Katarzyna Michnikowska dołączyła do zespołu Colliers International w 2014 roku jako starszy analityk w dziale Doradztwa i Badań Rynku. Specjalizuje się w badaniach i analizach rynku handlowego. Posiada dwudziestoletnie doświadczenie na rynku nieruchomości komercyjnych w Polsce. Karierę zawodową rozpoczęła w Polskiej Federacji Rzeczoznawców Majątkowych, gdzie miała okazję uczestniczyć w tworzeniu regulacji prawnych i działaniach edukacyjnych związanych z tworzeniem zawodów rzeczoznawcy majątkowego, pośrednika w obrocie nieruchomościami i zarządcy nieruchomości. Doradzała między innymi przy projektach takich, jak: Stary Browar w Poznaniu i Galeria Katowicka w Katowicach.

Dział Doradztwa i Badań Rynku Colliers International zajmuje się badaniami i szeroko pojętym doradztwem dla klientów w zakresie rynku nieruchomości komercyjnych w Polsce, w szczególności: biurowych, handlowych, magazynowych i przemysłowych. Zakres usług obejmuje analizy ekonomiczne i badania rynku z uwzględnieniem przyszłych trendów, analizy opłacalności, analizy konkurencji, strategie inwestycyjne czy analizy lokalizacji.