Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. I 2018

• Philips Lighting oficjalnie otworzył Centrum Usług Finansowych w Symetris Business Park w Łodzi

Warszawa, 29 marca 2018 r. – Philips Lighting, światowy lider branży oświetleniowej, otworzył nową siedzibę Centrum Usług Finansowych w budynku Symetris Business Park w Łodzi zrealizowanym przez Echo Investment. Firma zajęła 1670 mkw. w obiekcie. W procesie najmu powierzchni biurowej najemcę reprezentował Colliers International, globalna firma doradcza działająca na rynku nieruchomości.

• Polski rynek magazynowy nadal w formie

Warszawa, 28 marca 2018 r. – Rynek magazynowy w Polsce wciąż jest w bardzo dobrej kondycji. W 2017 r. oddanych zostało 2,3 mln mkw. nowoczesnej powierzchni. Najwięcej – prawie 460 tys. mkw. – powstało w trzech warszawskich strefach. Pod względem wynajętej powierzchni rekordzistą jest region łódzki, gdzie w ubiegłym roku podpisano umowy najmu na ponad 1 mln mkw. – wynika z najnowszego raportu magazynowego Colliers International podsumowującego rynek magazynowy w Warszawie i 10 miastach regionalnych. W publikacji znalazły się także informacje na temat wynagrodzeń pracowników w sektorze magazynowym opracowane przez firmę manaHR.

• Rośnie zespół Colliers International w Łodzi

Warszawa, 21 marca 2018 r. – Do zespołu Colliers International dołączył Andrzej Szczepanik, który wzmocni biuro regionalne firmy w Łodzi. Będzie reprezentował najemców biurowych, którzy rozwijają lub planują ulokować biznes na łódzkim rynku.

• Colliers wyprzedza konkurencję

Warszawa, 20 marca 2018 r. – W 2017 r. dział reprezentujący najemców w Colliers International wynajął 236 237 mkw. powierzchni biurowej w Polsce. To najlepszy wynik wśród firm doradczych działających na rynku nieruchomości komercyjnych.

• Inwestorzy lokalni utrzymają pozycję głównych graczy na rynku inwestycji w Europie Środkowo-Wschodniej

Warszawa, 15 marca 2018 r. – Wartość inwestycji zrealizowanych w 2017 r. przez inwestorów krajowych i zagranicznych na 6 rynkach Europy Środkowo-Wschodniej wzrosła o 32%. Przepływy transgraniczne na terytorium Europy Środkowo-Wschodniej wzrosły ponad trzykrotnie i stanowiły 7% całkowitego wolumenu, który osiągnął rekordową wartość 13,1 mld EUR – wynika z najnowszego raportu Colliers International pt. „CEE Investment Outlook”.

• Rośnie jakość oferty handlowo-rozrywkowej w miastach regionalnych

Warszawa, 13 marca 2018 r. – W 2017 roku w miastach regionalnych przybyło jedynie ok. 65,6 tys. mkw. powierzchni centrów handlowych. Na dziesięciu rynkach lokalnych działa ich obecnie 70 o łącznej powierzchni ok. 2 mln mkw., co stanowi ponad 17% całkowitych zasobów w Polsce. Łącznie obsługują ponad 2,3 mln konsumentów.

• Warszawa wiedzie prym w regionie Europy Środkowo-Wschodniej pod względem zbalansowania kadry pracowniczej

Warszawa, 13 marca 2018 r. – Colliers International opublikował najnowszą, europejską edycję raportu „Cities of Influence”, którego prezentacja miała miejsce na odbywających się w tym tygodniu targach nieruchomości MIPIM. Warszawa okazała się wiodącym rynkiem w regionie Europy Środkowo – Wschodniej w kategorii Workforce: Skills and Orientation, wykazując zdrową równowagę pomiędzy osobami zatrudnionymi w sektorze technologii informacyjnych a specjalistami i pracownikami technicznymi. Był to również jeden z najszybciej rosnących rynków pod względem tworzenia miejsc pracy w nowoczesnych zawodach w 2017 roku. Według raportu Warszawa zamyka grupę pięciu najsilniejszych w tej kategorii miast, zajmując miejsce po Zurychu, Dublinie, Londynie i Edynburgu.

• Colliers International zajmie się sprzedażą działki na Mokotowie

Warszawa, 12 marca 2018 r. – Colliers International, światowa firma doradcza działająca na rynku nieruchomości, doradza w sprzedaży gruntu inwestycyjnego w Warszawie przeznaczonego pod zabudowę biurowo-mieszkaniową. Sprzedaż odbędzie się na podstawie konkursu ofert.

• Colliers International uruchamia Dział Doradztwa i Rozwoju Projektów Hotelowych

Warszawa, 6 marca, 2018 r. – Colliers International będzie świadczył usługi doradcze dla rynku hotelowego. Na czele nowo utworzonego działu stanie Rafał Rosiejak, który z początkiem marca objął stanowisko dyrektora Działu Doradztwa i Rozwoju Projektów Hotelowych

• CEDET pod opieką Colliers International

Warszawa, 5 marca 2018 r. – Colliers International, czołowa firma doradcza rynku nieruchomości, pozyskała w zarządzanie legendarny warszawski CEDET. Po rewitalizacji i rozbudowie przez firmę Immobel Poland budynek zyskał nową, biurowo-handlową funkcję. Colliers International będzie odpowiedzialny za zarządzanie nieruchomością, obsługę administracyjną oraz utrzymanie relacji z najemcami.

• Polska na czele regionu CEE

Warszawa, 21 lutego 2018 r. – Całkowity wolumen transakcji inwestycyjnych w 2017 r. osiągnął najwyższy w historii poziom 5,1 mld EUR. Dzięki dobrym wynikom w czwartym kwartale ubiegłego roku, Polska, z 40% udziałem, ponownie zajęła pozycję lidera wśród sześciu krajów Europy Środkowo-Wschodniej, wyprzedzając Czechy (29%) i Węgry (14%) - wynika z najnowszego raportu Colliers International.

• Czy firmom zmierzającym na szczyty koniunktury na rynkach CEE-6* zagraża choroba wysokościowa?

Warszawa, 20 lutego 2018 r. – Naszym zdaniem jeszcze nie. Wskaźniki koniunktury zapowiadają dalszy wzrost inwestycji w regionie CEE-6 w 2018 roku, ponad i tak już wysoki poziom 12,9 mld EUR osiągnięty w roku ubiegłym. Obecny cykl gospodarczy i cykl inwestycji na rynku nieruchomości mogą wejść szczytową fazę w 2019 roku. Colliers International opublikował właśnie nowy raport Investment Outlook na temat prognoz inwestycyjnych dla rynków nieruchomości w regionie CEE-6 na rok 2018.

• Colliers International zarządcą .KTW I

Warszawa, 16 lutego 2018 r. – Colliers International został zarządcą pierwszego z dwóch budynków kompleksu biurowego .KTW w Katowicach. Właścicielem obiektu jest TDJ Estate.

• Dużo handlu w dużych miastach

Warszawa, 15 lutego 2018 r. – W 2017 r. na polski rynek trafiło 360 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni centrów handlowych, o 15% mniej niż rok wcześniej. Większość nowej podaży (66%) powstała w ośmiu największych aglomeracjach. Tym samym na koniec 2017 r. całkowite zasoby nowoczesnej powierzchni centrów handlowych w Polsce przekroczyły 11,5 mln mkw. – podaje Colliers International.

• Rynek biurowy z najlepszym wynikiem najmu w historii

Warszawa, 14 lutego 2018 r. – W minionym roku deweloperzy oddali do użytku ponad 736 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej, prawie o 18 % mniej niż w 2016 r. Nowy rekord na rynku biurowym ustanowili natomiast najemcy, którzy wynajęli prawie 1,5 mln mkw. Większość popytu stanowiły nowe umowy – wynika z najnowszego raportu Colliers International.

• Rynek magazynowy z kolejnymi rekordami

Warszawa, 6 lutego 2018 r. – W 2017 r. rynek magazynowy w Polsce nie zwalniał tempa. Wysoka aktywność wśród deweloperów, którzy dostarczyli na rynek ponad 2,3 mln mkw., oraz wśród najemców, którzy wynajęli prawie 4,6 miliona mkw. pozwoliła na kolejne rekordy po obu stronach – wynika z najnowszego raportu Colliers International.

• Nowy klub fitness w Angel City

Warszawa, 5 lutego 2018 r. – Sieć My Fitness Place wynajęła ponad 1500 mkw. w kompleksie luksusowych apartamentów Angel City w Krakowie. W transakcji wynajmującemu doradzała firma Colliers International.

• Colliers podwójnie nagrodzony w konkursie Outsourcing Stars

Warszawa, 30 stycznia 2018 r. – Colliers International został Najlepszą Firmą Doradczą na Rynku Nieruchomości Komercyjnych w tegorocznej edycji konkursu Outsourcing Stars. Dodatkowo Sebastian Bedekier, partner w Colliers International i dyrektor regionalny w Poznaniu otrzymał tytuł Tygrysa Biznesu, przyznawany wybitnym i znaczącym osobowościom świata outsourcingu.

• Rekordowy rok dla Działu Powierzchni Biurowych Colliers International!

Warszawa, 29 stycznia, 2018 r. – Dział Powierzchni Biurowych Colliers International nie zwalnia tempa. W minionym roku wynajął rekordową ilość powierzchni, osiągając najlepszy wynik w historii firmy w Polsce. Zespoły reprezentujące najemców oraz właścicieli nieruchomości przeprowadziły łącznie blisko 200 transakcji w całej Polsce, co przełożyło się na wynajem ponad 286 tys. mkw. powierzchni biurowej na rynku warszawskim oraz w miastach regionalnych.

• Green Day pod opieką Colliers International

Warszawa, 25 stycznia, 2018 r. – Colliers International został zarządcą budynku biurowego Green Day we Wrocławiu. Właścicielem obiektu jest fundusz zarządzany przez Triuva Kapitalverwaltungsgesellschaft mbH.

• Trzech nowych partnerów w Colliers International

Warszawa, 22 stycznia, 2018 r. – Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych poinformowała o awansach trzech ekspertów z działu powierzchni biurowych na stanowiska partnerów. Nowi partnerzy to Anna Galicka-Bieda, Sebastian Bedekier oraz Łukasz Żelezik.

• Agnieszka Krzekotowska na czele Działu Zarządzania Nieruchomościami Colliers

Warszawa, 17 stycznia, 2018 r. – Agnieszka Krzekotowska objęła stanowisko dyrektora działów Zarządzania Nieruchomościami oraz Asset Management w Colliers International, międzynarodowej firmie doradczej działającej w obszarze nieruchomości komercyjnych.

• Najlepsza sprzedaż gruntów od 2008 roku

Warszawa, 12 stycznia, 2018 r. – Malejąca podaż atrakcyjnych działek oraz rosnące koszty zatrudnienia i materiałów budowlanych to główne przyczyny ogromnej aktywności deweloperów na rynku gruntów inwestycyjnych. Według analizy Colliers International, w 2017 roku łączna wartość sprzedaży ziemi wyniosła ponad 5 mld zł. Eksperci Colliers uczestniczyli w 20 transakcjach o wartości 750 mln zł.

• Eksperci Colliers International w Polsce z tytułem Senior Partnerów

Warszawa, 11 stycznia, 2018 r. – Colliers International, wiodąca firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych, wzmacnia strukturę zarządu w Polsce. W uznaniu za biznesowe osiągnięcia i wkład w budowanie wartości firmy dziewięcioro dotychczasowych partnerów spółki otrzymuje tytuł Senior Partner, który jest nowo utworzonym stanowiskiem.

• Platinium Business Park cały w złocie

Warszawa, 8 stycznia 2018 r. – Zakończył się proces certyfikacji kompleksu biurowego Platinium Business Park należącego do Allianz i zarządzanego przez Allianz Real Estate Germany. Każdy z pięciu budynków otrzymał renomowany certyfikat LEED Gold, potwierdzający komfortowe warunki użytkowania i energooszczędność budynku. Proces certyfikacji obiektu przeprowadziła międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00