Raport podsumowuje sytuację na rynku powierzchni magazynowych pod względem podaży i popytu, dostępnych powierzchni oraz stawek czynszów. Analiza obejmuje Warszawę oraz pozostałe duże miasta regionalne.

I kwartał 2012 w skrócie wg raportu Colliers:

• sześciokrotny wzrost podaży w stosunku do tego samego okresu ubiegłego roku
  • współczynnik powierzchni niewynajętej obniżył się o ponad 4 p.p. w stosunku do analogicznego okresu 2011 roku
  • czynsze bez zmian, z wyjątkiem rejonów gdzie współczynnik niewynajętej powierzchni spada – zaobserwować tam można niewielką tendencję wzrostową czynszów

Prognozy Colliers dla rynku powierzchni magazynowych na najbliższe miesiące są obiecujące. Obecnie w budowie znajduje się ponad 230 tys. m2 powierzchni, z czego zdecydowana większość jest już wynajęta. „To bardzo dobry sygnał. Duża aktywność na rynku powierzchni magazynowych daje nadzieję na powtórkę sukcesu z ubiegłego roku, w którym wynajęliśmy dla naszych klientów ponad 550 tys. m2” – komentuje Maciej Chmielewski, Partner w Dziale Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych.

Raport Colliers omawia także następujące aspekty, które zostały przedstawione również w formie graficznej:

• Podaż powierzchni magazynowych w 3 strefach warszawskich oraz w innych miastach regionalnych
  • Wybrane transakcje najmu
  • Współczynnik wolnych powierzchni w poszczególnych miastach
  • Efektywne stawki czynszu w 3 strefach warszawskich oraz w innych miastach regionalnych