Budynek biurowo-usługowy Senator firmy Ghelamco jest położony przy ulicy Bielańskiej 12, w pobliżu rynku Starego Miasta. Powierzchnia całkowita obiektu wynosi 34 000 m2, w tym prawie 25 000 m2 powierzchni biurowej. Na parterze budynku pojawi się luksusowa powierzchnia handlowa, zaś wyższe piętra przeznaczone są na biura klasy A.

Senator to długo oczekiwany projekt, który zrealizowany został w miejscu od wieków związanym z instytucjami finansowymi. mieściły się tu Mennica Państwowa, rosyjski Bank Państwa czy Polska Krajowa Kasa Pożyczkowa, a od 1924 roku siedziba Banku Polskiego. Miejscem szczególnym w Senatorze jest główne Atrium. Jego centralna ściana poddana została  renowacji, dzięki czemu odzyskała oryginalny wygląd znany z sali kasowej dawnego Banku Polskiego. Dodatkowo część podłogi w Atrium została przeszklona, by zaprezentować zabytkowe fragmenty murów mennicy króla Stanisława Augusta Poniatowskiego z XVIII wieku. Elementem architektonicznym nawiązującym do zabudowy historycznej, jest również charakterystyczny, kolisty narożnik od strony al. Solidarności.

Projekt architektoniczny biurowca powstał  w belgijskim biurze  Jaspers-Eyers & Partners przy współpracy polskich pracowni AB-Projekt i Architraw GB. Pierwsi najemcy wprowadzą się do budynku już w lipcu.

Podstawowe informacje o budynku Senator:

• Inwestycja: Biurowiec Senator, Al. Solidarności/Bielańska
  • Inwestor: Ghelamco Poland Sp. z o.o., Warszawa
  • Architekt: Jaspers-Eyers & Partners, Belgia, AB-Projekt, Architraw GB, Polska
  • Powierzchnia użytkowa biurowa: 25 000 m2
  • Ilość kondygnacji: 6 (parter plus 5 pięter biurowych)

„Cieszę się, że to właśnie Colliers będzie zarządzał Senatorem. W dzisiejszych czasach budynki z tak bogatą historią i nietuzinkową architekturą to istne perełki. Myślę, że ten projekt to duży prestiż dla każdego najemcy.” – komentuje zarządzająca Senatorem Justyna Drużyńska, z Działu Zarządzania Nieruchomościami, Colliers International.

Colliers International uzyskał tytuł Firma Roku w kategorii zarządcy nieruchomości wg CEE Real Estate Quality Awards 2012.

Ghelamco Poland Sp. z o.o.

Ghelamco Poland to jeden z wiodących deweloperów i generalnych wykonawców działających na polskim rynku nieruchomości komercyjnych. Firma specjalizuje się w dostarczaniu nowoczesnych powierzchni biurowych i magazynowych, a pod marką Ghelamco Residential, projekty mieszkaniowe o wysokim standardzie. Przez 21 lat, oddając do użytku ponad 390 000 m2 biur i magazynów, firma zdobyła reputację dewelopera, który zapewnia terminowość oraz wysoką jakość realizowanych inwestycji. Uznaniem wysokiej jakości projektów firmy jest szereg zdobytych przez firmę nagród, m.in. Deweloper Roku w Polsce (lata 2006, 2007, 2008, 2009, 2011)