PepsiCo, światowy lider z branży żywności i napojów powierzył firmie Colliers nadzór nad sprzedażą/najmem 6 nieruchomości przemysłowych, zlokalizowanych w największych miastach Polski. Łączna powierzchnia magazynów wynosi ponad 28 000 m2.

Na sprzedaż wystawione są obiekty w następujących lokalizacjach:

• Lublin (ul. Rapackiego 23)
  • Katowice (ul. Miedziana 10)
  • Poznań (ul. Sucholeska 15)
  • Wrocław (ul. Błękitna 1)
  • Warszawa (ul. Chrzanowskiego 14)
  • Kraków (ul. Ciepłownicza 78)

Wszystkie nieruchomości znajdują się w strategicznych lokalizacjach, w pobliżu tras wylotowych z miast. Zarówno wielkość jak i rozkład budynków pozwala na różnorodne przeznaczenie obiektów, począwszy od działalności produkcyjnej, po wykorzystanie pod kątem magazynowym z zapleczem biurowym. „Oferowane nieruchomości są bardzo atrakcyjne nie tylko pod względem dogodnej lokalizacji, ale także funkcjonalności i z pewnością znajdą nabywców. Potencjalnym kupującym/najemcą może być zarówno lokalny przedsiębiorca, jak i prowadzący działalność na terenie całego kraju - oferta jest zróżnicowana.” – komentuje Łukasz Grupa,
Senior Associate, Dział Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych, Colliers International Poland.

Sprzedaż portfolio PepsiCo to kolejna transakcja tego typu przeprowadzona przez Colliers. „Jesteśmy dumni, że to właśnie nasza firma zwyciężyła w przetargu zorganizowanym przez PepsiCo. Mamy duże doświadczanie w realizacji podobnych projektów – nadzorowaliśmy sprzedaż nieruchomości m.in. dla takich firm jak Shell, Unilever czy Kredyt Bank. Obecnie opracowujemy dla PepsiCo strategię marketingową, która ma zostać wdrożona za około 2-3 miesiące.” – podkreśla Maciej Chmielewski, Partner w Dziale Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych w Colliers International Poland.

O PepsiCo

PepsiCo jest globalną firmą z branży żywności i napojów, drugą tego typu na świecie. Osiąga niemal 60 mld dolarów obrotów rocznie i roczny zysk operacyjny na poziomie 10 mld dolarów. Jest obecna w 200 krajach, zatrudniając ponad 285 000 osób. W swoim portfolio ma 200 marek, z których osiemnaście generuje dochody w wysokości 1 mld dolarów rocznie.

Dochody firmy w Europie to 10 mld dolarów, dzięki pracy 43 000 pracowników w 45 krajach, a wzrastający region Europy Wschodniej (Polska, Rosja, Ukraina, państwa bałtyckie) jest najszybciej rozwijającym się obszarem biznesu napojowego.