 123 transakcje. Polski zespół z 56% udziałem w rynku jest niekwestionowanym liderem i prowadzi w rankingach niezmiennie od 2009 roku. W 2012 roku zespół zamknął 85 transakcji najmu i sprzedaży, których całkowity wolumen wyniósł prawie 550 000 m2.

Kolejny wygrany na gali CEEQA, Dział Zarządzania Nieruchomościami Colliers pokonal konkurencję już po raz drugi z rzędu. Dział ma w swoim portfolio 1 milion m2 powierzchni komercyjnych w Europie Wschodniej, z czego prawie 50% znalazło się w zarządzaniu firmy w przeciągu ostatniego roku. W tym czasie do portfolio Colliers dołączyły m.in. Warszawskie Centrum Finansowe oraz Platinium Business Park.

Gala, którą zorganizowało CEE Insight Forum przy współpracy z Financial Times, przyciągnęła blisko 600 gości z 50 krajów. Nagrody przyznano liderom branży nieruchomości komercyjnych: najlepszym projektom i firmom oraz profesjonaliście roku.

„Nagrody w konkursie CEE Quality Awards są przyznawane przez naszych klientów, więc tytuł Agencji Roku w kategorii powierzchni magazynowych oraz Firmy Roku w kategorii zarządzania nieruchomościami jest dla nas niezwykle cenny. Jesteśmy wdzięczni naszym partnerom biznesowym za zaufanie oraz współpracę i stanowi to dla nas zobowiązanie, aby nasze usługi były zawsze na najwyższym poziomie. Jestem bardzo zadowolony i dumny z Colliers, który nieprzerwanie od 2005 roku jest nagradzany w konkursie CEEQA Awards w różnych kategoriach.” – komentuje Hadley Dean, Partner Zarządzający Colliers International w Europie Wschodniej.