Hipermarket Tesco Extra, czynny 24 godz. na dobę, zajmie prawie 14 700 m2 powierzchni całkowitej, w tym 10 000 m2 sali sprzedaży i będzie największym najemcą na terenie parku. Drugim kluczowym najemcą Parku Handlowego Kwadrat będzie hipermarket DIY sieci OBI, który zajmie 11 200 m2 powierzchni handlowej. „W związku z  pozyskaniem OBI, jednego z największych na rynku operatorów DIY oraz jednego z największych w Polsce hipermarketów Tesco Extra, rozpoczynamy komercjalizację Parku Handlowego Kwadrat. W najbliższym czasie podejmiemy rozmowy m.in. z sieciami odzieżowymi, które chcielibyśmy otworzyć w Kwadracie.” – mówi Marcin Gudz, Senior Associate, Dział Powierzchni Handlowych, Colliers International Poland.

Otwarcie Kwadratu planowane jest w II kwartale 2014 roku. „Będzie to nowy i największy park handlowy w województwie podlaskim, a nawet w dalszym obszarze, z powierzchnią najmu 52 000 m2 pod działalność handlowo-usługową i 6000 m2 pod działalność biurową” – komentuje Dariusz Siemieniako, Członek Zarządu Biazet S.A. W chwili obecnej na miejscu planowanego parku znajduje się m.in. zakład produkcyjny przedsiębiorstwa Biazet S.A.

Park Handlowy Kwadrat  - podstawowe informacje:

• Planowana powierzchnia najmu pod działalność handlowo-usługową: 52 000 m2
  • Planowana ilość miejsc parkingowych: 1500
  • Planowane otwarcie: II kwartał 2014 r.
  • Inwestor: Biazet S.A.
  • Wyłączny agent odpowiedzialny za komercjalizację: Colliers International Poland
  • Populacja Białegostoku: prawie 300 000
  • Strefa oddziaływania w promieniu 30 minut dojazdu: ponad 350 000 mieszkańców
  • Strefa oddziaływania w promieniu 60 minut dojazdu: około 1 000 000 mieszkańców
O Biazet S.A.

Biazet S.A. powstał w latach 70-tych jako przedsiębiorstwo produkcyjne działające w branży elektronicznej i samochodowej. Od początku lat 90-tych już jako spółka akcyjna, do chwili obecnej,  Biazet SA wyspecjalizował się głównie w wielkoseryjnym montażu wyrobów małego AGD, głównie we współpracy z  Philipsem. Drugą dziedziną działalności spółki Biazet jest najem powierzchni handlowych, biurowych, produkcyjnych i magazynowych w ramach posiadanych przestrzeni użytkowych.